Laat snel uw asbest dak vervangen!

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten

Gratis – Vrijblijvend

Asbest dak vervangen: kosten

Hebt u nog een woning met een asbest dak? Of misschien een bijgebouw zoals een tuinhuisje of garage met asbesthoudend materiaal? Lees dan verder om meer te weten over de kosten van het verwijderen van asbestdaken, waarom dit belangrijk is en waarom u een gespecialiseerd bedrijf nodig hebt.

Moet ik verplicht mijn asbest dak vervangen?

  • Nee, op dit moment bent u nog niet verplicht om uw asbest dak te laten vervangen.
  • De Rijksoverheid wil wel dat asbest daken en asbesthoudende materialen zo snel mogelijk verwijderd worden.
  • Er was een wetsvoorstel om eigenaren te verplichten om asbesthoudende producten te verwijderen in bouwwerken vanaf 31 december 2024, maar deze is verworpen.

Waarom een asbest dak laten verwijderen?

Asbest werd tot 1994 vaak gebruikt als bouwmateriaal, maar tegenwoordig weten we hoe schadelijk met materiaal kan zijn. In huizen, bijgebouwen en bedrijfsgebouwen tot 1994 is vaak asbest gebruikt, daarna werd het verboden.

Asbestdaken zijn een risico, omdat het materiaal kankerverwekkende deeltjes bevat. Deze deeltjes komen niet direct vrij, maar wel wanneer het materiaal verweerd (ouder wordt) of bij verwijdering. Ook bij een brand of beschadiging kunnen er deeltjes loskomen.

Asbest dak verwijderen: kosten

De kosten voor het verwijderen van een asbest dak bestaat uit drie onderdelen: de inventarisatie, het saneren van de asbest en de nieuwe dakbedekking. De inventarisatie is nodig om te bepalen om hoeveel asbest het gaat en waar het materiaal zich bevindt.

Het inventariseren van de asbest kost gemiddeld €300,- tot €500,-. Is het materiaal niet direct zichtbaar? Of is een volledig rapport nodig? Dan beginnen de kosten vanaf €450,-.

De kosten voor het verwijderen van het asbesthoudend materiaal zijn afhankelijk van de hoeveelheid. De prijzen beginnen ongeveer vanaf €600,- en lopen op. Bekijk hiervoor onderstaande tabel.

Kosten asbest verwijderen 2024

Werkzaamheden Gemiddelde prijs
Asbestinventarisatie: zichtbaar materiaal €300,- tot €500,-
Asbestinventarisatie: volledig vanaf €450,-
Asbestsanering
1 tot 10 m2 €600,- tot €800,-
11 tot 20 m2 €700,- tot €900,-
21 tot 30 m2 €800,- tot €1.000,-
31 tot 50 m2 €900,- tot €1.100,-
Afvoerkosten Afhankelijk per gemeente

Bij het verwijderen van asbest, moet u niet alleen rekening houden met de kosten die hierbij horen, maar ook voor de nieuwe dakbedekking. Hieronder vindt u alle prijzen voor nieuwe dakbedekking:

Nieuwe dakbedekking

Dakbedekking Gemiddelde kosten per m² (incl. plaatsing en btw)* Gemiddelde levensduur
Plat dak
Bitumen €45,- 25 jaar
Pvc €55,- 25 jaar
EPDM €50,- 40 jaar
Groendak (tevens onderlaag van pvc of EPDM nodig) €55,- 60 jaar
Schuin dak
Betondakpannen €40,- tot €65,- 30 tot 35 jaar
Kleidakpannen €55,- tot €95,- 60 tot 80 jaar
Aluminium €70,- tot €90,- 45 tot 50 jaar
Koper €95,- tot €125,- 75 tot 80 jaar
Zink €75,- tot €105,- 95 tot 100 jaar
Riet €85,- tot €100,- 35 tot 40 jaar

Welke factoren hebben invloed op de prijs?

Een aantal factoren bepalen de totaalprijs.

Onderstaande factoren hebben invloed op de uiteindelijke prijs:

  • Grootte van het dak: hoe groter het dak is, hoe hoger de uiteindelijke prijs. Er is meer asbesthoudend materiaal dat gesaneerd moet worden en de kosten voor het vervangen voor andere dakbedekking liggen hoger.
  • Asbestinventarisatie: u hebt altijd een rapport nodig van een gecertificeerd asbestspecialist. In dit rapport, de asbestinventarisatie, staat precies om hoeveel materiaal het gaat en waar dit materiaal in het dak zit.
  • Afvoer asbesthoudend materiaal: het afvoeren van een asbest dak vergt ook specialisme, dit mag niet nar de gewone stort. Het afvoeren is verschillend per gemeente. Een aantal gemeentes vragen hier geen vergoeding voor, maar dit is niet overal het geval. Vraag bij uw gemeente na wat de eventuele kosten zijn.
  • Plaatsen nieuw dak: vervolgens is er ook nog een nieuw dak nodig. Laat ook meteen dakisolatie aanbrengen om warmteverlies te voorkomen en te besparen op de energiekosten.