Dakpannen laten reinigen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten

Gratis – Vrijblijvend

Dakpannen reinigen: kosten en werkwijze

Is het tijd om uw dakpannen te reinigen? Het schoonmaken van dakpannen is een belangrijke klus die de kwaliteit van uw dakoppervlak behoudt en zorgt voor een langere levensduur. Laat dit doen door een vakman zodat u niet zelf het hoge dak op hoeft te klimmen. Op zoek naar een dakdekker?

Start gratis offerteaanvraag!

Na uw aanvraag krijgt u zo spoedig mogelijk meerdere prijsopgaven opgestuurd. Vergelijk de prijzen van de verschillende bedrijven, en kies de vakman met het beste aanbod.

Op deze pagina vindt u informatie over het reinigen van de dakpannen: wanneer is dit nodig? Wat is het voordeel van schoonmaken? Ook vindt u meer informatie over de gemiddelde kosten en leest u hoe u moet besparen.

dakpannen reinigen

Dakpannen reinigen: wat doet een vakman?

Hoe gaat een vakman precies te werk bij het reinigen van een dak? Voordat hij de dakpannen gaat spuiten, controleert hij het oppervlak op beschadigingen en zwakke plekken. Door deze direct aan te pakken verlengt u de levensduur van het dakoppervlak en voorkomt u over een paar maanden of jaren grote waterschade.

Pas na de inspectie volgt de daadwerkelijke reiniging van de dakpannen. De vakman doet dit meestal met een hogedrukspuit, maar kan eventueel een chemisch middel gebruiken bij hardnekkig vuil.

Ter bescherming van het dakoppervlak kan u ervoor kiezen om daarna een coating of impregneerlaag aan te brengen. Lees meer over hoe dakpannen worden gelegd. Hieronder leest u stap voor stap wat een dakdekker doet.

Voorbereiding

De voorbereiding bestaat voor het grootste deel uit het inspecteren van het oppervlak. De vakman kijkt naar de dakpannen en beoordeelt de conditie hiervan. Dit is nodig om de juiste reinigingstechniek te bepalen. Gaat het om milde vervuiling, zoals mos op de dakpannen, dan is een milde reinigingstechniek vaak voldoende en hoeft er geen chemisch middel gebruikt te worden.

Ook de staat van de dakpannen heeft invloed op de reinigingstechniek. Oudere, zwakke pannen worden gereinigd met een mildere techniek dan een sterk pannendak zonder problemen.

Dakpannen schoonmaken

In de meeste gevallen kunt u een pannendak schoonmaken met behulp van een hogedrukspuit met een vuilvrees. Deze zorgt voor een roterende beweging, die ervoor zorgt dat de straal niet te hard aankomt op het oppervlak en zo voorkomt het beschadigingen.

De vakman reinigt van boven naar beneden, zodat het water niet onder de dakpannen terecht komt. Het is dus belangrijk dat de juiste materialen ingezet worden: de vakman kan het dak niet vanaf de grond schoonmaken, maar moet echt een steiger of ladder inzetten.

Er zijn verschillende reinigingstechnieken:

  • Hogedrukspuit met vuilvrees: de vakman spuit water onder hoge druk op het oppervlak, wat het vuil verwijdert.
  • Chemisch reinigingsmiddel: er wordt een middel aangebracht dat eerst een half uur tot een paar uur moet inwerken. Daarna spuit hij het dak schoon met water.
  • Stoomreinigen: hierbij gebruikt de vakman hete stoom om het dak te reinigen. Door de temperatuur smelt het vuil als het ware van het oppervlak af.

Bescherming: dakpannen coaten of impregneren

Na het reinigen van de dakpannen kunt u ervoor kiezen om het oppervlak te beschermen tegen vuil in de toekomst. Coaten of impregneren zorgt ervoor dat uw dakoppervlak er jarenlang (tot wel 10 jaar) netjes en verzorgd uitziet. U heeft twee mogelijkheden: coaten of impregneren.

  • Impregneren houdt in dat een impregneermiddel wordt aangebracht, dat diep in de poriën van uw dakpannen dringt. Hierdoor voorkomt het dat water in de pannen kan trekken, en bent u beschermd tegen lekkages. Ook zorgt het ervoor dat vuil niet langer aan de ondergrond hecht, waardoor reinigen in de toekomst heel gemakkelijk is.
  • Coaten heeft hetzelfde doel, alleen wordt er hierbij een beschermlaag op het oppervlak aangebracht. Coaten heeft als voordeel dat het ook een kleurtje heeft. Hierdoor zien verouderde dakpannen er echt weer als nieuw uit.

Dakpannen laten reinigen en coaten?

Vind een dakdekker in uw regio en bespaar tot wel 40%!


Wat zijn de kosten van dakpannen impregneren en reinigen?

Wat gaat het kosten om uw dakpannen te reinigen? Stel dat u in een gemiddelde tussenwoning woont met een totaal dakoppervlak van 60 m². De kosten voor het reinigen van de dakpannen liggen dan rond de €300,- tot €900,-. Dat komt neer op een gemiddelde prijs van €5,- tot €15,- per m².

U hebt daarnaast de mogelijkheid om het oppervlak daarna te coaten of te reinigen. Dakpannen reinigen en impregneren kost gemiddeld €15,- tot €30,- per m², waardoor het totaalbedrag voor een dakoppervlak van 60 m² rond de €900,- tot €1.800,-. Coaten is iets duurder, omdat dit uw dak ook een frisse kleur geeft. Met een gemiddelde prijs van €30,- tot €45,- per m² ligt de totaalprijs rond de €1.800,- tot €2.700,-.

Voor de exacte kosten kunt u altijd gratis offertes ontvangen.

Dakpannen reinigen kosten 2024

Werkzaamheden Gemiddelde prijs*
Dakpannen reinigen €5,- tot €15,- per m²
Dakpannen reinigen en impregneren €15,- tot €30,- per m²
Dakpannen reinigen en coaten €30,- tot €45,- per m²

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Benieuwd naar de exacte kosten? Vergelijk gratis offertes!

Verschillende soorten dakpannen reinigen: hoe gaat dat?

Er bestaan veel verschillende soorten dakpannen, en elke dakpan vereist zo zijn eigen reinigingsmethode. Betonnen dakpannen zijn bijvoorbeeld goed bestand tegen hoge druk, terwijl geglazuurde of kleidakpannen juist een iets mildere techniek nodig hebben.

Hieronder gaan we verder in op de verschillende schoonmaakmethodes voor de verschillende soorten dakpannen. Een dakdekker geeft u hierover een persoonlijk advies, en zorgt ervoor dat uw dakoppervlak correct wordt behandeld. Ook een vakman inschakelen? Vraag dan gratis offertes aan!

dakpannen schoonmaken

Betonnen dakpannen reinigen

Betondakpannen zijn gemaakt van een relatief hard materiaal en zijn daardoor gemakkelijk schoon te maken. Doordat een betonnen dakpan zo hard is, is de kans op schade klein. De vakman kan hierbij dus gewoon een hogedrukspuit gebruiken om mos en andere vervuiling van de dakpannen te verwijderen.

Geglazuurde dakpannen

Dankzij de beschermlaag op geglazuurde dakpannen, hecht vuil niet goed aan het oppervlak. Hierdoor is een milde reinigingstechniek om de vervuiling weg te spoelen voldoende. In veel gevallen is heet water en eventueel een milde sop voldoende om de dakpannen schoon te maken. Wel is het belangrijk dat hierna opnieuw een coating wordt aangebracht.

Keramische dakpannen

Voor keramische dakpannen geldt hetzelfde advies als voor geglazuurde pannen. Een keramisch pannendak is beschermd door de beschermlaag, maar het is na het reinigen wel belangrijk om deze coating of impregneer laag opnieuw aan te brengen. Schoonmaken doet de dakdekker over het algemeen met heet water.

Gebakken dakpannen

Klei- of gebakken dakpannen heb van zichzelf geen beschermende coating. Het gevolg hiervan is dat de kleidakpannen sneller vies worden, waardoor onderhoud aan je dak vaker nodig is. Reinigen wordt, afhankelijk van de staat van de pannen, gedaan onder hoge druk of stoom. Een dakdekker raadt aan om het oppervlak daarna te impregneren of coaten.

Wanneer dakpannen reinigen? En wanneer niet?

Wist u dat het vuil op de dakpannen de kwaliteit van het dak aantast? Het vuil zorgt voor beschadigingen die weer kunnen leiden tot lekkages. Wanneer u opmerkt dat er mos op de dakpannen begint te groeien, is het aan te raden om zo snel mogelijk een vakman in te huren voor het schoonmaken van de dakpannen.

In sommige situaties is schoonmaken niet toegestaan!

Dat is het geval bij asbestdaken. Zit er asbest in uw dakpannen, dan bestaat het risico dat de vezels loslaten tijdens het reinigen, wat een gevaar voor de omgeving vormt. U mag deze daken niet laten reinigen, ook niet bij vervuiling of mosgroei.


Dakpanreiniger inschakelen?

Vergelijk gratis offertes en kies voor het bedrijf met de scherpste prijzen!


Kunt u uw dakpannen reinigen met azijn?

Zelf aan de slag met het reinigen van uw betonnen dakpannen? Om mos te verwijderen, kunt u overwegen om azijn te gebruiken. U kunt uw dakpannen reinigen met azijn door een verfroller te gebruiken, of door het mos te besprenkelen met azijn. Om te voorkomen dat u te veel azijn gebruikt is het mogelijk om dit iets te verdunnen met water. Blijkt dat toch niet voldoende, gebruik dan puur azijn.

Toch raden we u niet aan om zelf het dak op te gaan. Het werken op hoogte brengt grote risico’s met zich mee, zeker als u niet over de juiste middelen of gereedschappen beschikt. Bovendien is het belangrijk dat u echt bovenop het dak klimt, om te voorkomen dat het water tijdens het schoonmaken niet onder de pannen terecht komt.

Dakpan reinigen: conclusie

Het reinigen van de dakpannen is nodig om beschadigingen te voorkomen, bovendien draagt het bij aan de uitstraling van uw huis en zorgt het voor een waardevermeerdering van de woning. De specifieke methode hangt af van de staat van de dakpannen en het soort vervuiling.

We raden u aan een dakdekker in te huren!

Een vakman bespaart u tijd en energie, en gebruikt bovendien veilige maatregelen zodat de risico’s zo klein mogelijk zijn. U krijgt een persoonlijk advies en profiteert zo van vakwerk. Dit zijn de grootste voordelen van het inhuren van hulp:

  • Een vakman heeft de klus snel en vakkundig uitgevoerd.
  • U bespaart tijd, energie en risico’s.
  • De dakdekker geeft een persoonlijk advies en past een reinigingsmethode toe, geschikt voor uw dak.
  • Dit voorkomt beschadigingen en herstelkosten.
  • Een vakman kan ook helpen met andere dakwerken, zo kunt u besparen op voorrijkosten.

soorten dakpannen

Dakpannen laten reinigen? Vergelijk gratis offertes!

Vindt u het tijd om uw dakpannen te laten reinigen? Kies daarnaast voor een coating, zodat u de komende jaren voorzien bent van een stralend dak in topconditie. Met de hulp van een vakman is de vervuiling snel verdwenen en worden zwakke plekken en beschadigingen bovendien snel opgespoord en verholpen. Op zoek naar een dakdekkersbedrijf?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Na de aanvraag ontvangt u zo snel mogelijk de prijsopgaven van experts in uw regio. Vergelijk de prijzen en kies voor de dakwerker met het beste aanbod. U bespaart op deze manier tot wel 40% op de totaalprijs: gratis én vrijblijvend, dus u zit nergens aan vast!