Schuin dak isoleren: hoe doet u dat & kosten

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten

Gratis – Vrijblijvend

Last van een kille zolder waar Eskimo’s jaloers op zouden zijn? Hoge stookkosten? Of een dakkapel die net te koud aanvoelt? Dan is het hoog tijd om uw schuine dak te isoleren! Met een goed geïsoleerd dak bespaart u flink op uw energierekening, woont u comfortabeler én draagt u bij aan een beter milieu. In dit artikel leest u alles over de voordelen van dakisolatie, de verschillende isolatiematerialen en de kosten. Ook vindt u praktische tips voor het zelf isoleren van uw hellend dak. Lees verder en ontdek hoe u uw woning kunt transformeren tot een warme, comfortabele en energiezuinige plek!

Korte samenvatting over isolatie schuin dak

  • Het isoleren van een schuin dak verhoogt de energie-efficiëntie van uw woning, vermindert stookkosten en draagt bij aan een comfortabeler binnenklimaat.
  • Er zijn diverse methoden voor dakisolatie, waaronder isolatie tussen dakspanten, tussen gordingen en van buitenaf via de sarking-methode.
  • Populaire isolatiematerialen zijn onder andere glaswol, steenwol, PIR-platen, EPS, XPS, cellulose, schapenwol, houtvezel, hennep en spuitisolatie.
  • Kosten voor dakisolatie variëren afhankelijk van het gekozen materiaal en kunnen inclusief installatie liggen tussen de €30,- en €70,- per m².

Methoden van isolatie voor schuine daken

De methode van isolatie die u kiest, hangt onder andere af van de structuur van uw dak, uw budget en uw specifieke isolatiebehoeften. Voor het isoleren van een schuin dak zijn er zowel van binnenuit als van buitenaf verschillende methoden beschikbaar. Hieronder een overzicht van de gangbare technieken:

Isolatie tussen dakspanten

Dakspanten vormen het primaire skelet van een dakconstructie. Ze zijn ontworpen om de vorm van het dak te ondersteunen en dragen de last van het dakbedekkingsmateriaal, zoals dakpannen, naar de muren van het gebouw. Ze zijn vaak geplaatst in een driehoekige structuur die helpt bij het verdelen van de druk en ondersteuning biedt voor het dak en de onderliggende ruimtes. Door isolatie direct aan te brengen tussen de dakspanten, wordt warmteverlies door het dak geminimaliseerd. De meest gebruikte materialen voor isolatie tussen dakspanten zijn glaswol, steenwol, PIR (polyisocyanuraat) platen, en soms spuitschuim. Deze materialen worden gekozen vanwege hun thermische prestaties, brandveiligheid en eenvoudige verwerking.

Schuin dak isoleren tussen gordingen

Een alternatieve methode is het isoleren tussen de gordingen van het dak. Gordingen zijn de horizontale steunbalken die helpen het gewicht van het dak te dragen. Deze methode is vooral aan te raden wanneer de ruimte tussen de dakspanten niet toegankelijk is of als er extra isolatie nodig is bovenop bestaande isolatie. Dit type isolatie biedt de mogelijkheid om een ononderbroken isolatielaag aan te brengen, wat leidt tot een betere thermische prestatie. Het is belangrijk dat het isolatiemateriaal dampdoorlatend is om vochtproblemen te voorkomen.

Isolatie van schuin dak van buitenaf

Het is ook mogelijk om een hellend dak van buitenaf te isoleren. Dit wordt ook wel de sarking-methode genoemd. De isolatie wordt dan bovenop de bestaande dakbedekking geplaatst. Dit is vooral een goede keuze wanneer uw dakbedekking aan vervanging toe is.