Dakopbouw schuin dak: welke opties zijn er?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten

Gratis – Vrijblijvend

Woont u in een woning met een schuin dak en droomt u van extra leefruimte? Dan is een dakopbouw wellicht de perfecte oplossing voor u! Met een dakopbouw creëert u niet alleen extra vierkante meters, maar geniet u ook van een zee aan daglicht en een prachtige uitkijk over uw omgeving. In dit artikel leest u alles over de mogelijkheden van een dakopbouw op een schuin dak. We bespreken de verschillende types dakopbouwen, de voordelen, de kosten en de benodigde vergunningen. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder!

Korte samenvatting over dakopbouw schuin dak

  • Een dakopbouw op een schuin dak creëert extra leefruimte en verhoogt de waarde van uw woning.
  • De kosten voor een verlengde nok variëren tussen €1.300,- en €2.100,- per vierkante meter.
  • Een verhoogde nok kost tussen de €2.600,- en €4.200,- per vierkante meter.
  • Prefab dakopbouwen zijn snel en efficiënt te plaatsen en kosten tussen de €2.000,- en €2.500,- per vierkante meter.
  • Een dakkapel biedt minder ruimte dan een dakopbouw, maar is goedkoper en eenvoudiger te realiseren.

Waarom kiezen voor opbouw bij een schuin dak?

Een dakopbouw op een schuin dak biedt verschillende voordelen. Ten eerste creëert het extra leefruimte zonder dat u de footprint van uw woning vergroot. Dit is vooral handig in stedelijke gebieden waar de ruimte beperkt is. Daarnaast kan een dakopbouw de uitstraling van uw huis verbeteren en de waarde van uw woning verhogen. Het toevoegen van een dakopbouw kan ook een duurzame keuze zijn, vooral als u kiest voor energiezuinige materialen en technieken.

Mogelijkheden voor dakopbouw schuin dak

Er zijn verschillende manieren om een dakopbouw op een schuin dak te realiseren, elk met hun eigen voordelen en aandachtspunten. Of u nu kiest voor een verlengde nok, een verhoogde nok of een prefab dakopbouw, het is belangrijk om de opties goed te overwegen. Hieronder bespreken we de drie meest voorkomende methoden voor dakopbouw bij een schuin dak, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken die past bij uw wensen en budget.

Verlengde nok

Bij een verlengde nok wordt de nok van het dak in de lengterichting verlengd. Dit creëert een grotere zolderruimte die kan worden omgebouwd tot een slaapkamer, kantoor of hobbyruimte. Het voordeel van een verlengde nok is dat het relatief eenvoudig te realiseren is zonder ingrijpende structurele veranderingen aan uw huis. De kosten voor een verlengde nok liggen gemiddeld tussen de €1.300,- en €2.100,- per vierkante meter.Besparen op de kosten van een dakopbouw op een hellend dak?

Vergelijk offertes en kies de specialist met de beste prijs!


Verhoogde nok

Een verhoogde nok houdt in dat de nok van het dak wordt verhoogd om meer stahoogte en ruimte te creëren. Dit is een populaire optie omdat het de bruikbare ruimte aanzienlijk vergroot. Het proces is wel complexer en duurder dan een verlengde nok, maar het resultaat is vaak een veel ruimere en lichtere zolder. De kosten voor een verhoogde nok variëren van €2.600,- tot €4.200,- per vierkante meter​.

Prefab dakopbouw

Prefab dakopbouwen worden in de fabriek gemaakt en vervolgens in zijn geheel op uw huis geplaatst. Deze methode is snel en efficiënt, waardoor de overlast tijdens de bouw tot een minimum wordt beperkt. Prefab dakopbouwen zijn vaak van hoge kwaliteit en kunnen in verschillende stijlen en materialen worden geleverd. De kosten voor een prefab dakopbouw liggen tussen de €2.000,- en €2.500,- per vierkante meter.

Kostenoverzicht verschillende typen dakopbouw schuin dak

De totale kosten voor een dakopbouw voor uw woning met schuin dak hangt af van de keuze die u maakt voor het type dakopbouw en de hoeveelheid vierkante meters van de opbouw. Zo beginnen de prijzen per m² voor een verlengde nok met €1.300,- en die voor een verhoogde nok bij €2.600,-. De kosten voor een prefab dakopbouw zijn afhankelijk van de grootte en specificaties van de opbouw en beginnen bij een totaalprijs van €18.200,-.

Type dakopbouw Kosten per m²*
Verlengde nok Tussen €1.300,- en €2.100,-
Verhoogde nok Tussen €2.600,- en €4.200,-
Prefab dakopbouw Tussen €2.000,- en €2.500,-

* Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw, die per vakman kunnen verschillen. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en ontdek de exacte prijzen.

Kosten dakopbouw schuin dak per m² in 2024

Of u nou benieuwd bent naar de kosten voor een verlengde nok van 20 m², een verhoogde nok van 40 m² of een prefab dakopbouw van 10 m², wij hebben alle kosten van 10m² tot en met 50 m² per type dakopbouw voor een schuin dak voor u op een rijtje gezet:

Aantal vierkante meters Minimale kosten* Maximale kosten*
Verlengde nok
10 €13.000,- €21.000,-
20 €26.000,- €42.000,-
30 €39.000,- €63.000,-
40 €52.000,- €84.000,-
50 €65.000,- €105.000,-
Verhoogde nok
10 €26.000,- €42.000,-
20 €52.000,- €84.000,-
30 €78.000,- €126.000,-
40 €104.000,- €168.000,-
50 €130.000,- €210.000,-
Prefab dakopbouw
10 €20.000,- €25.000,-
20 €40.000,- €50.000,-
30 €60.000,- €75.000,-
40 €80.000,- €100.000,-
50 €100.000,- €125.000,-

* Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw, die per vakman kunnen verschillen.

Dakkapel vs. dakopbouw: wat is het verschil?

Een dakkapel en een dakopbouw zijn beide manieren om extra ruimte en licht te creëren, maar ze verschillen aanzienlijk in uitvoering en resultaat. Een dakkapel is een kleine constructie die in het dakvlak wordt geplaatst, meestal om een kamer meer licht en stahoogte te geven. Het is een relatief eenvoudige en goedkope manier om een kamer op zolder bewoonbaar te maken.
Een dakopbouw daarentegen is een volledige verdieping die op het bestaande dak wordt gebouwd. Dit biedt veel meer ruimte en kan worden gebruikt om meerdere kamers te creëren. Hoewel een dakopbouw duurder en ingrijpender is dan een dakkapel, biedt het aanzienlijk meer voordelen op het gebied van ruimte en waarde.

Dakopbouw voor schuin dak laten plaatsen? Vraag hier gratis offertes aan!

Heeft dit artikel u enthousiast gemaakt over de mogelijkheden van een dakopbouw op uw schuine dak? Wacht dan niet langer en vraag vandaag nog vrijblijvende offertes aan. Zo bent u gegarandeerd van de scherpste prijs met besparingen tot wel 40% op de kostprijs!Veelgestelde vragen over dakopbouw schuin dak

Welke factoren beïnvloeden de kosten van een dakopbouw?

De kosten van een dakopbouw worden onder andere beïnvloed door de grootte van de opbouw, het type dakopbouw (bijvoorbeeld verlengde nok, verhoogde nok of prefab), de gekozen materialen, de complexiteit van de constructie en eventuele extra opties zoals dakramen of dakterrassen. De kosten voor een constructieberekening, die gemiddeld €900,- kosten, zijn ook een belangrijk onderdeel van de totale kosten.

Hoe lang duurt het om een dakopbouw te realiseren?

Over het algemeen kan een prefab dakopbouw binnen één dag worden geplaatst, terwijl een op maat gemaakte dakopbouw enkele weken tot maanden kan duren vanwege de complexiteit en maatwerkaspecten van de bouw.

Heb ik een vergunning nodig voor een dakopbouw op een schuin dak?

Ja, voor het plaatsen van een dakopbouw is altijd een vergunning nodig. Dit komt omdat een dakopbouw grote wijzigingen aan de structuur van uw huis aanbrengt. De kosten van een vergunning worden berekend als een percentage van de totale bouwkosten en beginnen meestal bij €100,-, afhankelijk van de gemeente​. We raden aan om de website van uw gemeente te raadplegen voor de specifieke informatie die voor u zal gelden.

Wat zijn de voordelen van een prefab dakopbouw ten opzichte van een op maat gemaakte dakopbouw?

Een prefab dakopbouw biedt meerdere voordelen, zoals snellere plaatsing, minder overlast tijdens de bouw en vaak lagere kosten door standaardisatie. Een op maat gemaakte dakopbouw kan daarentegen beter worden aangepast aan specifieke wensen en eisen, zoals unieke daklijnen of speciale materialen, maar dit brengt hogere kosten en een langere bouwtijd met zich mee.