Reparatie schoorsteen: handige info en kosten

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten

Gratis – Vrijblijvend

Heeft u ooit stilgestaan bij het belang van een goed onderhouden schoorsteen voor uw woning? Niet alleen verhoogt een goed functionerende schoorsteen de veiligheid, het voorkomt ook kostbare schades en zorgt voor een juiste afvoer van rookgassen. In Nederland, waar de kachel vaak brandt tijdens de koude maanden, is de conditie van uw schoorsteen van groot belang. Of u nu te maken heeft met kleine beschadigingen of grote reparaties, het is vervelend en kan leiden tot ernstigere gevolgen. Ontdek de veelvoorkomende problemen, leer over de noodzakelijke stappen voor reparatie en krijg inzicht in de kosten. Bent u klaar om de veiligheid en functionaliteit van uw schoorsteen te garanderen? Lees dan snel verder!

Korte samenvatting over schoorsteen repareren

 • Regelmatige inspectie en onderhoud van de schoorsteen zijn belangrijk om veiligheidsrisico’s te vermijden en de levensduur van de schoorsteen te verlengen.
 • Beschadigingen aan het metselwerk, verstoppingen door nesten of puin, en slijtage aan schoorsteenkappen zijn veelvoorkomende problemen die de functionaliteit van schoorstenen beïnvloeden.
 • De kosten voor schoorsteenreparaties kunnen variëren, met een gemiddelde prijs van €200,- voor een inspectie en tot €400,- voor reparaties, afhankelijk van de omvang van de schade.
 • Voor complexe problemen zoals structurele schade of ernstige lekkages is het raadzaam om een professionele dakdekker of schoorsteenspecialist in te schakelen voor een grondige inspectie en reparatie.

Veelvoorkomende problemen met schoorstenen

Schoorstenen spelen een grote rol in de afvoer van rook en gassen uit uw woning. Helaas zijn ze ook vatbaar voor diverse problemen vanwege hun constante blootstelling aan de buitenlucht. Enkele veelvoorkomende problemen zijn beschadigingen aan het metselwerk, het loodwerk en blokkades binnenin de schoorsteen. Andere regelmatige problemen met een schoorsteen zijn:

 • Verstoppingen door nesten of puin: Vogels, kleine dieren en ophoping van bladeren kunnen blokkades veroorzaken die de luchtstroom belemmeren.
 • Aantasting door roet en creosoot: Ophoping van deze stoffen kan niet alleen de efficiëntie van de schoorsteen verminderen, maar ook een brandgevaar vormen.
 • Scheuren in de schoorsteenkroon: Het bovenste gedeelte van de schoorsteen is erg vatbaar voor scheurvorming, wat ervoor kan zorgen dat er water in uw schoorsteen binnendringt.
 • Verslechterde schoorsteenvoering: De binnenvoering van de schoorsteen kan door hitte en chemische reacties beschadigen, wat van groot belang is om tijdig te repareren voor veilig gebruik van de schoorsteen.
 • Slijtage aan schoorsteenkappen: Schoorsteenkappen beschermen tegen regen en blokkades, maar kunnen door de tijd heen verslijten of beschadigen.

Stappen voor schoorsteenreparatie

Voordat u begint met het repareren van uw schoorsteen, is het belangrijk een duidelijk plan te hebben. Dit begint met een grondige inspectie gevolgd door specifieke reparaties, die afhankelijk zijn van de vastgestelde problemen.

Inspectie schoorsteen en diagnose

De eerste stap in het reparatieproces is een grondige inspectie door een gespecialiseerde schoorsteenveger of dakdekker. Tijdens deze inspectie wordt gekeken naar zichtbare schade aan de buitenkant en binnenkant van de schoorsteen. Met behulp van speciale gereedschappen zoals camera’s kunnen ook minder toegankelijke delen bekeken worden. Deze diagnose is een onmisbare stap om de omvang van de schade vast te stellen en om een plan voor reparatie op te stellen.

Repareren van lood en metselwerk schoorsteen

Na de inspectie volgt het eigenlijke reparatiewerk. Dit kan variëren van het vervangen van beschadigd loodwerk, wat belangrijk is voor de waterdichtheid, tot het herstellen of vervangen van beschadigd metselwerk. Ook kan het zijn dat enkel het schoorsteenreiniging voldoende is. Soms is het ook nodig om de schoorsteenkroon te herstellen of opnieuw te voegen om toekomstige problemen te voorkomen.
Het gebruik van de juiste materialen en technieken is hierbij van groot belang, aangezien dit de duurzaamheid van de reparaties zal beïnvloeden. Een professionele reparateur zal altijd gebruik maken van materialen die bestand zijn tegen de hoge temperaturen en verschillende weersomstandigheden.

De kosten voor schoorsteen reparatie 2024

De kosten voor het repareren van een schoorsteen zijn afhankelijk van de ernst van de schade en de benodigde werkzaamheden. Gemiddeld kost een schoorsteeninspectie €200,- en een reparatie €400,-. Hieronder vindt u een overzicht van gemiddelde prijzen:

Soorten werken Gemiddelde prijs*
Schoorsteen inspectie €200,-
Schoorsteen repareren Prijs volgt na inspectie, maar doorgaans tot €400,-
Schoorsteen renovatie €600,-
Schoorsteen onderhoud €100,-

* Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw, die per vakman kunnen verschillen. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en ontdek de exacte prijzen.

Zelf schoorsteen herstellen of professional inschakelen?

Afhankelijk van de aard van de schade aan uw schoorsteen, kunt u overwegen om zelf reparaties uit te voeren of een professional in te schakelen. Voor eenvoudige problemen zoals het vervangen van een paar stenen of het aanbrengen van nieuw voegwerk kunt u mogelijk zelf aan de slag. Voor meer complexe problemen, zoals structurele schade of ernstige lekkages, is het raadzaam een professionele dakdekker of schoorsteenspecialist te raadplegen.

Let op: Zorg ervoor dat u, indien u besluit zelf dakwerken uit te voeren, altijd veiligheidsmaatregelen in acht neemt en de juiste gereedschappen en materialen gebruikt. Als u niet zeker bent van uw vaardigheden of als het om grote werken gaat, is het raadzaam om een professionele dakdekker in te schakelen.

Wanneer kunt u zelf de schoorsteen herstellen?

 • Vervangen van enkele stenen: Als enkele stenen van de schoorsteen los zitten of gebroken zijn, kunt u deze vaak zelf vervangen.
 • Voegwerk bijwerken: Kleine stukjes voegwerk die beschadigd zijn, kunt u zelf repareren met het juiste voegmiddel.
 • Schoonmaken van de schoorsteen: Regelmatige reiniging kunt u zelf uitvoeren met de juiste borstels en gereedschappen om opgehoopt roet te verwijderen.
 • Verslechterde schoorsteenvoering: De binnenvoering van de schoorsteen kan door hitte en chemische reacties beschadigen, wat van groot belang is om tijdig te repareren voor veilig gebruik van de schoorsteen.

Wanneer is het verstandiger om een professional in te schakelen?

 • Structurele schade: Als de schade aan de structuur van de schoorsteen groot is, zoals scheuren in de constructie of verzakking, is expertise van een specialist vereist.
 • Loodwerk repareren: Reparaties aan het loodwerk rondom de schoorsteen zijn complex en vereisen vakmanschap voor waterdichte afwerking.
 • Ernstige lekkages: Bij lekkages die dieper liggen of moeilijk te identificeren zijn, kan een professional de oorzaak nauwkeurig vaststellen en effectief repareren.
 • Installatie van schoorsteenkappen of vonkenvangers: Deze taken vereisen nauwkeurigheid en kennis van veiligheidsvoorschriften.

Schoorsteen laten repareren? Vraag hier gratis offertes aan!

Als u besluit om een professional in te schakelen voor uw schoorsteenreparatie, is het verstandig om meerdere offertes aan te vragen. Dit kan u helpen bij het vinden van de beste service tegen een competitieve prijs. Veel bedrijven bieden gratis offertes aan, waardoor u gemakkelijk kunt vergelijken wat de markt te bieden heeft.Veelgestelde vragen over repareren van een schoorsteen

Hoe vaak moet mijn schoorsteen geïnspecteerd worden?

Het wordt aanbevolen om uw schoorsteen minimaal één keer per jaar te laten inspecteren, idealiter vóór het stookseizoen begint. Regelmatige inspectie helpt om potentiële problemen vroegtijdig op te merken en te verhelpen.

Kan ik zelf scheuren in mijn schoorsteen repareren?

Kleine scheuren kunt u soms zelf repareren met geschikt vulmateriaal, maar voor grotere of diepere scheuren is het raadzaam om een professional in te schakelen. Dit om te garanderen dat de reparatie duurzaam en veilig is.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn schoorsteen verstopt raakt?

Regelmatige reiniging en inspectie zijn een hulpmiddel om verstoppingen door bijvoorbeeld vogelnesten of bladeren te voorkomen. Overweeg ook het installeren van een schoorsteenkraag of vonkenvanger om te voorkomen dat dieren en puin uw schoorsteen binnendringen.

Wat kost het om een schoorsteenkap te laten plaatsen?

Antwoord: De kosten voor het plaatsen van een schoorsteenkap zijn onder andere afhankelijk van het type kap. Prijzen beginnen doorgaans rond de €100,- en kunnen oplopen afhankelijk van uw specifieke situatie.

Waar vind ik een betrouwbare schoorsteenveger of -reparateur?

Via onze website kunt u offertes aanvragen die naar maximaal vier verschillende vakmannen bij u in de buurt worden doorgestuurd. De vakmannen waarmee wij een contract hebben zijn van te voren gescreend op onder andere betrouwbaarheid. Ook kunt u beginnen met het vragen van aanbevelingen aan vrienden of familie. Verder raden wij aan om altijd online naar beoordelingen en ratings te zoeken. Zorg ervoor dat de dienstverlener gecertificeerd is en vraag om referenties of voorbeelden van eerder werk.