Dakleer vervangen: wanneer nodig & kosten

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten

Gratis – Vrijblijvend

Dakleer biedt bescherming tegen weersinvloeden en draagt bij aan de duurzaamheid van uw dak. Echter, door de jaren heen kan dakleer slijten of beschadigen, wat leidt tot lekkages of andere problemen. In dit artikel verkennen we de signalen dat het tijd is om uw dakleer te vervangen, de verschillende methoden van vervanging, de kosten die hierbij komen kijken, en de voordelen van nieuw dakleer.

Korte samenvatting over dakleer vervangen

 • Het vervangen van dakleer is belangrijk voor het behoud van uw dak, waarbij zichtbare beschadigingen, waterophoping, loslaten en verkleuring duidelijke indicatoren zijn.
 • Afhankelijk van de staat van het dak, zijn er meerdere methoden voor het vervangen van dakleer, variërend van overlappende plaatsing tot volledige vervanging.
 • De kosten voor het vervangen van dakleer variëren, maar investeren in nieuw dakleer verhoogt de bescherming tegen water, verlengt de levensduur van uw dak en kan bijdragen aan energiebesparing.

Signalen dat dakleer vervangen moet worden

Er zijn diverse tekenen die erop wijzen dat uw dakleer aan vervanging toe is. Door deze signalen vroegtijdig te herkennen kunt u grotere schade en hogere kosten voorkomen. Signalen dat uw dakbedekking aan vervanging toe is, zijn onder andere:

 • Zichtbare beschadigingen: Scheuren, blazen of bobbels in het dakleer kunnen wijzen op ouderdom of schade. Deze beschadigingen kunnen leiden tot lekkages.
 • Waterophoping: Als er na een regenbui water op uw platte dak blijft staan, kan dit duiden op een probleem met het dakleer of de afwatering.
 • Loslaten van het dakleer: Wanneer de randen van het dakleer loslaten of opkrullen, is dit een teken dat het materiaal zijn beste tijd heeft gehad.
 • Verkleuring: Een aanzienlijke verkleuring van het dakleer kan duiden op slijtage door UV-straling of waterinsijpeling.

Methoden dakleer vervangen

Wanneer u besluit dat het tijd is om uw dakleer te vervangen, zijn er verschillende methoden beschikbaar. De keuze van de methode hangt af van de staat van uw dak, uw budget en uw persoonlijke voorkeuren. De keuze voor een bepaalde methode moet worden gemaakt in overleg met een professionele dakdekker, die uw dak kan inspecteren en advies kan geven over de beste aanpak.
Onderstaand zijn enkele methoden genoemd:

 • Overlappend: Bij deze methode wordt nieuw dakleer over het bestaande dakleer aangebracht. Dit is een snelle en kosteneffectieve oplossing, maar het kan alleen als de onderlaag nog in goede staat is.
 • Volledige vervanging: Als het bestaande dakleer te veel beschadigd is, zal het volledig verwijderd moeten worden voordat nieuw dakleer wordt aangebracht. Dit zorgt voor het beste resultaat op lange termijn, maar brengt hogere kosten met zich mee.
 • Reparatie: In sommige gevallen kan het voldoende zijn om alleen de beschadigde delen te repareren. Dit is een goede optie als het grootste deel van het dakleer nog in goede staat is.

Dakleer vervangen kosten

De kosten voor het vervangen van dakleer kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de grootte van uw dak, de gekozen methode voor vervanging, en het type dakleer dat u selecteert. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €45,- en €85,- per m², inclusief arbeid en materialen. Voor een volledige vervanging van het dakleer op een dak van 20m², kunt u dus uitgaan van een bedrag tussen de €900,- en €1700,-.

Omschrijving Prijs
Kosten per m² Tussen de €45,- en €85,-
Totale kosten voor 20m² (gemiddeld) Tussen de €900,- en €1700,-

* Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw, die per vakman kunnen verschillen. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en ontdek de exacte prijzen.

Voordelen nieuw dakleer

Het vervangen van uw dakleer biedt meerdere voordelen die de investering waard maken:

 • Verbeterde bescherming tegen water: Nieuw dakleer biedt bescherming tegen lekkages, waardoor de kans op waterschade aan uw huis aanzienlijk vermindert.
 • Langere levensduur van uw dak: Door het dakleer te vernieuwen, verlengt u de levensduur van uw dak. Goed onderhouden dakleer kan tientallen jaren meegaan.
 • Verhoogde energie-efficiëntie: Veel moderne dakleer materialen bieden betere isolatie, wat kan leiden tot lagere energiekosten.

Nieuw dakleer laten installeren? Vraag gratis offertes aan!

Wanneer u overweegt uw dakleer te vervangen, kunt u hier vrijblijvende offertes aanvragen waardoor u eenvoudig de beste optie voor uw specifieke situatie kunt vinden. U kunt hierdoor tot wel 40% op de kostprijs besparen.Veelgestelde vragen over dakleer

Hoe lang gaat dakleer gemiddeld mee?

De levensduur van dakleer kan variëren, maar gemiddeld gaat het tussen de 15 en 25 jaar mee. Factoren zoals weersinvloeden, onderhoud en de kwaliteit van het materiaal spelen hierbij een belangrijke rol.

Kan ik zelf dakleer vervangen of moet ik een professional inschakelen?

Hoewel sommige doe-het-zelvers ervoor kiezen om zelf dakleer te vervangen, wordt het sterk aanbevolen om een professionele dakdekker in te schakelen. Dit zorgt voor een veilige en correcte installatie, waardoor de levensduur van uw dak wordt verlengd.

Wat is het verschil tussen bitumen en EPDM dakleer?

Bitumen dakleer is een traditioneel materiaal dat wordt gebruikt voor platte daken en bekend staat om zijn duurzaamheid en kosteneffectiviteit. EPDM is een synthetisch rubbermateriaal dat flexibeler is en een langere levensduur heeft. Beide materialen hebben hun eigen voor- en nadelen, afhankelijk van uw specifieke dakbehoeften.

Is het mogelijk om dakleer te vervangen zonder de onderliggende structuur aan te passen?

Ja, in veel gevallen kan nieuw dakleer direct over het oude materiaal worden geplaatst zonder significante aanpassingen aan de onderliggende structuur. Dit is echter afhankelijk van de staat van het bestaande dakleer en de onderliggende dakconstructie.

Hoe kan ik de levensduur van mijn nieuwe dakleer verlengen?

Regelmatig onderhoud is een belangrijk onderdeel voor het verlengen van de levensduur van uw dakleer. Dit omvat het schoonmaken van het dakoppervlak, het verwijderen van puin en bladeren, het controleren op schade en het tijdig repareren van kleine problemen voordat ze grote schade veroorzaken.

Zijn er milieuvriendelijke opties voor dakleer?

Ja, er zijn diverse milieuvriendelijke dakleeropties beschikbaar, waaronder gerecyclede materialen en dakleer dat speciaal is ontworpen voor een lagere impact op het milieu. Vraag uw dakdekker naar de beschikbare opties die passen bij uw wensen op het gebied van duurzaamheid.