Dorpel aan vervanging toe?

Dorpel vervangen

Is de dorpel in uw woning beschadigd? Dan is het slim deze te vervangen door een nieuwe dorpel. Een dorpel heeft diverse functies maar wordt voornamelijk gebruikt om de waterafvoer te bevorderen. Daarnaast voorkomt het infiltratie van water door de muur en geeft het uw huis een mooie afwerking. Dorpels zijn er in verschillende soorten en materialen. Zo is er een raamdorpel, een prefab dorpel, buitendeurdorpel en binnendeurdorpel. Benieuwd naar de prijs van het vervangen van een dorpel?

Start gratis offerteaanvraag!

U ontvangt dan meerdere gratis offertes van gevelspecialisten uit uw eigen regio. Vergelijk en bespaar op de kosten voor het vervangen van uw dorpel!

dorpel vervangen

Wanneer een dorpel vervangen?

Een dorpel heeft één belangrijke functie, namelijk het beschermen van de gevel tegen wateroverlast. Op het moment dat de onderdorpel beschadigd of kapot is, is het zeer verstandig deze zo snel mogelijk te laten herstellen of vervangen. Niet alleen is een kapotte dorpel van slechte invloed op de gevelisolatie, het zorgt ook voor een verhoging van de stookkosten. U herkent een kapotte dorpel bijvoorbeeld als het hout flink aan het rotten is.

dorpel plaatsen

Wat kost een dorpel vervangen?

Het vervangen van een dorpel wordt vaak in kosten per uur uitgedrukt. De kosten zijn afhankelijk van de ervaring van de specialist en welke dorpel er vervangen moet worden. Laat u een deurdorpel vervangen voor nieuwe? Dan zijn de kosten zo’n €33,- per uur. Voor een raamdorpel liggen de gemiddelde kosten wat hoger, namelijk rond de €35,- per uur. Bent u benieuwd naar de exacte prijs? Vraag dan geheel kosteloos offertes aan via het offerteformulier!

Overzicht kosten dorpel vervangen 2024

Uurtarief vakman Gemiddelde prijs 2024* Opmerkingen
Deurdorpel vervangen €33,- per uur Afhankelijk van ervaring specialist
Raamdorpel vervangen €35,- per uur Afhankelijk van ervaring specialist
     
Soort dorpel Gemiddelde prijs 2024* Afmetingen (lxbxh)
Houten deurdorpel Vanaf €6,- 950 x 70 x 23 mm
Stenen deurdorpel Vanaf €19,- 1050 x 90 x 30 mm
Kunststof deurdorpel Vanaf €10,- 1000 x 50 x 20 mm
Raamdorpelstenen Vanaf €2,- per steen 160 x 150 x 20 mm
Stenen raamdorpel Vanaf 13,- 1050 x 50 x 20 mm

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief materiaal en btw. Vraag voor exacte prijsberekeningen gratis en vrijblijvend offertes aan.

Traditionele of prefab deur- en raamdorpels

Moeten alle dorpels vervangen worden? Het vervangen van een onderdorpel is mogelijk op twee manieren. De eerste manier is op traditionele wijze. Dit houdt in dat elke dorpel één voor één gemetseld wordt. Een andere manier is met prefab dorpels, dorpels die in één keer te monteren zijn. Fijne hieraan is dat het minder werk kost, bovendien zijn prefab dorpels zeer slijtvast.

Soorten dorpels

Wanneer het over dorpels gaat, zijn er verschillende soorten te onderscheiden. Zo is er een raamdorpel of buitendeurdeurdorpel, maar ook een dts-dorpel. Binnen deze twee soorten is er ook nog een behoorlijk grote keuze uit bepaalde materialen. U leest hieronder meer informatie over de soorten dorpels.

Raamdorpel

Een raamdorpel, ook wel raamdorpelsteen genoemd, is onderdeel van de gevel van een pand of woning. De dorpel zorgt dat regenwater dat van de gevel komt, niet in de fundering lekt. De raamdorpel wordt onder de onderdorpel van een kozijn aangebracht en loopt schuin af.

Dankzij raamdorpels blijft de muur langer schoon, omdat het vuil niet direct langs het huis loopt. Raamdorpels zijn vaak van steen of beton. Is de dorpel van kunststof of metaal gemaakt, dan wordt er gesproken over een waterslag. Bij de aanschaf van nieuwe raamdorpels is het verstandig om te letten op de materiaalsoort, de kosten maar ook de afmeting en duurzaamheid.

Raamdorpelstenen vervangen

De vakman verwijdert eerst de oude raamdorpel. Hiervoor gebruikt hij een beitel en soms een slijptol. De vakman werkt zeer zorgvuldig zodat hij het metselwerk en de kozijnen niet beschadigd. Daarna haalt hij alle oude resten van het voegbed weg.

Voor het plaatsen van de nieuwe maakt de specialist metselmortel aan. De mortel legt hij vervolgens in de raamopening. Op de metselmortel komt een vochtkering, meestal een vochtwerende folie, zodat de verbinding waterdicht is. Op de vochtkering komt nog een laag metselmortel en daarna plaatst de specialist de raamdorpelstenen licht hellend in de mortel. De ruimte tussen het kozijn en de raamdorpelstenen wordt afgedicht met siliconenkit.

Heeft u een beschadigde of verouderde raamdorpel?

Laat deze dan voordelig vervangen voor een nieuwe prefab raamdorpel!

Deurdorpel voor binnen of buiten

Deurdorpels worden gemaakt van verschillende materialen, zoals natuursteen, kunststof en hout. Er worden andere eisen gesteld aan een deurdorpel voor een buitendeur dan een dorpel voor een binnendeur. De weersinvloeden, zoals regen en wind, tasten namelijk een buitendeurdorpel aan.

Het materiaal van de buitendeurdorpel moet bestand zijn tegen deze invloeden. Daarnaast is de dorpel belangrijk voor het voorkomen van een koudebrug bij de buitendeur. Deurdorpels voor binnendeuren, ook wel drempels genoemd, dichten het gat tussen de deur en de vloer. Waterbestendigheid en een hoge isolatiewaarde zijn dan minder belangrijk.

Nieuwe buitendeurdorpel plaatsen

Het plaatsen van een nieuwe buitendeurdorpel gebeurt met het maken van mortel en een mortelbed. Op de mortellaag wordt een stuk waterkerende folie gelegd, zodat water niet de muren in loopt. Vervolgens wordt op de folie wordt een nieuwe mortellaag geplaatst. Hierna wordt de dorpel in het mortelbed geplaatst.

De vakman zorgt dat de dorpel een beetje schuin afloopt na het monteren, zodat het water eraf kan lopen. Vaak wordt een buitendeurdorpel ondersteunt door keggetjes, deze zorgen ervoor dat de deurdorpel van de buitendeur niet wegzakt in de mortel. Laat de mortel drogen en uitharden voordat de randen en naden afgewerkt worden met kit.

Binnendeurdorpel vervangen

U moet de binnendeurdorpel vervangen bij houtrot, slijtage of een andere beschadigingen. Mensen kiezen er vaak ook voor om de drempels te vervangen, wanneer het materiaal niet goed past in het interieur. De vakman haalt dan eerst de deur uit de sponning en maakt de kitnaden van de binnendeurdorpel los.

Daarna gebruikt hij een koevoet of puntbeitel om de bestaande drempel te verwijderen. Hij maakt het gat schoon van alle oude resten en legt vervolgens de nieuwe drempel. Deze maakt hij vast met een speciale kit of mortel. Wilt u de helemaal geen drempel meer? Laat dan een platte drempelvervanger plaatsen of laat de vloerbedekking door trekken.

Wat is een DTS-dorpel?

DTS is een innovatief dorpel-systeem wat Europees geoctrooieerd is en wat speciaal voor de bouwnijverheid en de kozijnindustrie is ontworpen. DTS-dorpels onderscheiden zich van normale dorpels op gebied van duurzaamheid, flexibiliteit en kwaliteit. Een DTS-dorpel is geschikt voor renovatie of nieuwbouw.

Deze dorpels zijn gemaakt van zeer sterk en slijtvast PE-kunststof. De DTS-dorpel is in allerlei variaties verkrijgbaar en toepasbaar als onderdorpel bij deuren- en kozijnen. DTS-dorpels rotten niet, hebben geen onderhoud nodig en zijn 100% recyclebaar.

kunststof dorpel

Welke materialen worden gebruikt?

Wanneer het op een dorpel aankomt, is deze beschikbaar in diverse materialen. Zo kiest u uit een stenen dorpel, kunststof dorpel of houten dorpel.

stenen dorpel

Stenen dorpel

Een stenen onderdorpel is populair omdat deze geen slijtage vertoont. Bovendien is steen waterafstotend en is er geen schilderwerk nodig. Hardstenen dorpels zijn duurzaam en hebben een decoratieve uitstraling. Hardstenen dorpels hebben een hoge kwaliteit en zijn beschikbaar in allerlei patronen en kleuren.

Kunststof dorpel

Een prefab of op maat gemaakte kunststof onderdorpel is geschikt voor zowel deuren als ramen. Ze worden tegenwoordig veel gebruikt bij nieuwbouwwoningen en renovaties. Kunststof is duurzaam, zeer sterk en bovendien slijtvast. Een onderdorpel van kunststof ziet er lang mooi uit. Ze worden geleverd in standaardmaten, maar bij afwijkende maten is maatwerk natuurlijk ook een optie.

Houten dorpel

Hout wordt voornamelijk gebruikt voor dorpels onder binnendeuren. Doordat hout aangetast wordt door vocht, is het materiaal niet geschikt voor buitendeuren of kozijnen. Voordeel van het materiaal is dat het een natuurlijke uitstraling heeft en een eenheid vormt met de houten binnendeuren. U heeft de keuze uit allerlei houtsoorten, zoals meranti, grenen en eiken.

Besparen op de kosten van een nieuwe dorpel?

Het vervangen van een dorpel laat u het beste over aan een specialist. Het plaatsen vereist namelijk enige kennis en handigheid. Of u nu de raamdorpel, binnendeurdorpel of onderdorpel laat vervangen, een specialist staat voor u klaar om de klus te doen. Wilt u besparen op de kosten van het vervangen van een dorpel?

Start gratis offerteaanvraag!

U ontvangt dan van meerdere specialisten een offerte op maat. Door de offertes onderling te vergelijken op prijs en aanbod, vindt u de juiste specialist uit uw regio. Bovendien bespaart u tot wel 40% op de kosten!