Dakrenovatie met zonnepanelen: alle kosten!

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten

Gratis – Vrijblijvend

Dakrenovatie in combinatie met de installatie van zonnepanelen is een slimme keuze voor huiseigenaren die hun woning willen verduurzamen. Als u overweegt uw dak te renoveren en daarbij zonnepanelen te installeren, maakt u niet alleen een slimme financiële keuze, maar neemt u ook een belangrijke stap in de richting van duurzaamheid. U draagt bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot en helpt de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen. Tegelijkertijd verhoogt u de waarde van uw woning en bespaart u op lange termijn op uw energierekening.

Korte samenvatting over dakrenovatie met zonnepanelen

 • Dakrenovatie en zonnepanelen combineren: Het combineren van deze projecten verbetert de energie-efficiëntie en verlengt de levensduur van uw dak.
 • Kosten- en energiebesparing: Het gelijktijdig uitvoeren van dakrenovatie en zonnepaneleninstallatie kan kosten besparen en de energierekening verlagen.
 • Subsidies benutten: Nederlandse subsidies kunnen de kosten voor dakrenovatie en zonnepaneleninstallatie aanzienlijk verminderen.
 • Verschillende soorten zonnepanelen: Keuzes variëren van geïntegreerde panelen tot panelen op montagesystemen en dakpannen met zonnecellen.
 • Professionele uitvoering: Een deskundige dakdekker beoordeelt, plant en voert de renovatie en installatie zorgvuldig uit.

Waarom dakrenovatie en zonnepanelen combineren?

Het renoveren van uw dak biedt de perfecte gelegenheid om zonnepanelen te installeren. Door deze twee werkzaamheden te combineren, kunt u uiteindelijk voordeliger uitkomen dan deze projecten afzonderlijk uit te voeren. Bovendien zorgt het renoveren van uw dak ervoor dat het sterk genoeg is om de zonnepanelen te dragen en dat het de komende decennia onderhoudsarm blijft. Dus waarom zou u dakrenovatie met zonnepanelen combineren?

 • Kostenbesparing: Het tegelijkertijd uitvoeren van beide projecten kan goedkoper zijn dan ze apart te doen.
 • Efficiëntie: De dakconstructie wordt geoptimaliseerd voor de installatie van zonnepanelen.
 • Duurzaamheid: Verbeterde isolatie en energie-efficiëntie verlagen de energiekosten en verminderen de ecologische voetafdruk.
 • Waardevermeerdering: Uw woning stijgt in waarde door de moderne, energiezuinige aanpassingen.
 • Toekomstbestendig: Uw dak is voorbereid op de toekomst met duurzame energiebronnen.
 • Subsidies: Mogelijkheid om gebruik te maken van overheidssubsidies voor zowel dakrenovatie als zonnepanelen.

Wanneer is dakrenovatie nodig?

Het herkennen van het juiste moment voor dakrenovatie is belangrijk voor het behoud van uw woning. Versleten dakbedekking, terugkerende lekkages, beschadigde dakpannen, of een aanzienlijke toename van uw energierekening kunnen allemaal tekenen zijn dat uw dak aan vernieuwing toe is. Tijdige dakrenovatie voorkomt verdere schade en kosten op de lange termijn.

Waarom zou ik zonnepanelen nemen?

Zonnepanelen bieden vele voordelen, waaronder een verlaging van uw energierekening, een kleinere ecologische voetafdruk en mogelijk zelfs een hogere woningwaarde. Ze vormen een duurzame investering die zich op termijn terugverdient. Daarnaast kunt u met zonnepanelen profiteren van de salderingsregeling.

De salderingsregeling in Nederland is een regeling waarbij huishoudens en kleine bedrijven de stroom die ze met hun zonnepanelen opwekken en terugleveren aan het net, kunnen wegstrepen tegen hun eigen energieverbruik. Eenvoudig gezegd: voor elke kWh die u teruglevert, betaalt u een kWh minder aan uw energieleverancier. Deze regeling is bedoeld om de investering in zonnepanelen aantrekkelijker te maken. De regeling wordt geleidelijk afgebouwd vanaf 2023 tot 2031, waarbij het directe financiële voordeel elk jaar iets afneemt. Voor meer informatie, bekijk de website van de Rijksoverheid.

Wat kost een dakrenovatie met zonnepanelen?

De kosten voor dakrenovatie met zonnepanelen zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de grootte van uw dak, de gekozen materialen en de complexiteit van de installatie. De kosten voor de zonnepanelen zelf liggen over het algemeen tussen de €400,- en €700,- per paneel. Hieronder zijn de kostenoverzichten van dakrenovatie en verschillende soorten zonnepanelen.

Kosten van dakrenovatie 2024

Werkzaamheden Gemiddelde prijs (incl. btw)
Verwijderen oude dakbedekking en plaatsen nieuwe Vanaf €50,- per m²
Verwijderen dakbedekking, plaatsen dakisolatie en nieuwe dakbedekking Vanaf €75,- per m²
Plaatsen nieuwe dakbedekking en vervangen onderdak Vanaf €100,- per m²
Volledig nieuw dak Vanaf €175,- per m²
Monokristallijn zonnepanelen €700,- per paneel
Polykristallijn zonnepanelen €600,- per paneel
Dunne film zonnepanelen €400,- per paneel

* Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw, die per vakman kunnen verschillen. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en ontdek de exacte prijzen.

Subsidiemogelijkheden bij zonnepanelen

In Nederland kunt u profiteren van voordelen als u zonnepanelen wilt plaatsen, maar ook als u uw dak wilt renoveren. Dit helpt om de kosten te verlagen. De overheid wil hiermee mensen en bedrijven aanmoedigen om groene energie te gebruiken. Het is raadzaam om actuele informatie en voorwaarden te raadplegen via officiële kanalen van de Nederlandse overheid om volledig te profiteren van beschikbare subsidies en regelingen.

Soorten dak met zonnepanelen

Er zijn diverse opties voor daken met zonnepanelen, elk met hun eigen voordelen en overwegingen. Verschillende technieken worden hieronder toegelicht.

Geïntegreerde zonnepanelen

Geïntegreerde zonnepanelen vormen een aantrekkelijke oplossing die naadloos integreert met uw dakbedekking. Deze panelen vervangen traditionele dakpannen of dakbedekking en kunnen de uitstraling van uw woning behouden of zelfs verbeteren, terwijl ze tegelijkertijd duurzame energie opwekken.

Zonnepanelen op montagesystemen

De installatie van zonnepanelen op montagesystemen biedt flexibiliteit en is geschikt voor diverse daktypen. Deze methode maakt het mogelijk om de zonnepanelen optimaal te positioneren voor maximale zonne-inval en energieopwekking, wat bijdraagt aan een hogere efficiëntie en snellere terugverdientijd van uw investering.

Dakpannen met geïntegreerde zonnecellen

Dakpannen met ingebouwde zonnecellen combineren het traditionele uiterlijk van dakpannen met de moderne technologie van zonne-energie. Deze innovatieve oplossing biedt een subtiele manier om duurzame energie op te wekken zonder het aanzicht van uw woning ingrijpend te veranderen.

Overzicht kenmerken van zonnepanelen

Kenmerken Geïntegreerde zonnepanelen Zonnepanelen op montagesystemen Dakpannen met geïntegreerde zonnecellen
Integratie in dak Vervangen dakbedekking Bovenop bestaande dakbedekking geplaatst Vervangen traditionele dakpannen
Installatie Ingebouwd in dakstructuur Op bestaand dak gemonteerd Geïntegreerd in dakpanvorm
Onderhoud Mogelijk uitdagender Toegankelijker voor onderhoud Afhankelijk van dakconstructie
Kosten Meestal hoger door complexiteit Kosten variëren, vaak lager Afhankelijk van het type, kan hoger zijn
Voordelen Uniform uiterlijk, geen aparte panelen zichtbaar Flexibele plaatsing, eenvoudige vervanging Uniforme uitstraling met traditionele dakpannen
Nadelen Duurder en complexer om te installeren Zichtbaarheid van panelen Kosten kunnen hoger zijn, afhankelijk van het product