Plat dak onderhoud: de kosten & werkzaamheden

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten

Gratis – Vrijblijvend

Het onderhouden van een plat dak speelt een grote rol in de levensduur en functionaliteit van uw woning of gebouw. Plat dak onderhoud kan variëren afhankelijk van het type dakbedekking en de specifieke omstandigheden van het dak. In dit artikel behandelen we de noodzakelijke werkzaamheden voor verschillende soorten platte daken en geven we een overzicht van de te verwachten kosten in 2024.

Korte samenvatting over onderhoud van een plat dak

  • Regelmatig onderhoud van platte daken is belangrijk voor het behouden van de functionaliteit en het verlengen van de levensduur van de dakbedekking.
  • Het wordt aanbevolen om platte daken minstens twee keer per jaar te inspecteren, vooral na extreme weersomstandigheden zoals stormen en hevige regenval.
  • Elk type dakbedekking, waaronder bitumen, PVC, EPDM, groendaken en zink, vereist specifieke onderhoudsmaatregelen om optimale prestaties te garanderen.
  • De kosten voor onderhoud variëren per type dakbedekking, met gemiddelde inspectie- en onderhoudskosten die liggen tussen €150,- en €400,-.

Wanneer heeft plat dak onderhoud nodig?

Onderhoud aan een plat dak is nodig om de duurzaamheid van het dak te waarborgen en lekkages of andere problemen te voorkomen. Het is aan te raden om ten minste tweemaal per jaar, meestal in het voor- en najaar, uw plat dak grondig te inspecteren en te onderhouden. Daarnaast kan na extreme weersomstandigheden zoals hevige regenval, sneeuw of storm, extra onderhoud nodig zijn om schade te beoordelen en te repareren.

Onderhoud voor verschillende soorten dakbedekking plat dak

Elk type dakbedekking vereist specifieke onderhoudsmaatregelen. Hieronder is voor elke soort dakbedekking voor platte daken een beschrijving voor het onderhouden van de dakbedekking.

Bitumen onderhouden

Bitumen dakbedekking is populair vanwege de goede prijs-kwaliteitverhouding en duurzaamheid. Om de levensduur van het dakleer te verlengen, is het verstandig om het materiaal regelmatig te onderhouden. Het is belangrijk om bitumen daken minimaal twee keer per jaar te inspecteren. Let hierbij op scheuren, blaren of opstaande randen. Deze problemen kunnen ontstaan door temperatuurschommelingen en directe blootstelling aan zonlicht. Daarnaast is het van belang dat alle afvoeren en goten vrij zijn van obstakels zoals bladeren en takken om een goede waterafvoer te garanderen.

PVC onderhouden

PVC-dakbedekking staat bekend om zijn duurzaamheid en weerstand tegen weersinvloeden. Voor het onderhouden van een PVC dak is het belangrijk om het oppervlak schoon te houden van vuil, algen en mossen die zich kunnen vormen. Ook het inspecteren van naden en overlappen voor losraking of slijtage is noodzakelijk. Het regelmatig reinigen van het dak kan worden uitgevoerd met een zachte borstel en een geschikte reiniger voor PVC, zonder de dakbedekking te beschadigen.

Onderhoud van EPDM

EPDM is een synthetisch rubber dat vooral gewaardeerd wordt om zijn flexibiliteit en lange levensduur. Onderhoud aan EPDM daken houdt in dat je op zoek gaat naar kleine gaatjes of snijwonden die kunnen ontstaan door vallende takken of ander puin. Zorg ervoor dat het dakoppervlak vrij is van vuil en puin om water goed te laten wegstromen. Controleer ook de staat van de lijmverbindingen en de dakranden, aangezien deze gebieden gevoelig zijn voor lekkages als ze niet goed onderhouden worden.

Groendak onderhoud

Groendaken zijn niet alleen voor het oog aantrekkelijk, maar bieden ook grote ecologische voordelen zoals isolatie en biodiversiteit. Het onderhoud van een groendak is echter intensiever dan bij andere daktypen. Dit komt bijvoorbeeld door de noodzaak van het bemesten van de vegetatie, het aanvullen van substraten en het regelmatig verwijderen van onkruid. Het is ook belangrijk om de afvoersystemen regelmatig te controleren om te zorgen dat ze niet verstopt raken, wat wateroverlast en wortelschade kan veroorzaken.

Onderhoud van zinken dakbedekking

Zinken dakbedekking is een duurzame optie die bekend staat om zijn lange levensduur en minimale onderhoud. Voor het onderhoud van een zinken dak is het vooral belangrijk om corrosie te voorkomen. Dit kan door het dak vrij te houden van organisch materiaal en stilstaand water. Inspecteer het dak op plekken waar water kan blijven staan en zorg ervoor dat de afwatering goed functioneert. Zink is ook gevoelig voor uitlopers veroorzaakt door de chemische reactie met andere metalen, dus controleer het dak op ongewenste metaalcontacten.

Kosten van onderhoud platte daken 2024

De exacte kosten van het onderhouden van een plat dak zijn erg afhankelijk van verschillende factoren. Onderstaand is een tabel met gemiddelde kosten per inspectie/onderhoudsbeurt per type dakbedekking van een plat dak. Hierin is te zien dat de gemiddelde kosten voor een inspectie tussen de €150,- en €400,- liggen, afhankelijk van het type dakbedekking. Deze prijzen bestaan uit routine-inspecties en klein onderhoud zoals het reinigen van afvoeren, het verwijderen van puin en kleine reparaties die ter plekke kunnen worden uitgevoerd. Voor grotere reparaties of vervanging van delen van het dak kunnen de kosten aanzienlijk hoger zijn.

Type dakbedekking plat dak Gemiddelde kosten per inspectie/onderhoudsbeurt*
Bitumen Tussen de €150,- en €300,-
PVC Tussen de €175,- en €350,-
EPDM Tussen de €160,- en €320,-
Groendak Tussen de €200,- en €400,-
Zink Tussen de €180,- en 360,-

* Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw, die per vakman kunnen verschillen. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en ontdek de exacte prijzen.

Besparen op kosten voor onderhoud plat dak? Vraag hier gratis offertes aan!

Om de beste prijs-kwaliteitverhouding te verkrijgen voor onderhoudswerkzaamheden, is het aan te raden om offertes aan te vragen. Dit helpt u bij het vergelijken van de diensten en kosten, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken. Vraagt u hier offertes aan? Dan wordt uw aanvraag naar maximaal 4 specialisten bij u in de buurt doorgestuurd.Veelgestelde vragen over onderhoud plat dak

Hoe vaak moet ik mijn plat dak onderhouden?

Het is aan te raden om uw plat dak minstens tweemaal per jaar te inspecteren en te onderhouden, vooral na extreme weersomstandigheden.

Wat zijn de tekenen dat mijn plat dak onderhoud nodig heeft?

Let op signalen zoals plassen water, scheuren, blaren op de dakbedekking, en verstopte afvoeren. Dit zijn tekenen dat onderhoud nodig is.

Kan ik zelf onderhoud aan mijn plat dak uitvoeren?

Voor basisinspectie en kleine reparaties zoals het schoonmaken van afvoeren kunt u dit zelf doen, maar voor grotere reparaties is het raadzaam om een professional in te schakelen.

Wat zijn de gevolgen van onvoldoende onderhoud aan een plat dak?

Onvoldoende onderhoud kan leiden tot lekkages, structurele schade en uiteindelijk tot dure reparaties.