Lekkage dakkapel: wat nu?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten

Gratis – Vrijblijvend

Wat te doen bij een dakkapel lekkage?

In een perfect scenario beidt een dakkapel extra ruimte, licht en waardevermeerdering van uw woning. Helaas kan een dakkapel ook een bron van frustratie zijn wanneer er sprake is van een lekkage. Het vroegtijdig detecteren van de oorzaak van het lek en het oplossen van het probleem, is belangrijk om schade te voorkomen.

In dit artikel leest u alles over lekkages in dakkapellen. Hoe herkent u een dakkapel lekkage, wat kost het om te repareren en welke reparatiemethodes zijn er? Lees snel verder voor meer informatie.

Direct een dakdekker inschakelen? Vergelijk gratis offertes!

Lek in dakkapel: stappenplan

 • Herken het lek in uw dakkapel. Regenwater komt bijvoorbeeld naar binnen via het dak, langs de constructie van de dakkapel of u ziet vochtplekken ontstaan rondom de aansluitingen op het dak.
 • Voorkom verdere schade door meubilair en andere inboedel weg te halen. Zet eventueel een emmer onder druppelend water of een zeil.
 • Neem direct contact op met een dakdekker bij u in de regio, zodat het lek in de dakkapel zo snel mogelijk verholpen kan worden.
 • Maak foto’s van de schade en eventueel van het lek, wanneer deze goed zichtbaar is. Deze foto’s heeft u mogelijk later nodig voor uw verzekering.
 • Neem contact op met uw verzekering. De verzekeraar moet op de hoogte gesteld worden van de lekkage, zodat er snel overgegaan kan worden op reparatie.

Hoe kan u een lekkage in een dakkapel opsporen?

Uw dakkapel lekt, maar u weet niet zeker wat de oorzaak is. Dan is het belangrijk om de oorzaak zo snel mogelijk te achterhalen.

Een dakdekker voert eerst een visuele inspectie uit. Soms is het namelijk direct duidelijk waar de dakkapel lekt, misschien omdat de dakbedekking beschadigd is of omdat er een beschadiging zit in de loodslabben die moeten zorgen voor een waterdichte afsluiting.

Is het niet duidelijk wat de oorzaak van de lekkage zit, dan voert de vakman een vochtmeting uit en gebruikt hij andere technieken om de oorzaak te achterhalen. Eén van de meest gebruikte technieken is de rookgastechniek. Hiermee blaast hij rookgas onder de dakbedekking om zo beschadigingen op te sporen.

Hoe een lek herkennen?

 • Vochtplekken en verkleuringen: Kijk naar het plafond en de muren rond de dakkapel. Als u vochtplekken, schimmel of verkleuringen ziet, kan dit een teken zijn van een lek. Vocht kan zich op verschillende manieren manifesteren, zoals door waterkringen of schimmelgroei.
 • Lekkende ramen: Controleer de ramen van de dakkapel. Als er water langs de randen van de ramen loopt of als u condensatie tussen de ruiten ziet, kan dit wijzen op een probleem met de afdichting.
 • Schade aan dakbedekking: Inspecteer de dakbedekking van de dakkapel. Scheuren, losse of ontbrekende dakpannen, of beschadigde bitumen kunnen allemaal tekenen zijn van een lek.
 • Rot hout: Controleer het houtwerk van de dakkapel, zowel binnen als buiten. Houtrot kan ontstaan door langdurige blootstelling aan vocht. Als het hout zacht aanvoelt of zichtbaar beschadigd is, kan dit duiden op een lek.

Oorzaak lekkage in dakkapel?

Bij een dakkapel kan het voorkomen dat het dak lekt, maar toch is dit niet de enige mogelijke oorzaak. Het kan namelijk ook voorkomen dat de kozijnen niet goed gemonteerd zijn, of dat de loodslabben tijdens een storm kapotgegaan zijn.

Hieronder gaan we in op de belangrijkste oorzaken van een dakkapel lekkage:

 • Dakbedekking: misschien is het dakleer verouderd of is er door vervuiling schade ontstaan, waardoor er nu regenwater naar binnen lekt.
 • Lekkende aansluiting: het kan ook voorkomen dat de aansluiting tussen het dak en de dakkapel niet waterdicht is. In dat geval zijn de loodslabben vaak beschadigd of zijn ze bij harde wind scheef gewaaid.
 • Verstopte regenwaterafvoer: een lekkage ontstaat vaak als het regenwater niet goed wegloopt. Blijft het regenwater op het dak van uw dakkapel staan? Bekijk dan eens of de regenwaterafvoer verstopt is.
 • Via de aftimmering: de zijwangen of beplating van de dakkapel is ook gevoel voor lekkages, vooral wanneer deze gemaakt is van hout. Hout moet goed onderhouden worden om rot of andere problemen te voorkomen.
 • Beschadigingen door werkzaamheden: het kan voorkomen dat er onlangs werkzaamheden aan het dak of de dakkapel zijn uitgevoerd, waarbij de dakkapel beschadigd is geraakt. Hierdoor lekt er water naar binnen.
 • Lekkende kozijnen: misschien is het kozijn beschadigd of verkeerd gemonteerd, zodat regenwater via de kozijnen naar binnenloopt.
Storm en hevige regenval: bij storm en hevige regenval zien dakdekkers altijd de meeste lekkages ontstaan. Storm kan ervoor zorgen dat onderdelen van de dakkapel kapot gaan en hevige regenval kan net te veel zijn om tegen te kunnen houden, wanneer er al beschadigingen zijn. Controleer daarom na een storm of u vochtplekken ziet ontstaan.

Benieuwd hoeveel het kost om een lekkage te verhelpen? Ontvang gratis offertes!

Lekkage dak kosten

De kosten van het herstellen van een lekkage in de dakkapel, hangen af van meerdere factoren. Belangrijk is natuurlijk de ernst van het probleem. Hoe groter de schade, hoe hoger de kosten vaak zijn. Ook het type dakkapel en de dakbedekking zijn van invloed op de prijs. Bitumen is bijvoorbeeld een stuk goedkoper en gemakkelijker te repareren dan rieten dakbedekking. Lees verder om meer te weten te komen over de kosten.

Let op: bij een spoedreparatie worden vaak extra kosten gerekend. Vraag uw dakdekker altijd van tevoren of er een spoedtoeslag wordt gerekend voor reparaties buiten kantooruren of in het weekend, zodat u direct op de hoogte bent van eventuele hogere kosten.

Bij een lekkage in de dakkapel is het belangrijk om de schade zo snel mogelijk te herstellen. U hebt hierbij twee opties:

 1. De dakkapel repareren
 2. Een nieuwe dakkapel plaatsen

Hoeveel het herstel van de lekkage in de dakkapel gaat kosten hangt dus vooral af van de gekozen methode.

Repareren

Zijn het relatief kleine beschadigingen, dan is een dakkapel reparatie zeker de goedkoopste optie. Moet u een daklekkage van de dakkapel repareren? Dit bestaat meestal uit het plaatsen van een reparatiestrook of het vervangen van een deel van de dakbedekking. Houd rekening met prijzen rond de €35,- per uur. De kosten hangen wel af van het gebruikte materiaal: bitumen is bijvoorbeeld goedkoper om te herstellen dan EPDM, omdat bitumen een lagere prijs heeft.

Als de lekkage wordt veroorzaakt door een slechte aansluiting rondom bij de loodslabben, dan zal de dakdekker het lood van de dakkapel repareren. Dit is een klus, die gemiddeld €45,- per uur kost.

Het kan ook voorkomen dat de zijkanten van de dakkapel beschadigd zijn. De reparatie bestaat dan uit het vervangen van de zijkanten of het dichten van scheuren en gaten door middel van een reparatiekit. De kosten hiervoor liggen rond de €30,- per uur.

Het is goed om te weten dat dit gemiddelde prijzen zijn, en dat ze per vakman verschillen. Wilt u zeker weten wat het gaat kosten de lekkage aan uw dak te herstellen? Vraag dan gratis offertes aan!

Nieuwe dakkapel

Als uw dakkapel zo verouderd is dat herstellen geen optie is, dan kunt u het beste kiezen voor een compleet nieuwe dakkapel. Dit is het geval als de houten constructie verzwakt is door bijvoorbeeld houtrot, of als de onderdelen gewoon zo oud zijn dat het te duur zou zijn om nog een reparatie uit te voeren.

De kosten voor een houten dakkapel (van 2,5 meter breed) beginnen vanaf €3.000,- en voor een kunststof dakkapel beginnen de prijzen vanaf €3.750,-.

Lek in dakkapel laten repareren?

Vergelijk offertes en kies de dakdekker met de beste prijs!

Lekkage dak verzekering: wordt mijn reparatie vergoed?

Een lekkage in uw dak is heel vervelend, en in sommige gevallen kan de verzekering helpen met het vergoeden van de schade. Lekkages kunnen zorgen voor veel schade, zowel aan uw woning zelf als aan uw interieur.

De verzekering vergoedt alleen de gevolgschade van het lek en niet de reparatie. Een voorwaarde is vaak dat het lek buiten uw schuld moet zijn ontstaan. Heeft u bijvoorbeeld op het dak gestaan van de dakkapel is hierdoor de dakbedekking beschadigd? Dan kan het zijn dat de schade niet wordt vergoed. Schakel daarom altijd een professional in voor dakwerken.

Let op: een verzekering vergoed alleen de schade en niet de reparatie zelf. De kosten voor de reparatie moet u dus zelf betalen. Breng uw verzekering altijd zo snel mogelijk op de hoogte van de schade en lees uw polis goed door.

Dakkapel lekkage verhelpen: hier moet u op letten

Heeft u een lekkage in uw dakkapel? We raden u aan om dan een dakdekker in te schakelen, zodat de lekkage veilig wordt opgespoord en verholpen. Bij alle dakwerken is er namelijk een risico aanwezig. Een dakdekker werkt met veilige middelen die het risico op vallen of beschadigingen zo klein mogelijk houdt.

Bovendien bent u gegarandeerd van vakkundige hulp en wordt de oorzaak direct aangepakt.

De voordelen van het inhuren van een vakman:

 • Een dakdekker zal de lekkage in uw dakkapel snel opsporen en verhelpen.
 • U hoeft zelf niet het hoge dak op te klimmen en voorkomt zo valgevaar.
 • U krijgt een persoonlijk advies van een ervaren dakdekker.
 • Dakdekkers bieden garantie op het geleverde werk.

lekkage dakkapel verhelpen

Lekkage dakkapel verhelpen? Vraag gratis offertes aan!

Weet u niet wat te doen bij een lekkage in uw dakkapel? Met de hulp van een dakdekker is het probleem snel verholpen. De vakman gebruikt speciale technieken om de schade op te sporen en zal deze direct herstellen, zodat u dezelfde avond weer geniet van een waterdichte dakkapel. Op zoek naar een dakdekker?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

We zorgen ervoor dat u hierna zo snel mogelijk tot wel 5 offertes ontvangt! Vergelijk de verschillende dakdekkers in uw regio, en kies zo voor de vakman met het beste aanbod. U bespaart tot wel 40% op de kosten en bent verzekerd van de beste prijs. De aanvraag is gratis en bovendien zonder verplichtingen, dus u zit nergens aan vast.