Gevel zelf reinigen!

Gratis offertes vergelijken

Gevelreiniging zelf doen

Als u wilt besparen op de kosten dan is het mogelijk om de reiniging van uw buitenmuur zelf te doen. Een handige doe-het-zelver kan bijvoorbeeld een hogedrukreiniger of zandstraler gebruiken. De materialen die u nodig hebt voor de gevelreiniging zijn veelal te huur via gespecialiseerde bedrijven. Ziet u het zelf doen van de gevelreiniging toch niet helemaal zitten?

Start gratis offerteaanvraag!

Voor gritstralen, chemisch reinigen, stoomcleanen of impregneren, u bent hier aan het juiste adres. Laat vandaag nog uw gegevens en een omschrijving van uw klus achter op de

Zelf gevel reinigen

Als u wilt besparen op de kosten dan is het in sommige gevallen mogelijk om het reinigen van uw gevel zelf te doen. Dit is echter geen eenvoudige klus. Het is belangrijk dat u weet waar u mee bezig bent om te voorkomen dat de gevel beschadigd raakt. Daarom hebben wij onderstaand stappenplan voor u samengesteld.

  • Stap 1: bepaal de soort vervuiling. Een gevel kan op verschillende plekken en op verschillende manieren vervuild raken. Woont u in de buurt van een fabrieksterrein? Dan is het bijvoorbeeld denkbaar dat er roetvervuiling op bakstenen zit. Tegelijkertijd kan op het noorden van uw woning algenvervuiling en vocht aanwezig zijn. Bepaal daarom eerst welke soort vervuiling er op de buitenmuur van uw woning zit.
  • Stap 2: bepaal de ondergrond. Vervolgens is het belangrijk dat u weet om welke ondergrond het gaat. Het is namelijk onmogelijk om bij elke ondergrond dezelfde reinigingsmethode te gebruiken. Een kwetsbare muur van bijvoorbeeld natuursteen kan niet altijd met een hogedrukspuit schoongemaakt worden omdat het hierbij denkbaar is dat u iets beschadigt. Het is daarnaast, vooral bij nieuwbouw, mogelijk dat de woning uit verschillende bakstenen bestaat. Dan zult u verschillende reinigingsmethodes bij één woning moeten gebruiken.
  • Stap 3: bepaal de reinigingsmethode. Als u weet wat de ondergrond en de soort vervuiling is, dan kunt u de benodigde reinigingsmethode bepalen. Denk hierbij aan gritstralen, stoomcleanen of zandstralen.
  • Stap 4: de gevelreiniging. Test de gevelreiniging eerst op een onopvallende plek van uw woning. Maakt u schoon met een hogedrukspuit? Gebruik dan eerst zo weinig mogelijk waterdruk. Na de test is het verstandig om na een dag het effect te bekijken. Is de buitenmuur van uw woning onbeschadigd en schoon? Dan gaat u verder met de gevelreiniging.
  • Stap 5: gevel herstellen en beschermen. Na het reinigen is het denkbaar dat er onderdelen hersteld moeten worden of dat u door het verwijderen van vuil ziet dat voegen beschadigd zijn. Dit kunt u nu herstellen. Vervolgens is het eventueel een optie om een beschermingsmethode toe te passen, zoals impregneren, om te voorkomen dat de buitenmuur opnieuw vervuild raakt.

Reinigingsmethoden

Er bestaan verschillende reinigingsmethoden. Een zeer effectieve methode is chemisch reinigen, waarbij gebruik wordt gemaakt van chemische producten. Dit is een veel toegepaste reinigingsmethode bij hardnekkige vervuiling zoals roet of smog. Er ontstaat een reactie op de ondergrond waardoor de vervuiling oplost. Vervolgens wordt met stoom of een hogedrukreiniger resten vuil verwijderd. Chemisch reinigen kan alleen worden gedaan door een ervaren vakman. Het is namelijk belangrijk om zoveel mogelijk van het middel op te vangen en af te voeren zodat het milieu niet belast wordt. Eventueel kunt u chemisch reinigen wel zelf doen met speciale schoonmaakmiddelen voor bijvoorbeeld mossen en algen, verkrijgbaar bij doe-het-zelf winkels. Houd er echter rekening mee dat planten onder uw gevel of kozijnen hierdoor beschadigd kunnen raken.

reinigingsmethodes voor de gevel

Reinigen onder hoge druk

Daarnaast is het een mogelijkheid om vuil te verwijderen met behulp van een hogedrukspuit. Het is belangrijk om te weten dat bepaalde ondergronden, zoals kalkzandsteen, hier niet tegen bestand zijn. Door de hoge druk is het denkbaar dat u de muur, kozijnen of voegen beschadigd. Gritstralen is een methode waarbij grit, kleine hoekige stenen of metalen deeltjes, onder hoge druk tegen de ondergrond wordt gespoten. Na het gritstralen ontstaat een schoon oppervlak welke licht opgeruwd is. Gritstralen is dus ook niet geschikt voor gevoelige ondergronden.

Licht reinigen

Heeft u woning een historische waarde? Dan is schoonmaken van de gevel niet zomaar mogelijk omdat dit op erg voorzichtige waarde moet worden gedaan. Nevelstralen is dan de meest geschikte optie. Hierbij maakt de vakman gebruik van indirecte stralen. Een lichte verontreiniging maakt u het beste schoon door te stoomcleanen. Tijdens stoomcleanen verhit een machine water tot 140°C en vervolgens spuit u dit onder hoge druk tegen de muur. De verontreiniging laat los door de combinatie van druk en warmte. Na het stoomcleanen wordt het vuil weggespoeld en hierna kunt u eventueel de buitenmuur impregneren.

zelf gevel impregneren

Gevelreinigingsmiddelen

Er zijn diverse bruikbare middelen voor het zelf doen van gevelreiniging. Zo bestaan er chemische middelen voor de klus, maar zijn er ook milieu vriendelijke middelen voor het zelf doen van gevelreiniging. Als u aan de slag gaat met een hogedrukreiniger of zandstraler bij uw gevel dan is het een optie om eerst met alleen water en eventueel speciaal zand proberen te reinigen. Ook voor het ontmossen en coaten hebt u de keuze uit verschillende reinigingsmiddelen. Laat u goed informeren welke middelen helpen om uw buitenmuur weer schoon te krijgen.

Gevelreiniging zelf doen

Zandstralen

Wanneer u last hebt van heftige vervuiling op uw gevel, dan is het zandstralen als vorm van gevelreiniging een goede zet. Deze manier van gevelreiniging wordt vaak ingezet bij bijvoorbeeld graffiti op een gevel, of wanneer niets anders meer werkt. Bij zandstralen wordt water gemengd met een straalmiddel, in dit geval zand. De zandkorrels verwijderen het vuil van de muren. Gevelreiniging met een zandstraler kunt u gemakkelijk zelf doen, u huurt deze en u zorgt voor een goed straalmiddel. Laat u goed informeren over de mogelijkheden, zodat u niet achteraf voor verrassingen komt te staan.

Wat kost het als u de gevel laat zandstralen in 2023?

Gevel oppervlakte Kleur steen Indicatie kosten 2023*
60m² Rood €720,-
80m² Rood €960,-
100m² Rood €1.200,-
60m² Geel €840,-
80m² Geel €1.120,-
100m² Geel €1.400,-

(*) We hanteren een gemiddelde prijs van €12,- per m² voor het reinigen van rode stenen en €14,- voor het zandstralen van gele stenen.

kosten gevelreiniging

Kosten van gevelreiniging

De kosten van gevelreiniging hangen af van de reinigingsmethode. Wilt u bijvoorbeeld een vakman inhuren om te stoomcleanen of wilt u hardnekkig vuil verwijderen door chemisch te reinigen? Dan moet u rekening houden met een prijs van €5,- tot €15,- per m2. Als u een vakman inhuurt voor de gevelreiniging, dan bestaat zo’n 65% van de prijs uit arbeidskosten. Om te besparen op de kosten is het mogelijk om het impregneren of zelfs de reiniging zelf te doen. U kunt hiervoor een zandstraler of hogedrukreiniger huren. U huurt al een straalinstallatie van 25 liter vanaf circa €105,- per dag en een koude hogedrukreiniger al vanaf €32,- per dag.

gevelreiniging specialist

Kom in contact met een specialist

Afhankelijk van de buitenmuur en de mate van verontreiniging is gevelreiniging goed zelf te doen. Lukt het u niet om de gevelreiniging zelf te doen of schakelt u liever een vakman in? Dan helpen wij u graag verder. De specialisten uit ons netwerk kunnen uw buitenmuur chemisch reinigen, gritstralen, zandstralen of schoonmaken met een hogedrukreiniger. Indien gewenst zullen zij vervolgens de buitenmuur impregneren. Vraag nu vrijblijvend meerdere offertes aan van bedrijven uit uw regio en vergelijk deze op prijs en voorwaarden. U kiest zelf welke vakman u het meest geschikt vindt voor de klus!

De Jong Bouw: netwerk van erkende gevelreinigers

Voor tips over het zelf doen van gevelreiniging of het reinigen van de gevel schakelt u ons in!

Gratis offertes vergelijken