Kelder bekuipen?

Vergelijk gratis offertes van vochtspecialisten en bespaar!

Gratis – Vrijblijvend

Kelderbekuiping

Een kelderbekuiping is een geschikte manier om uw kelder waterdicht te maken. Hierbij brengt de vakman een waterdichte pleister of pasta aan op de muren en vloeren in de kelder. Grondwater dringt niet langer naar binnen, en zo ontstaat er een gezond leefklimaat.

Start gratis offerteaanvraag!

Na de aanvraag ontvangt u tot 5 offertes in uw mailbox. Vergelijk de prijzen en kies het beste aanbod voor een besparing die oploopt tot 40%!

Op deze pagina leest u waarom het verstandig is om uw kelder te bekuipen. U vindt informatie over de kosten, de verschillende mogelijkheden en u leest hoe u gemakkelijk op de kosten bespaart!

Wanneer de kelder bekuipen?

Laat de kelder bekuipen als u deze ruimte wilt inzetten als verblijfsruimte. Misschien wilt u een extra slaapkamer of werkkamer creëren. Maar ook als u de kelder wilt gebruiken als opslagruimte is het verstandig de kelder te bekuipen. Dit zorgt namelijk voor een gezond leefklimaat, waarin ook uw spullen het veiligst bewaard blijven.

U merkt dat een kelderbekuiping nodig is als de muren of vloeren vochtig of klam aanvoelen. Ook raden we aan om de luchtvochtigheid in de kelder te meten: deze hoort tussen de 40% en 60% te liggen. Is deze hoger, dan is de kans groot dat een kelderbekuiping noodzakelijk is! Meer weten over andere vochtbestrijdingsmethodes? U vind de informatie op de pagina vochtbestrijding.

kelderbekuiping

Kelderbekuiping plaatsen: de werkwijze

Er zijn doorgaans twee methodes om de kelder te bekuipen. Een vaste bekuiping of een soepele bekuiping. Een vaste bekuiping houdt in dat de vakman een waterdichte pasta gebruikt om de kelder waterdicht te maken. Hij brengt dit aan op de muren en vloer. Een soepele bekuiping maakt juist gebruik van een folie dat op de muren en vloer wordt geplaatst.

Zo gaat een vakman te werk bij het plaatsen van een stijve kelderbekuiping:

  • Stap 1: huidige afwerking afkappen. Door de muur helemaal bloot te leggen wordt al snel duidelijk waar het probleem zit. Eventuele grote gaten en scheuren worden gedicht en op andere plekken waar het grondwater naar binnenkomt wordt behandeld met een waterdichte cementmortel.
  • Stap 2: dichtingslagen aanbrengen. Hierna volgt het aanbrengen van twee of meerdere dichtingslagen. Dit zorgt voor een mooi en egaal resultaat. De eerste laag is vaak een fixeerlaag. Gevolgd door meerdere lagen cement met kunsthars.
  • Stap 3: afwerking. Hierna bepaalt u zelf hoe u de wanden en de vloer wilt afwerken. Dit kan met pleisterwerk, behang of door te schilderen.

Benieuwd naar de exacte prijs van een kelderbekuiping?

Vraag gratis offertes aan en bespaar zo tot 40% op de kosten!


Wat kost kelderbekuiping?

De prijs van een gemiddelde kelderbekuiping ligt tussen de €3.500,- tot €10.000,-. Dat is een groot verschil in prijs. De kosten zijn namelijk helemaal afhankelijk van uw persoonlijke situatie: elke kelderafdichting is namelijk uniek. De kosten zijn afhankelijk van het type bekuiping, eventuele extra voorbereidende werkzaamheden en de arbeidskosten van de vochtspecialist. Deze verschillen namelijk per bedrijf.

Hoe groter de kelder, des te hoger de kosten van de bekuiping. Maar onthoud wel dat dit een definitieve oplossing is voor opstijgend vocht en een vochtige kelder. Het is een waardevolle investering, omdat uw huis door het extra woonoppervlak flink in waarde stijgt! Besparen op kelderbekuiping? Vergelijk gratis offertes!

Prijs kelderbekuiping 2024

Kelder bekuipen Gemiddelde kostprijs*
Kelderbekuiping bij een gemiddelde kelder €4.000,- tot €5.000,-

* Let op: dit is een gemiddelde kostprijs, die sterk varieert. Het hangt o.a. af van de aard van het vochtprobleem en de staat van de kelder. Voor exacte prijzen vraag gratis en vrijblijvende offertes aan!

Kelderbekuiping methodes

Er zijn verschillende methodes voor kelderbekuiping, zoals een soepele bekuiping en een stijve bekuiping. Ook het waterdicht maken van de vloer en vloerdrainage zijn methodes van kelderbekuiping. Hieronder leest u meer over deze methodes.

Soepele kelderbekuiping

Bij een soepele kelderbekuiping brengt de vakman een folie aan langs de muren en de vloer. Hier bovenop stort de vakman een nieuwe vloer en hij metselt nieuwe voorzetwanden. De geplaatste folie houdt het optrekkend vocht tegen en zorgt ervoor dat dit niet bij de nieuwe vloer en wanden kan komen. Zo ontstaat er in de kelder een gezonder leefklimaat!

Het plaatsen van een soepele bekuiping is een kostbare investering, omdat er een volledig nieuwe vloer en muur geplaatst wordt. Deze methode wordt daarom vooral toegepast als de keldermuren ernstig beschadigd of verzwakt zijn.

kelder bekuipen

Stijve kelderbekuiping

De stijve kelderbekuiping wordt het vaakst toegepast. Met een waterdichte pleister maakt de vakman de kelder waterdicht. Hij brengt de pleister aan over de hele muur en de vloer. Hierbij geeft hij extra aandacht aan de kimafdichting van de pleister: dit is in veel kelders een zwakke plek en zorgt voor veel wateroverlast.

Bij een stijve kelderbekuiping wordt deze afdichting dus extra sterk gemaakt. Bij een stijve bekuiping gebruikt de vakman in veel gevallen een saneerpleister in de kelder: deze is geschikt voor muren die aangetast zijn door zouten.

Eventueel wordt deze methode gecombineerd met drainage, om zo overtollig water te voorkomen en af te voeren.


Voorgoed afrekenen met vochtproblemen in de kelder?

Kies voor een kelderbekuiping! Vergelijk offertes en bespaar op de kosten!


Vloer waterdicht maken

Behalve de muren moet natuurlijk ook de vloer van de kelder waterdicht gemaakt worden. Cement is vanaf een dikte van 30 centimeter vaak zo goed als waterdicht, maar om een leefbare ruimte te creëren is dit niet altijd goed genoeg.

Het dichten van de keldervloer wordt op dezelfde manier gedaan als het afdichten van de muren. Door middel van een folie of een waterdicht cement.

Combineren met vloerdrainage?

Heeft u last van overtollig vocht, dan is het slim de bekuiping te combineren met drainage. Vloerdrainage is een noppenfolie dat op de vloer wordt aangebracht. In het membraan zitten kleine kanaaltjes. Deze vangen overtollig water op en door middel van een pomp wordt dit afgevoerd naar een opvangreservoir. Uiteindelijk wordt het zo weer afgegeven aan het riool.

Is dit af te werken?

Bovenop dit drainagesysteem kunt u de vloer afwerken zoals u wenst. U hoeft dus geen nieuwe vloer te storten, zoals bij een soepele kelderbekuiping. Naast vloerdrainage kunt u ook kiezen voor randdrainage in de kimnaad, of een wanddrain tegen de muur.

Voordelen van kelderbekuiping

Twijfelt u over een kelderbekuiping? Het afdichten van de kelder heeft grote voordelen. De extra leefruimte zorgt voor een groter wooncomfort en een stijging van de woningwaarde! Daarnaast heeft u minder last van ongemakken, zoals een vloer die koud aanvoelt. Hierdoor daalt ook uw energierekening!

Dit zijn de grootste voordelen van een kelderbekuiping op een rij:

  • U creëert extra leefruimte in huis, geschikt voor opslag, een werkkamer of zelfs een slaapkamer.
  • De energierekening daalt, doordat er geen kou meer vanuit de kelder omhoog straalt.
  • U heeft minder last van ongedierte, zoals insecten en pissebedden, omdat de vochtigheidsgraad daalt.
  • De waarde van uw woning stijgt, doordat het woonoppervlak groter wordt.

kelderbekuiping vakman

Besparen? Gratis offertes vergelijken!

Wilt u besparen op de prijs van uw kelderbekuiping? Vraag gratis offertes aan! U ontvangt zo snel mogelijk de prijsopgaven van meerdere vochtexperts in uw regio. Door te vergelijken op basis van prijs en aanbod, vindt u snel en gemakkelijk de vakman met de beste prijs. Zo bespaart u tot wel 40% op de kosten!

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Zo weet u zeker dat u zo snel mogelijk kunt beginnen met vergelijken. Schakel een vakman in voor uw bekuiping, zodat u bovendien verzekerd bent van het beste resultaat!