Besparen op kelderdrainage?

Vergelijk gratis offertes van vochtspecialisten en bespaar!

Gratis – Vrijblijvend

Drainage in kelder

Overtollig water in de kelder? Kies dan voor kelderdrainage! Drainage in de kelder voert al het water netjes af naar een opvangreservoir. Zo krijgt het water geen kans om de keldermuren en -vloeren aan te tasten, en behoudt u een gezond leefklimaat! Op zoek naar een vochtexpert bij u in de buurt?

Start gratis offerteaanvraag!

Hierna ontvangt u meerdere prijsopgaven van experts in de regio. Vergelijk de prijzen en kies de vochtspecialist met het beste aanbod!

Op deze pagina leest u hoe kelderdrainage wordt toegepast en wat dit ongeveer kost. Tot slot vindt u hier handige tips voor uw eigen kelderdrainage!

kelderbekuiping

Wat kost kelderdrainage?

De prijs voor kelderdrainage begint in een kleine kelder rond de €2.500,-. Bij een gemiddelde kelder loopt de prijs op tot ongeveer €5.000,-. Gaat het om complexe vochtproblemen waarbij het systeem helemaal op maat wordt gemaakt, houd dan rekening met een hogere totaalprijs: rond de €10.000,-.

Waarom is een kelder draineren zo duur?

Onthoud dat het drainagesysteem een definitieve oplossing is voor uw vochtproblemen in de kelder. Dus voor €2.500,- bent u voor altijd verlost van de problemen in uw kleine kelder! U heeft er hierna geen omkijken meer naar. De prijs van kelderdrainage hangt af van de specifieke methode, de arbeidskosten van de vochtspecialist en eventuele voorbereidende werkzaamheden.

Wilt u meer weten over de exacte kosten van het plaatsen van een drainage systeem in uw kelder? Vraag gratis offertes aan en vind een vakman die u kan adviseren bij uw situatie.

Prijs kelderbekuiping 2024

Kelder bekuipen Gemiddelde kostprijs*
Drainage van een kleine kelder €2.500,-
Drainage van een gemiddelde kelder €5.000,-
Kelderdrainage bij complexe vochtproblemen €10.000,-

* Let op: dit is een gemiddelde kostprijs, die sterk varieert. Het hangt o.a. af van de aard van het vochtprobleem en de staat van de kelder.


Benieuwd naar de exacte prijs van een kelderdrainage?

Vergelijk gratis offertes en bespaar zo tot wel 40% op de kostprijs!


Welke kelderdrainage is het meest geschikt?

Welke methode de beste optie is, hangt af van uw kelder en waar het water precies naar binnendringt. Komt het vooral via de kimnaad binnen dan is randdrainage bijvoorbeeld de beste optie, terwijl vloerdrainage in de kelder de beste keuze is als het water via de vloer naar binnenkomt.

Hieronder leest u meer over de verschillende technieken gebruikt om de kelder te draineren. Wilt u besparen op de kosten? Vraag dan gratis offertes aan!

1. Randdrainage

Bij randdrainage in de kelder plaatst de vakman een goot in de kimnaad: dit is de aansluiting tussen de vloer en de muren. Dit kan een goot van pvc zijn, maar meestal is het een goot van cement. Het water wordt zo opgevangen in de goot. Een pomp voert dit water stilletjes af naar een opvangreservoir, waarna het afgevoerd wordt naar het riool.

Wanneer is randdrainage de beste optie?

Als het water via de kimnaad naar binnendringt. Hier komt vaak water naar binnen als het gaat om een waterdichte cementvloer met bakstenen muren. Het gebeurt regelmatig dat de aansluiting na verloop van tijd verzakt en er zo onnodig veel water binnenkomt.

2. Vloerdrainage in de kelder

Als de vloer poreus is, dan komt het via de vloer naar binnen. In dit geval is vloerdrainage in de kelder de beste optie. Dit is een type kelderdrainage met een noppenfolie. De vakman plaatst een folie op de vloer waarbij het membraan uit kleine kanaaltjes bestaat. Dit voert, met behulp van een pomp, het water af naar het opvangreservoir.

Dit is de beste optie als het water via een poreuze vloer naar binnenkomt. Daarnaast wordt het altijd geplaatst als u ook een wanddrain plaatst. De folie is heel sterk en beloopbaar: u kunt dit dus afwerken met een vloer naar keuze. Het grondwater wordt direct afgevoerd, waardoor uw nieuwe vloer niet nat wordt.

kelder bekuipen

3. Wanddrainage: een box in box

Heeft u last van opstijgend vocht? In dat geval is wanddrainage de beste optie. Bij dit probleem dringt water namelijk via de muur naar binnen. Wanddrainage bestaat ook uit een noppenfolie met membraan. Hierin zitten kleine kanaaltjes die het grondwater afvoeren.

Let op: wanddrainage wordt altijd toegepast in combinatie met vloerdrainage! Het water wordt dan vanuit de wanddrain afgevoerd naar de vloerdrainage, waarna het verder wordt afgevoerd naar het afvoerreservoir.

4. Ringdrainage rond huis

Woont u in een omgeving met een hoge grondwaterstand? Om vochtproblemen te voorkomen of te bestrijden kunt u er in dat geval voor kiezen om ringdrainage rond het huis aan te brengen. Dit is een drainagebuis die u in de grond plaatst, om de kelder heen. Deze voert het grondwater af, zodat het niet de kelder binnendringt.

Ringdrainage rondom uw huis is een goede combinatie met andere vormen van drainage in de kelder. Het is niet aan te raden om alleen ringdrainage om de kelder te plaatsen als u echt last heeft van veel water in de kelder.

Hulp nodig bij het draineren van de kelder?

Vind gemakkelijk en snel de goedkoopste vochtexpert in de regio!

Alternatieven voor drainage in kelder

Er zijn alternatieven voor drainage, die worden ingezet als er wel vocht binnendringt, maar er geen teveel aan water op de grond staat of via de wand binnenkomt. Dan is een kelderbekuiping ook een goede manier om een vochtige kelder te bestrijden. Hierbij maakt de vakman zowel de muren als de vloer helemaal waterdicht. Hierdoor dringt het water niet langer naar binnen en ontstaat een gezonder leefklimaat. Dit kan op verschillende manieren: een vaste bekuiping of een soepele bekuiping.

Een vaste bekuiping houdt in dat de vochtspecialist de muren met waterdicht cement afdicht. Bij een soepele bekuiping maakt hij gebruik van een folie. Deze methode is vooral geschikt voor kelders die flink verzwakt zijn. De vakman stort namelijk een nieuwe vloer over de folie heen en metselt nieuwe muren. Een bekuiping wordt ook wel gecombineerd met kelderdrainage!

Soms is drainage niet nodig en zijn kleine reparatiewerkzaamheden voldoende. Dat is het geval als het water vooral binnenkomt via gaten of scheuren. Door deze te dichten voorkomt u al veel ellende.

Alternatieven voor drainage in de kelder:

  • Bekuiping
  • Drainage en een kelderbekuiping.
  • Kleine herstelwerkzaamheden.

kelderbekuiping vakman

Het belang van goede ventilatie

Als u de kelder waterdicht maakt, verdwijnen alle natuurlijke ventilatiemogelijkheden. Het is dus belangrijk om na de kelderafdichting te zorgen voor uitstekende ventilatie. In een kelder ontstaat namelijk veel condens: door dit af te voeren naar buiten, voorkomt u dat de luchtvochtigheidsgraad weer stijgt.

Hoe kan ik de kelder ventileren?

Het is mogelijk om ventilatieroosters te plaatsen, vlak boven de grond. Een andere optie is de installatie van een ventilatiesysteem. Deze ververst de lucht 24 uur per dag.

Bent u benieuwd hoe u uw kelder best ventileert? Vraag offertes aan en vind een specialist. Een vochtspecialist geeft u graag een persoonlijk en professioneel advies.

5 tips bij kelder draineren

  • Tip 1: kies voor drainage ín de kelder, niet daarbuiten. Allereerst hebt u in veel gevallen een vergunning nodig om het grondwaterniveau rondom uw woning te verlagen. Bovendien werkt dit systeem nooit 100%. Door de hoeveelheid zand en klei, slibt het drainagesysteem rond uw woning langzaamaan dicht. Doordat het systeem ook het fijne slib uit het zand trekt, kan dit zelfs zorgen voor ernstige verzakkingen aan uw fundering.
  • Tip 2: trek de kelderdichting door tot aan het maaiveld. Daar waar de keldermuren ophouden zit namelijk niet automatisch wel een waterkering. Door de kelderafdichting helemaal door te trekken tot aan het niveau van de grond, elimineert u al het grondwater.
  • Tip 3: soms is drainage niet noodzakelijk. Als er scheuren of zelfs gaten in de muur zitten kunt u al heel veel ellende oplossen door de muur te laten herstellen. Dit is doorgaans een stuk goedkoper!
  • Tip 4: zorg ervoor dat de aansluitnaden ook waterdicht zijn. Beton van 30 centimeter dik is in veel gevallen zo goed als waterdicht. De naden worden echter vaak vergeten: dit zijn zwakke plekken waarbij water al snel naar binnendringt. Dit is op te lossen met onder andere randdrainge.
  • Tip 5: een waterdichte kelder is altijd mogelijk! Veel mensen twijfelen hierover en geven kelderdrainage of een kelderafdichting niet eens een kans. Zonde, want met een afdichting creëert u gemakkelijk extra leef- of opbergruimte in huis.

kelderbekuiping vakman

Besparen op kelderdrainage? Gratis offertes vergelijken!

Wilt u uw kelder draineren? Schakel dan een vakman in. Zo weet u zeker dat u de juiste drainage voor uw kelder kiest en dat u voor altijd verlost bent van de vochtproblemen. Op zoek naar een vakman?

Start gratis offerteaanvraag!

Hierna krijgt u tot maximaal 5 offertes van experts in uw regio. Vergelijk de verschillende prijzen en kies de vochtspecialist met het beste aanbod. U bespaart gemakkelijk tot wel 40% op de totaalprijs. De aanvraag is bovendien gratis en zonder verplichtingen, dus u zit nergens aan vast!