Dakconstructie: kosten & opbouw

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten

Gratis – Vrijblijvend

Dakconstructie: kosten & opbouw

Wilt u meer weten over dakconstructies en hoe deze de veiligheid, het uiterlijk en de waarde van uw huis beïnvloeden? In dit artikel leggen we alles uit over dakconstructies, van platte tot schuine daken en alles daartussenin. Ontdek de verschillende soorten dakconstructies, hun voordelen en welke factoren de kosten beïnvloeden. Lees verder en maak een geïnformeerde keuze voor uw dakconstructie!

Korte samenvatting over dakconstructie

 • Dakconstructies beschermen tegen weersinvloeden en dragen bij aan de waarde van uw huis.
 • Er bestaan verschillende dakconstructies zoals platte, houten, schuine en prefab daken, elk met unieke kenmerken en voordelen.
 • Platte daken bieden moderne uitstraling en functionaliteit, terwijl houten daken natuurlijke charme en isolatie bieden.
 • Schuine daken zijn ideaal voor extra ruimte en effectieve waterafvoer; prefab constructies zorgen voor efficiëntie en kwaliteit.
 • De kosten voor een nieuwe dakconstructie variëren afhankelijk van factoren zoals materiaal, complexiteit en arbeid.

Wat is een dakconstructie?

Een dakconstructie biedt bescherming tegen externe factoren zoals weersinvloeden en draagt het gewicht van het dak. Dit maakt een dakconstructie van groot belang voor een huis. De keuze van materialen en designs voor een dak hangt af van de bouweisen, het lokale klimaat en wat men mooi vindt. Een dak en de daarbij horende constructie is belangrijk voor de stevigheid en werking van een gebouw, beïnvloedt hoe goed uw huis is geïsoleerd en speelt een rol in hoe lang het gebouw meegaat en hoeveel onderhoud het nodig heeft.

Verschillende soorten dakconstructie

Dakconstructies variëren sterk in ontwerp, afhankelijk van bijvoorbeeld functionele eisen en klimaat. Enkele gangbare soorten zijn:

 • Plat dak constructie: Efficiënt voor ruimtegebruik en modern in ontwerp, met mogelijkheden voor groendaken of terrassen.
 • Houten dakconstructie: Duurzaam en veelzijdig, biedt warmte en karakter aan elk gebouw en is relatief gemakkelijk aan te passen.
 • Schuin dakconstructie: Biedt uitstekende afwatering en ruimte voor zolder of extra kamers, vaak toegepast in residentiële woningen.
 • Prefab dakconstructies: Prefabricatie versnelt het bouwproces en vermindert de kans op fouten tijdens de installatie, ideaal voor snelle en efficiënte bouwprojecten.

Plat dak constructie

Kenmerken en voordelen

Platte daken staan bekend om hun strakke, moderne uitstraling en bruikbaarheid. Ze zijn vooral populair vanwege hun prijs-kwaliteitverhouding en ruimte-optimalisatie. Een belangrijk kenmerk van platte daken is dat ze ruimte bieden voor verschillende toepassingen zoals groendaken, dakterrassen of zelfs zonnepanelen.

Constructiemethoden

Qua constructie zijn platte daken eenvoudiger te bouwen dan hellende daken. Ze bestaan vaak uit een dragende constructie, een isolatielaag, een dampremmende laag en een waterdichte laag. Moderne platte daken kunnen worden opgebouwd met verschillende materialen zoals bitumen, EPDM of PVC, die zorgen voor duurzaamheid en waterdichtheid. De keuze voor een bepaald materiaal hangt af van de specifieke behoeften en het budget.
De constructiemethoden voor platte daken variëren van traditioneel handwerk tot de installatie van geprefabriceerde elementen. Traditionele methoden vereisen vaak meer mankracht en tijd, terwijl geprefabriceerde systemen sneller en soms voordeliger kunnen zijn. Daarnaast zorgen verbeterde isolatiematerialen en waterdichte membranen ervoor dat platte daken tegenwoordig lang meegaan en weinig onderhoud nodig hebben.

Houten dakconstructie

Kenmerken en voordelen

Een houten dakconstructie staat bekend om zijn natuurlijke charme, warmte en veelzijdigheid. Dit type dak is populair vanwege zijn natuurlijke isolatie-eigenschappen, wat bijdraagt aan een comfortabel binnenklimaat. Hout is relatief licht van gewicht, waardoor het gemakkelijk te bewerken en te installeren is voor diverse dakvormen en -stijlen.

Onderhoud en levensduur

Wat betreft onderhoud en levensduur, vereisen houten dakconstructies aandacht om zo lang mogelijk mee te gaan. Regelmatig onderhoud zoals schoonmaken, inspecteren en (indien nodig) behandelen met houtbeschermingsproducten, is daarom belangrijk bij houten dakconstructies. Dit voorkomt problemen zoals rot, schimmel en insectenschade. Bij goed onderhoud kan een houten dakconstructie decennialang meegaan, waarbij de precieze levensduur afhangt van de houtsoort, kwaliteit van de constructie en de blootstelling aan weersinvloeden.

Schuin dakconstructie

Kenmerken en voordelen

Een schuin dak, ook bekend als een hellend dak, is een veelgebruikte dakconstructie met functionele voordelen. Een kenmerkende eigenschap van schuine daken is dat ze op natuurlijke wijze het regenwater afvoeren, wat helpt om lekkages en ophoping van water te voorkomen. Dit type dak biedt ook extra ruimte onder het dak, wat zorgt voor extra woonruimte.

Materialen en isolatie

Wat betreft materialen, bieden schuine daken een breed scala aan opties, zoals dakpannen, leisteen, metaal, of hout, die elk hun eigen unieke uitstraling en duurzaamheid bieden. De keuze van het materiaal kan worden afgestemd op de architectuur van het gebouw en persoonlijke voorkeuren.
Een hellend dak biedt ook veel opties qua isolatie. Een goed geïsoleerd dak helpt warmteverlies te verminderen, energiekosten te besparen en zorgt voor een comfortabele temperatuur in huis. Materialen zoals glaswol, steenwol, of stijve schuimplaten worden vaak gebruikt om zowel thermische als akoestische isolatie te bieden.

Prefab dakconstructie

Voordelen prefab constructies

Prefab dakconstructies staan bekend om hun efficiëntie en gemak. Een van de grootste voordelen is de snelle montage: omdat onderdelen van de constructie al in de fabriek zijn gemaakt, kunnen ze snel en eenvoudig op de bouwplaats worden gemonteerd. Dit leidt tot minder bouwafval en een vermindering van de algehele bouwtijd.

Verschillende soorten prefab

Er zijn verschillende soorten prefab dakconstructies beschikbaar. Denk hierbij aan houten prefab daken, stalen daksystemen, of betonnen dakelementen. Of u nu op zoek bent naar een duurzame of budgetvriendelijke optie, er is een prefab oplossing die aan uw behoeften voldoet. Deze veelzijdigheid maakt prefab constructies een populaire keuze voor zowel nieuwe gebouwen als renovatieprojecten.

Overzicht van verschillende constructiemethoden voor daken

Soort constructie Kenmerken Voordelen
Platte dakconstructie Minimale helling, strakke uitstraling Ruimte voor dakterrassen/groendaken, kosteneffectief
Houten dakconstructie Natuurlijk materiaal, aanpasbaar ontwerp Warme uitstraling, goede isolatie, relatief licht
Schuin dak constructie Aflopende zijden, verschillende materialen mogelijk Extra leefruimte, effectieve waterafvoer, vele isolatiemogelijkheden
Prefab dakconstructie Fabrieksmatig, diverse opties Snelle montage, minder bouwafval

Wat kost een nieuwe dakconstructie?

De kosten van een nieuwe dakconstructie zijn van meerdere factoren afhankelijk. Zo spelen materiaal, soort dak en soort dakbedekking een rol. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €40,- en €200,- per m². Hieronder staat een overzicht van de prijs per m2, afhankelijk van het daktype.

Daktype Gemiddelde kosten (per m²)
Hellend dak Tussen €45,- en €120,-
Plat dak Tussen €40,- en €200,-

* Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw, die per vakman kunnen verschillen. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en ontdek de exacte prijzen.

Beïnvloedende factoren voor prijzen van een dakconstructie

De kosten van een nieuwe dakconstructie worden beïnvloed door verschillende factoren:

 • Materiaalkeuze: De prijs hangt af van de gekozen materialen, zoals kleidakpannen voor hellende daken of EPDM voor platte daken. Elk materiaal heeft een andere prijs en levensduur.
 • Dakvorm en complexiteit: Moeilijke dakvormen met veel hoeken of rondingen zijn meestal duurder in de aanleg dan eenvoudige dakvormen door extra benodigde materialen en arbeid.
 • Locatie en toegankelijkheid: Moeilijk bereikbare daken kunnen hogere installatiekosten met zich meebrengen vanwege de extra benodigde apparatuur of tijd.
 • Arbeidskosten: De totale kosten worden ook beïnvloed door de arbeidskosten, die afhankelijk zijn van de regio en het gekozen dakdekkersbedrijf.