Gevel laten reinigen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten

Gratis – Vrijblijvend

Zelf gevel reinigen: handig stappenplan

De gevel van uw woning reinigen is een stukje tijd en aandacht aan uw woning schenken. Uw woning knapt er zichtbaar van op, wat op zichzelf al een mooie beloning voor het werk is. Maar dat is niet het enige: de gevel reinigen zorgt voor een langere levensduur van de gevelstenen en het metselwerk.

Zelf uw gevel reinigen is prima zelf te doen, wanneer u de juiste methode gebruikt die bij uw gevel en vervuiling past. In dit artikel laten we zien hoe u zelf uw gevel kunt reinigen en welke keuzes daarbij komen kijken.

Welke soorten vervuiling gevel zijn zelf te reinigen?

Vervuiling is er in verschillende vormen. Een van de meest voorkomende vervuiling is groene aanslag op u gevel. Dit komt vaak voor in de nattere perioden van het jaar. Ook kan het voorkomen dat fijnstofdeeltjes in uitlaatgassen zich hechten aan het metselwerk en de voegen. Deze fijnstofdeeltjes zorgen voor een donkere aanslag op u gevel.

Dit soorten vervuilingen kunt u ook zelf behandelen, door bijvoorbeeld aan de slag te gaan met heetwater in een hogedrukreiniger. Hieronder leest u de meest voorkomende vervuiling en op welke manier u de gevelreiniging zelf kunt uitvoeren.

Uitlaatgassen vervuiling

Fijnstofdeeltjes in uitlaatgassen kunnen zich hechten aan het metselwerk en de voegen van uw gevel en zorgen na verloop van tijd voor een donkere aanslag. Zeker bij woningen die in de buurt van een drukke weg staan, is dit proces goed te zien. De gevels van deze woningen zijn duidelijk donkerder dan die van woningen die wél zijn gereinigd of dan die van woningen die om de hoek staan en dus minder last van die weg hebben.

Hoe kunt u in dit geval de gevelreiniging zelf doen? De donkere aanslag kunt u verwijderen door stoomreiniging of met heet water in een hogedrukreiniger. Vaak frist de gevel hier volledig van op, maar combinatie met een chemisch middel is ook mogelijk. Als laatste is gevel stralen, ook wel zandstralen genoemd, hier ook een mogelijkheid.

Groene aanslag

Een gevel kan ook worden aangetast door groene aanslag. Dit gebeurt vaak in de koudere en nattere perioden van het jaar en is vooral te zien op gevels die weinig in de zon staan: richting het noorden. Deze aanslag bestaat uit algen, die zich aan de materialen hechten en langzaam groeien.

Gelukkig is deze vorm van aanslag goed te verwijderen met een chemisch middel of met stoomcleanen. Het hete water dat onder druk op de gevel wordt gespoten, maakt de algenlaag week, waarna het groene spul wegspoelt met het water. Het is aan te raden om na deze reiniging uw gevel te impregneren om deze langer te beschermen tegen nieuwe aanwas van algen.

Witte aanslag van vocht

Witte aanslag op gevels wordt veroorzaakt door optrekkend vocht, meestal van grondwater. Bakstenen die vocht kunnen opnemen, zijn hier vatbaar voor. Witte aanslag tast muren aan doordat het grondwater kleine hoeveelheden chemische stoffen bevat. Zo verzwakt het de gevel en geeft het op termijn vochtproblemen.

Deze vorm van aanslag is het beste te reinigen met chemische reiniging of zandstralen.

Groei van mos en onkruid

De groei van mos of ander klein onkruid gebeurt net als bij algenvorming vooral in vochtige omstandigheden en bij gevels die weinig licht vangen. Mos en onkruid tasten de structuur van de bakstenen en het voegwerk aan, waardoor ze vooral bij vorst kwetsbaar worden en kapot kunnen barsten door de ijsvorming.

Het positieve is dat deze levensvormen vrij eenvoudig te verwijderen zijn met een hogedrukreiniger of met azijn en een borstel. Voor dat laatste is het de bedoeling om eerst het azijn in het mos in te laten trekken, waarna het makkelijker is om het met een borstel eraf te vegen. Een combinatie van deze twee methodes is natuurlijk ook een optie.

Gevel reiniging zelf doen

Verschillende soorten vervuiling

Soort vervuiling Reinigingsmethode
Fijnstof Stoomreiniging, zandstralen
Groene aanslag Stoomreiniging
Witte aanslag Chemische reiniging, zandstralen
Mos Hogedrukreiniging, Borstelen met azijn

Gevel laten reinigen door een vakman?

Vergelijk offertes en kies de specialist met de beste prijs!

Voordat u aan de slag gaat: 5 tips

Houd rekening met de volgende zaken voordat u aan de slag gaat om uw gevel te reinigen.

Zelf gevel reinigen in 5 stappen

Gaat u uw gevel zelf reinigen? Met dit overzichtelijke stappenplan helpen wij u op weg naar een gevel die er weer als nieuw uit ziet!

Stap 1: bepaal het soort vervuiling

Van welk type vervuiling heeft uw gevel het meeste last? Bij een donkere aanslag laat zich dat vrij makkelijk raden: hier gaat het om fijnstof en roet.

Bij een groene kleur zijn algen de boosdoener of heeft u te maken met mosgroei. Dat laatste groeit vooral in de voegen en heeft natuurlijk een ‘plantachtiger’ karakter dan de algen.

Ziet u een witte kleur? Dan is er vocht opgetrokken. In de witte aanslag zit kalk van bouwmaterialen of zijn chemische stoffen uit het grondwater afgezet op uw gevel.

Stap 2: bepaal uw ondergrond

Uw gevelreiniging hangt ook af van het materiaal waar uw gevel uit opgebouwd is. In veel gevallen gaat het hier om een gemetselde bakstenen gevel. Andere mogelijke gevelmaterialen zijn houten geveldelen, betonnen bekleding of gevelbeplating uit kunststof.

  • Let er op dat uw chemisch middel niet te agressief is: baksteen, kunststof en hout kunnen erdoor worden aangetast.
  • Heeft u een houten gevelbekleding? Gebruik dan zachte borstels en zeker geen hogedrukspuit.
  • Is uw gevel geverfd? Let dan ook op met chemische middelen en reinig voornamelijk zonder hogedrukspuit.

Gevelreiniging zelf doen

Stap 3: reinigingsmethode kiezen

Reinigen met hogedrukspuit
Een hogedrukreiniger kan erg effectief zijn om vuil te verwijderen, zeker bij bakstenen gevels. Let er goed op dat u enige afstand houdt tussen de spuit en de voegen: deze kunnen beschadigen als er water van te dichtbij op komt. Is het vuil te hardnekkig? Probeer dan om eerst om een chemisch middel in te laten trekken, te borstelen en probeer het daarna nog eens met de hogedrukspuit.

Reinigen met chemisch middel
Het chemisch middel waarmee een gevel kan worden gereinigd, is vaak simpel. Probeer het met een oplossing van 1 deel water en 1 deel schoonmaakazijn. Andere mogelijkheden zijn natuurazijn of dikke bleek.

  • Borstel de oplossing op de vervuiling, door goed te schrobben kan een deel al direct verdwijnen.
  • Laat het daarna een half uur intrekken en borstel nogmaals.

Het hete stoom maakt de vervuiling week, waardoor het vanzelf los laat of eenvoudiger te verwijderen is met een borstel. Vooral bij groene en donkere aanslag is dit een effectieve methode. U kunt ervoor kiezen om eerst een chemisch middel op de gevel te laten intrekken.

Een stoomreiniger is ook beter geschikt voor houten geveldelen, omdat hier geen sprake is van een extreem hoge druk.

Gevel zandstralen
Zandstralen is een agressieve methode, waarbij zanddeeltjes met hoge kracht op de muur af geblazen worden. De zandkorreltjes tasten echter ook de gevelbekleding en voegen aan. Gebruik deze methode alleen als niets anders werkt en alleen bij bakstenen gevels.

Toch je gevel laten reinigen door een vakman?

De offerteservice is gratis en vrijblijvend.

Stap 4: gevel zelf reinigen

Nu begint het echte werk. Dit is de stap naar een schone gevel! Let op de volgende zaken:

  • Ga voorzichtig te werk en begin op een klein gedeelte, zeker bij gebruik van chemische middelen of een hogedrukspuit. Zo kunt u zien of u de gevel zelf niet aantast met de gekozen methode.
  • Laat de chemische middelen een half uur intrekken voordat u de gevel opnieuw borstelt.
  • Zorg voor een veilige werkomgeving: gebruik een veiligheidsbril bij de hogedrukspuit en het zandstralen. Gaat u met chemische middelen aan de slag? Zorg dan voor rubberen handschoenen.

Stap 5: impregneer uw gevel na reiniging

Om langer van een schone gevel te genieten, raden we aan om uw gevel te impregneren als deze net gereinigd is. Dit kunt u zelf doen met het juiste impregneermiddel en een drukspuit. Een gevelspecialist voert het werk uiteraard ook graag voor u uit.

Gevel reinigen toch uitbesteden?

De gevels van uw woning laten reinigen kunt u ook gemakkelijk laten uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf. De kosten zijn redelijk laag en liggen tussen de €6,- tot €16,- per m2.

Laat u de gevel meteen impregneren? Dan kost dat ongeveer €20,- per m2.

Kosten gevelreiniging 2024

Werkzaamheden Prijs per m2 (incl arbeid en btw) Inschatting totaalprijs*
Hogedruk- of stoomreiniging €6,- €360,- tot €600,-
Zandstralen €12,- €720,- tot €1.200,-
Chemische reiniging €16,- €960,- tot €1.600,-
Impregneren €10,- €600,- tot €1.000,-
Reinigen en impregneren €20 €1.200,- tot €2.000,-
Reinigen, voegen, impregneren €35 €2.100,- tot €3.500,-

* Let op: dit zijn gemiddelde kosten, die per vakman kunnen verschillen.
 

Gevelreiniging

Gevel laten reinigen? Vraag offertes op!

Zorg dat u niet teveel betaalt als u de gevelreiniging liever door een specialist laat uitvoeren. Met onze gratis offerteservice is dat zo geregeld: u ontvangt eenvoudig meerdere offertes voor uw klus. Kies het beste aanbod en bespaar tot 40% op uw gevelreiniging!