Plat dak repareren: alle kosten in 2024

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten

Gratis – Vrijblijvend

Alle info over het repareren van een plat dak

Beschadiging in uw plat dak? Laat uw plat dak zo snel mogelijk repareren! Hiermee voorkomt u grotere waterschade en hogere reparatiekosten. Zo zorgt u er bovendien voor dat uw dakoppervlak snel weer wind- en waterdicht is.

Op deze pagina leest u meer over het repareren van een plat dak. U leest wanneer een plat dak reparatie nodig is en hoe de vakman te werk gaat bij het repareren van een bitumen dak.

Schakel direct een dakdekker in voor de reparatie!

Reparatie plat dak: een korte samenvatting

  • De kosten van een reparatie van een plat dak liggen tussen de €250,- tot €300,- per m².
  • De reparatiemethode is afhankelijk van type dakbedekking. Bij EPDM, pvc en bitumen is een reparatiestrook of speciale reparatiepasta vaak genoeg.
  • Wacht niet te lang met repareren, omdat de schade dan groter kan worden.

Plat dak repareren kosten

Wilt u een plat dak repareren en bent u benieuwd naar de kosten? Voor een reparatie liggen de prijzen rond de €250,- tot €300,- per m² .

Dit klinkt misschien als veel, maar valt in de praktijk vaak erg mee. Bij een dakreparatie gaat het namelijk meestal om een veel kleiner oppervlak dan één vierkante meter, waardoor de kosten een stuk lager uitvallen.

Hoeveel uw plat dak reparatie precies gaat kosten, is onder meer afhankelijk van het tarief van de dakwerker, het type dak en natuurlijk het soort dakbedekking.

Bekijk onderstaande tabel voor een aantal richtprijzen. Bespaar op de kosten door gratis offertes te vergelijken.

Dakreparatie plat dak: kosten 2024

Type dakinspectie Gemiddelde prijs*
Gemiddelde kosten €250,- tot €300,- per m²
Reparatie met bitumen €250,- tot €285,- per m²
Reparatie met EPDM €250,- tot €280,- per m²
Dakinspectie plat dak €150,- tot €250,-

*Let op: dit zijn richtprijzen.

Plat dak repareren: alle methodes

Het repareren van een groendak kan afhangen van het specifieke probleem dat zich voordoet. Bitumen en EPDM zijn redelijk eenvoudig te repareren. De reparatie van een groendak neemt vaak wat meer tijd in beslag, omdat problemen met het onderdak slecht te zien zijn door de bedekking.

Bekijk onderstaande tabel voor een aantal geschikte reparatiemethodes. Onder de tabel meer informatie over de reparatiemogelijkheden per type dakbedekking.

Type dakbedekking Reparatiemethodes
Bitumen – reparatiestrook aanbrengen
– dakbedekking gedeeltelijk vervangen
EPDM – reparatiestrook aanbrengen
– beschadigingen repareren met reparatiepasta
– dakbedekking gedeeltelijk vervangen
Pvc – reparatiestrook aanbrengen
– beschadigingen repareren met reparatiepasta
– dakbedekking gedeeltelijk vervangen
Groendak – scheurvorming in onderdak repareren met reparatiestook of -pasta
– nieuwe beplanting
– versterking dakconstructie
– nieuwe waterdichte laag

Lekkage plat dak repareren?

Wilt u een lekkend plat dak laten repareren? Er zijn verschillende mogelijkheden. De manier van repareren, is natuurlijk afhankelijk van de schade die ontstaan is en de reparatiemiddelen die u op het plat dak gebruikt. Zit er een scheur in de dakbedekking? De vakman herstelt dit meestal door middel van een reparatiestrook van glasvlies.

Daarnaast is de reparatie heel erg afhankelijk van het soort dakbedekking. Een bitumen dak repareren gaat bijvoorbeeld op een compleet andere manier dan EPDM repareren. Hieronder leest u meer over de verschillende soorten reparaties.

bitumen dak repareren

Bitumen dak repareren

Bitumen dakbedekking is al jarenlang populair. Het is goedkoop, heeft een lange levensduur en ziet er prima uit. Toch is het altijd mogelijk dat er door vervuiling, een storm of een andere oorzaak lekkage in uw plat dak ontstaat.

Kan ik zelf mijn bitumen dak repareren? Ja, dat kan, maar we raden u aan om hiervoor altijd een vakman in te schakelen.
Waarom? zo weet u namelijk zeker dat de rest van het dakoppervlak niet beschadigt en dat het dak volledig wind- en waterdicht is. Hieronder leest u welke stappen de vakman volgt bij het repareren van een bitumen dak.

1. Beschadigde plek schoonmaken en insnijden

Voordat de vakman de bitumen reparatiestrook aanbrengt, moet het dakoppervlak natuurlijk goed schoon en droog gemaakt worden. Daarna snijdt hij de beschadigde plek kruislings in en vouwt dan de 4 punten terug. Hiermee heeft hij voldoende ruimte om het kale dakbeschot goed schoon te maken.

Waarom is dit belangrijk?

Hiermee voorkomt u dat er vocht onder de dakbedekking zit. Als de vakman de reparatiestrook direct zou aanbrengen om de lekkage op het plat dak te repareren, bestaat de kans dat het dakbeschot alsnog wordt aangetast door houtrot. Bovendien zorgt het schoonmaken ervoor dat de bitumen reparatiestrook beter aan het oppervlak hecht. Zo weet u zeker dat uw plat dak weer helemaal wind- en waterdicht is.

2. Bitumen reparatiestrook aanbrengen

Als de ondergrond droog en schoon is, is het tijd om het plat dak te herstellen. De vakman brengt de lijm aan op het kale dakbeschot en vouwt daarna de punten dakbedekking weer terug. De naden hiervan smeert hij opnieuw in met een reparatiepasta. Daar bovenop lijmt hij de reparatiestrook.

De reparatiestrook zelf heeft ronde hoeken. Dit maakt het een stuk gemakkelijker om de strook stevig vast te lijmen, zonder dat u bang hoeft te zijn dat de hoeken loslaten.

Met een verzwaarde roller drukt hij de reparatiestrook stevig aan tegen de ondergrond. Op die manier is de strook stevig vastgeplakt en is de reparatie aan het plat dak geslaagd.

Lekkage bitumen dak repareren

Bij het repareren van een lekkage op een bitumen dak volg je doorgaans deze stappen:

  • Lekkage opsporen en schoonmaken: vind de exacte bron van de lekkage, die vaak zichtbaar is door scheuren of blaasvorming in het bitumen. Maak het getroffen gebied goed schoon en vrij van puin, want een schone ondergrond is essentieel voor een goede hechting van reparatiematerialen.
  • Reparatie uitvoeren: voor kleine scheuren en gaatjes kun je gebruikmaken van bitumenkit. Breng de kit aan en strijk het glad met een spatel. Bij grotere beschadigingen snijd je een stuk bitumen dakbedekking op maat en lijm je dit over het beschadigde deel heen. Bij sommige reparaties wordt het nieuwe stuk dakbedekking aangebracht met een brander, waardoor de bitumen smelt en een waterdichte verbinding vormt.

Besparen op de reparatiekosten van een plat dak?

Vind eenvoudig en snel de dakwerker met het beste aanbod en bespaar!

EPDM repareren

Wil t u uw EPDM dak repareren? Ook dat is natuurlijk een mogelijkheid. Wel vraagt een dak van EPDM een andere aanpak dan bijvoorbeeld bitumen. In plaats van een reparatiestrook, gebruikt de vakman hiervoor vaak een polyester verstevigingsmat. Dit scheurt niet en is flexibel, net zoals het EPDM zelf. Zo bent u verzekerd van een stevig resultaat en weet u zeker dat uw dakoppervlak weer jaren mee kan.

Hoe de vakman de reparatie aan het plat dak uitvoert, leest u hieronder. Wilt u ook een expert inschakelen voor een reparatie? Vergelijk dan gratis offertes en bespaar gemakkelijk tot wel 40% op de totaalprijs!

1. Maak de EPDM-dakbedekking schoon

Omdat EPDM-dakbedekking op maat wordt geplaatst, zijn er geen naden aanwezig. De kans op lekkages is daarom heel klein. Toch kan het gebeuren dat er tijdens een storm of door takken of bladeren alsnog een kleine beschadiging ontstaat. Zelfs kleine scheurtjes kunnen flinke problemen veroorzaken, dus het is belangrijk om op het plat dak zo snel mogelijk een reparatie uit te voeren.

Net als bij het bitumen, is het ook bij EPDM belangrijk om de ondergrond goed schoon te maken. Alleen dan weet u zeker dat de reparatiemat goed hecht aan het dakoppervlak en dat uw dak weer volledig dicht is.

Naast het schoon- en droogmaken van de ondergrond, controleert de vakman ook of er nog andere zwakke plekken of beschadigingen aanwezig zijn. Deze pakt hij daarna natuurlijk direct aan.

2. Reparatiemat op maat knippen en ondergrond lijmen

Als de ondergrond klaar is, dan smeert de vakman het oppervlak rondom de beschadiging in met een reparatiepasta. Hij knipt de reparatiemat op maat en kiest ook in dit geval weer voor ronde hoeken. Dit maakt het een stuk gemakkelijker om de mat stevig aan te brengen, zonder dat u bang hoeft te zijn dat de lijm loslaat.

epdm repareren

3. EPDM reparatiemat aanbrengen

Daarna brengt de vakman de EPDM reparatiemat aan op de ondergrond. Ook hierbij gebruikt hij een verzwaarde roller, om de mat stevig aan te drukken op de ondergrond. Als dit goed gedaan is, vormt de reparatie helemaal geen zwakke plek voor de toekomst, en gaat uw dakbedekking alsnog jarenlang mee!

Eventueel kunt u overwegen om na de reparatie een anti-uv laag aan te brengen. Dit bestaat vaak uit leislag. Hierdoor beschermt u het dak én de reparatiestrook tegen uv-straling, waardoor het oppervlak nog langer netjes blijft. Bovendien is de kans op beschadigingen dankzij de anti-uv laat een stuk kleiner.

Plat dak repareren: zelf doen of uitbesteden?

Kan ik de lekkage op een plat dak zelf repareren? In theorie wel. In de praktijk blijkt vaak dat beschadigingen voor doe-het-zelvers lastig te herstellen zijn. Dat komt omdat zelfs de kleinste haarscheurtjes al voor vochtproblemen zorgen. Toch zijn deze maar lastig op te sporen zonder de juiste apparatuur. De vakman vindt de beschadigingen in een handomdraai, en repareert het dak daarna direct.

Het inschakelen van een vakman heeft veel voordelen:

  • U weet zeker dat de rest van het dakoppervlak niet beschadigt tijdens de reparatie.
  • U hoeft zelf geen materialen of gereedschappen aan te schaffen.
  • Een vakman bespaart u veel tijd en energie.

Plat dak met pvc repareren

Een voordeel van pvc is dat het vrijwel naadloos wordt aangebracht op een dak, hierdoor komen er ook vrij weinig lekkages voor door losgelaten naden. Schade kan wel ontstaan door een storm of veroudering. Ook schade doordat er op het dak gelopen wordt zien dakdekkers vaak.

De reparatie van een pvc dak begint door het dakoppervlak goed schoon te maken. De dakdekker snijdt vervolgens het stuk dakbedekking dat beschadigd eruit en maakt een nieuw passend stuk. Met speciale lijm wordt de reparatiestrook aangebracht op het beschadigde gebied. Met een speciale roller worden de randen goed aangedrukt.

Groendak repareren

Wanneer er een lekkage of ander probleem is met een groendak, is het niet altijd eenvoudig om de locatie van het lek of de schade te vinden. De dakdekker zal dus eerst op zoek gaan naar de locatie, soms is het nodig om de beplanting gedeeltelijk weg te halen.

Na het identificeren van de locatie van het probleem, beslist de dakdekker welke reparatie er nodig is. Dit kan bestaan uit het vervangen van de waterdichte onderlaag, het vervangen van de beplanting of een correctie met een extra substraat.

plat dak repareren

Plat dak reparatie? Gratis offertes vergelijken!

Plat dak repareren? Schakel een vakman in zodat u verzekerd bent van het beste resultaat! Hij repareert uw dak zo snel mogelijk, zodat u er direct weer droog en warm bij zit. Op die manier bespaart u ook hogere reparatiekosten! Op zoek naar een vakman?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt vervolgens zo snel mogelijk prijzen van verschillende dakwerkers uit uw regio. Vergelijk de prijzen en voorwaarden en kies zo gemakkelijk voor de vakman met het beste aanbod. U bespaart tot wel 40% op de totaalprijs! De aanvraag is bovendien gratis en geheel vrijblijvend: u zit dus nergens aan vast!