Dak isoleren met platen: hoe werkt dat?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten

Gratis – Vrijblijvend

Wist u dat in Nederland de gemiddelde energierekening voor een huishouden kan oplopen tot wel €2.000,- per jaar? Met een goede dakisolatie kunt u tot wel 30% op uw energiekosten besparen! Dat betekent meer geld voor leuke dingen, zoals een nieuwe fiets of een weekendje weg. Dakisolatie is niet alleen goed voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu. Jaarlijks stoten Nederlandse huishoudens miljoenen tonnen CO2 uit, voornamelijk door verwarming en koeling. Door uw dak goed te isoleren, draagt u bij aan het verminderen van deze uitstoot. Een win-win situatie, toch?
Of u nu kiest voor PIR-, EPS- of XPS-platen, elk type plaat draagt bij aan een energiezuiniger en comfortabeler huis. Dus waarom zou u nog wachten? Lees verder en ontdek hoe u jaarlijks kunt besparen dankzij dakisolatieplaten!

Korte samenvatting over dakisolatieplaten

  • Dakisolatie kan tot wel 30% besparen op de energiekosten en verhoogt het wooncomfort en de woningwaarde.
  • Er zijn verschillende soorten dakisolatieplaten beschikbaar, zoals PIR-, EPS- en XPS-platen, elk met hun eigen voor- en nadelen.
  • De kosten van dakisolatieplaten variëren tussen €25,- en €55,- per m², afhankelijk van het type plaat.
  • Subsidies zoals de ISDE kunnen helpen om de kosten van dakisolatie te verlagen.

Waarom kiezen voor dakisolatie?

Dakisolatie biedt tal van voordelen. Ten eerste zorgt het voor een grote vermindering van het energieverbruik. Een goed geïsoleerd dak houdt de warmte in de winter binnen en houdt het huis in de zomer koel. Dit leidt tot lagere stookkosten en een aangenamer binnenklimaat. Bovendien draagt dakisolatie bij aan een lagere CO2-uitstoot, wat goed is voor het milieu. Een ander voordeel is dat het de waarde van uw woning verhoogt. Potentiële kopers zijn vaak bereid meer te betalen voor een huis dat goed geïsoleerd is.

Wist u dat dakisolatie geluidsoverlast van buitenaf aanzienlijk kan verminderen? Materialen zoals PIR- en EPS-platen bieden niet alleen thermische isolatie, maar hebben ook geluiddempende eigenschappen, waardoor ze ideaal zijn voor huizen in drukke of lawaaierige omgevingen.

Voor welke daken zijn dakisolatieplaten geschikt?

Dakisolatieplaten zijn geschikt voor vrijwel elk type dak, of het nu een plat dak, een schuin dak of een dak met complexe vormen betreft. Ze zijn eenvoudig aan te brengen, zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant van het dak. Het is belangrijk om de juiste soort isolatieplaat te kiezen, afhankelijk van de specifieke kenmerken van uw dak en uw isolatiebehoeften.

Welke geïsoleerde dakplaten zijn er?

Er zijn verschillende soorten dakisolatieplaten beschikbaar. De meest gebruikte soorten zijn PIR-platen, EPS-platen en XPS-platen. Hieronder bespreken we deze drie typen in detail.

PIR-platen

PIR (polyisocyanuraat) platen zijn zeer populair vanwege hun uitstekende isolatiewaarde en brandveiligheid. Ze zijn dunner dan andere isolatiematerialen, wat betekent dat ze minder ruimte innemen, maar toch zeer effectief zijn. PIR-platen zijn wel iets duurder dan andere opties, maar de investering betaalt zich vaak snel terug door de besparing op de energiekosten.

Sommige dakisolatieplaten, zoals PIR-platen, hebben brandvertragende eigenschappen die kunnen bijdragen aan de brandveiligheid van uw woning. Het is belangrijk om bij de keuze van isolatiemateriaal ook te letten op de brandveiligheidscertificeringen.

EPS-platen

EPS (geëxpandeerd polystyreen), ook bekend als piepschuim, is een licht en goedkoop isolatiemateriaal. Het is gemakkelijk te hanteren en te installeren. EPS-platen hebben een goede isolatiewaarde, hoewel deze iets lager is dan die van PIR-platen. Dit maakt EPS een betaalbare optie voor diegenen die hun huis willen isoleren zonder er veel kosten aan te hebben.

XPS-platen

XPS (geëxtrudeerd polystyreen) platen zijn vergelijkbaar met EPS, maar hebben een hogere dichtheid en zijn daardoor sterker en vochtbestendiger. Ze zijn ideaal voor gebruik in vochtige omgevingen, zoals platte daken en kelders. XPS-platen bieden een goede balans tussen prijs en prestaties, waardoor ze een populaire keuze zijn voor dakisolatie.

Kosten van dakplaten met isolatie in 2024

De kosten van dakisolatieplaten variëren afhankelijk van het type plaat en de omvang van het project. De gemiddelde kosten liggen tussen €25,- en €55,-. Hieronder vindt u een overzicht van de gemiddelde kosten per type isolatieplaat:

Soorten platen Prijs per m²*
PIR-platen Tussen €40,- en €55,-
EPS-platen Tussen €25,- en €35,-
XPS-platen Tussen €35,- en €50,-

* Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw, die per vakman kunnen verschillen. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en ontdek de exacte prijzen.

Subsidie voor dakisolatie

Het investeren in dakisolatie kan kostbaar zijn, maar gelukkig zijn er verschillende subsidies beschikbaar die de kosten aanzienlijk kunnen verlagen. In Nederland zijn er landelijke subsidies zoals de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) die particulieren en bedrijven financieel ondersteunen bij het isoleren van hun woningen en gebouwen. Daarnaast bieden veel gemeenten ook eigen subsidies en leningen aan voor energiebesparende maatregelen.
Om in aanmerking te komen voor deze subsidies, moet u doorgaans aan enkele voorwaarden voldoen, zoals het laten uitvoeren van de isolatiewerkzaamheden door een erkende vakman en het behalen van een minimale isolatiewaarde. Het is verstandig om voorafgaand aan de werkzaamheden informatie in te winnen bij uw gemeente of de Rijksoverheid over de specifieke eisen en het aanvraagproces.

Weten of u in aanmerking komt voor subsidie bij het isoleren van uw dak? Via de check op www.verbeterjehuis.nl weet u binnen een paar klikken waar u aan toe bent!

Geïsoleerde dakplaten plaatsen: de werkwijze

Het plaatsen van geïsoleerde dakplaten is een proces dat nauwkeurigheid en vakmanschap vereist. Het is aan te raden om een professionele dakdekker in te schakelen voor het plaatsen van dakisolatieplaten. Dit zorgt niet alleen voor een vakkundige uitvoering, maar vaak ook voor een langere levensduur van de isolatie en dakbedekking. Hieronder beschrijven we de algemene werkwijze voor het installeren van dakisolatieplaten.

  • Voorbereiding: Voordat u begint, is het belangrijk om het dak goed te inspecteren en eventuele beschadigingen te repareren. Zorg ervoor dat het dakoppervlak schoon en droog is.
  • Maatvoering en snijden: Meet het dak nauwkeurig op en snijd de isolatieplaten op maat. Het is belangrijk om de platen strak tegen elkaar te plaatsen om koudebruggen te voorkomen.
  • Plaatsen van de platen: Begin onderaan het dak en werk naar boven toe. Bevestig de isolatieplaten met speciale bevestigingsmaterialen, zoals schroeven en pluggen, die geschikt zijn voor het type plaat en dak.
  • Afwerking: Zorg voor een goede afdichting van de naden en randen met isolatietape of kit om luchtlekken te voorkomen. Indien nodig, kunt u een dampremmende folie aanbrengen aan de binnenkant van de isolatie om vochtproblemen te voorkomen.
  • Dakbedekking: Na het plaatsen van de isolatieplaten kunt u de dakbedekking aanbrengen. Dit kan variëren van dakpannen tot EPDM-folie, afhankelijk van het type dak en uw persoonlijke voorkeur.

Geïsoleerde dak(pan)platen voor de scherpste prijs? Vraag gratis offertes aan!

Nu u alles weet over dakisolatieplaten, van de voordelen tot de verschillende soorten en de kosten, is het tijd om in actie te komen. Met de juiste dakisolatieplaten kunt u warmteverlies drastisch verminderen en uw energierekening verlagen. De statistieken liegen er niet om: goed geïsoleerde huizen kunnen jaarlijks honderden euro’s besparen op energiekosten. “Waarom wachten?” vraagt u zich misschien af. Goede vraag! Neem de eerste stap naar een energiezuinig en comfortabel huis. Vraag vandaag nog gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan van erkende dakdekkers bij u in de buurt. Door offertes te vergelijken, kunt u de beste keuze maken voor uw situatie en budget. Een goed geïsoleerd dak is niet alleen een verstandige investering, maar ook een duurzame keuze voor de toekomst.Veelgestelde vragen over dakisolatieplaten

Is het mogelijk om dakisolatieplaten zelf te installeren, of moet ik een professional inschakelen?

Hoewel het mogelijk is om dakisolatieplaten zelf te installeren, wordt het ten zeerste aanbevolen om een professional in te schakelen. Een vakman zorgt ervoor dat de platen correct worden geplaatst en dat er geen koudebruggen ontstaan, wat de effectiviteit van de isolatie aanzienlijk kan verbeteren. Daarnaast kunt u alleen subsidie voor dakisolatie ontvangen wanneer u de werken door een erkend bedrijf heeft laten uitvoeren.

Hoe lang gaan dakisolatieplaten gemiddeld mee?

Dakisolatieplaten hebben over het algemeen een lange levensduur, vaak tot wel 30 jaar of langer, afhankelijk van het materiaal en de installatiekwaliteit. Goede installatie en onderhoud kunnen de levensduur verlengen en zorgen voor blijvende energiebesparingen.

Heeft het type dakbedekking invloed op de keuze van isolatieplaten?

Ja, het type dakbedekking kan invloed hebben op de keuze van isolatieplaten. Voor platte daken wordt vaak gekozen voor vochtbestendige materialen zoals XPS-platen, terwijl schuine daken vaak profiteren van lichte en efficiënte materialen zoals PIR-platen.

Wat gebeurt er met mijn dakisolatie als er lekkage optreedt?

Lekkage kan de effectiviteit van dakisolatie aantasten, vooral als het water langdurig in contact komt met de isolatieplaten. Het is essentieel om eventuele lekkages snel te repareren en de isolatie te inspecteren op schade om te voorkomen dat de isolatiekracht vermindert.

Zijn er dakisolatieplaten die speciaal geschikt zijn voor monumentale panden?

Ja, er zijn speciale isolatieplaten ontwikkeld voor gebruik in monumentale panden die voldoen aan de eisen voor historische gebouwen. Deze platen zijn vaak dunner en speciaal ontworpen om de uitstraling van het gebouw te behouden terwijl ze toch effectieve isolatie bieden.