Dakgoten schoonmaken: alle kosten & waarom belangrijk!

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten

Gratis – Vrijblijvend

Dakgoten beschermen uw woning tegen wateroverlast. In Nederland, waar regen geen uitzondering is, kan het niet onderhouden van dakgoten leiden tot aanzienlijke schade aan zowel de buitenkant als de structuur van uw huis. Regelmatig uw dakgoten reinigen is daarom belangrijk. In dit artikel bespreken we het belang van deze onderhoudstaak, geven we aan hoe en wanneer u dit het beste kunt doen en kijken we naar de eventuele kosten die hierbij komen kijken.

Korte samenvatting over dakgoten schoonmaken

  • Regelmatig reinigen van dakgoten voorkomt ernstige waterschade aan de structuur en fundering van uw woning en minimaliseert de vorming van schimmels en ongedierte.
  • Het ideale tijdstip voor dakgootreiniging is zowel aan het einde van de herfst na het vallen van de bladeren als in het voorjaar om verstoppingen veroorzaakt door winterse neerslag te verwijderen.
  • Zelfreiniging van dakgoten is mogelijk met de juiste gereedschappen en voorbereiding, maar voor hogere en moeilijk toegankelijke goten wordt het aanbevolen om een professional in te schakelen.
  • De kosten voor professionele dakgootreiniging liggen over het algemeen tussen de €10,- en €15,- per meter, met aanvullende kosten voor het gebruik van steigers of hoogwerkers.

Waarom regelmatig reinigen van dakgoten belangrijk is

Het reinigen van dakgoten is een preventieve maatregel om watergerelateerde problemen aan uw huis te voorkomen. Verstopte dakgoten kunnen leiden tot overstromingen, waterinsijpeling in uw kelder of kruipruimte en zelfs schade aan uw fundering. Daarnaast kan het overtollige vocht een broedplaats vormen voor schimmels en ongedierte.
Het regelmatig schoonmaken van uw dakgoten verzekert dat regenwater effectief wordt weggeleid van uw woning, wat leidt tot minder reparatiekosten op lange termijn. Bovendien helpt het behouden van schone dakgoten de levensduur van uw dak en goten zelf te verlengen.

Hoe en wanneer dakgoten schoonmaken

Wanneer u uw dakgoot wil schoonmaken, kut u onderstaand stappenplan volgen. Het regelmatig uitvoeren van deze stappen helpt om water effectief weg te leiden van uw woning.

  • Voorbereiding: Zorg dat u een goede ladder heeft en draag handschoenen.
  • Verwijdering van vuil: Gebruik een schepje of een tuinslang om bladeren, takjes en ander vuil te verwijderen.
  • Spoelen: Spoel de goten en regenpijpen door met water om te verzekeren dat alles goed doorstroomt.
  • Inspectie: Controleer op eventuele lekken of schade aan de goten.

Beste seizoenen voor reiniging dakgoten

Het ideale moment om dakgoten schoon te maken is aan het einde van de herfst, na het vallen van de bladeren, en in het voorjaar, om te verzekeren dat ze vrij zijn van verstoppingen die tijdens de wintermaanden hebben kunnen ontstaan. Het schoonmaken van uw dakgoten twee keer per jaar verkleint de kans op verstoppingen en gerelateerde schade.

Regenpijp schoonmaken

De regenpijp, die het water van de dakgoten naar de grond leidt, moet ook vrij blijven van obstakels. Een verstopte regenpijp kan ervoor zorgen dat water terugloopt en over de randen van de goten stroomt, wat kan zorgen voor waterinfiltratie in de woning. Gebruik een tuinslang met een spuitmond om water onder hoge druk door de regenpijp te spuiten. Dit kan helpen om eventuele verstoppingen dieper in de pijp los te maken en door te spoelen.

Kosten dakgootreiniging 2024

De prijs voor het laten schoonmaken van de dakgoten door een professional is afhankelijk van het aantal meters dakgoot dat u wil laten reinigen. Gemiddeld kost het schoonmaken tussen de €10,- en €15,- per uur. Dakgoten reinigen in combinatie met het huren van een steiger of hoogwerker zal iets duurder uitvallen. In het prijzentabel hieronder staan voor verschillende scenario’s de gemiddelde prijzen weergegeven.

Soort dakgoot Gemiddelde prijs*
10 meter breed € 100,- tot € 150,-
30 meter breed €300,- tot €450,-
10 meter breed + steiger €150,- tot €200,-
10 meter breed + hoogwerker €150,- tot €250,-
30 meter breed + steiger €450,- tot €585,-
30 meter breed + hoogwerker €450,- tot €720,-

* Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw, die per vakman kunnen verschillen. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en ontdek de exacte prijzen.

Dakgootreiniging zelf uitvoeren of laten doen?

Hoewel het mogelijk is om zelf dakgoten te reinigen, kan het inhuren van een professional veiliger zijn en verzekeren dat het werk grondig wordt gedaan. Professionals hebben de juiste apparatuur en ervaring om efficiënt te werken, vooral bij hoge of moeilijk bereikbare dakgoten.
Dakgootreiniging zelf uitvoeren kan een haalbare optie zijn als de dakgoten goed bereikbaar zijn en u over het juiste gereedschap beschikt, zoals een stevige ladder, handschoenen en een tuinslang of hogedrukreiniger. Dit is vooral aan te raden voor lagere gebouwen waarbij de risico’s beperkt blijven en de veiligheid makkelijker te waarborgen is. Zorg wel dat u de veiligheidsmaatregelen in acht neemt, zoals het gebruik van een ladder op een stabiele en vlakke ondergrond en eventueel valbescherming.

Let op: Zorg ervoor dat u, indien u besluit zelf dakwerken uit te voeren, altijd veiligheidsmaatregelen in acht neemt en de juiste gereedschappen en materialen gebruikt. Als u niet zeker bent van uw vaardigheden of als het om grote werken gaat, is het raadzaam om een professionele dakdekker in te schakelen.

Het uitbesteden van dakgootreiniging is slimmer wanneer de dakgoten hoog of moeilijk te bereiken zijn, of wanneer u niet beschikt over het juiste gereedschap. Ook bij twijfel over de structurele staat van de dakgoten of als er specifieke problemen zijn zoals ernstige verstoppingen of beschadigingen, is het verstandig een professional in te schakelen. Professionals hebben niet alleen de ervaring en de gereedschappen die nodig zijn voor een veilige reiniging, maar kunnen ook potentiële problemen aan uw dakgoten herkennen die anders onopgemerkt zouden blijven.

Dakgoten laten schoonmaken? Vraag hier gratis offertes aan!

Het regelmatig onderhouden van uw dakgoten is een kleine investering die grote schade aan uw woning kan voorkomen. Door de juiste zorg en aandacht, kunt u ervoor zorgen dat uw huis beschermd blijft. U kunt via onze website een offerteaanvraag doen voor het reinigen van uw dakgoten. Hiermee kunt u tot wel 40% op de kostprijs besparen!Veelgestelde vragen over dakgoten schoonmaken

Hoe vaak moeten dakgoten worden gereinigd?

Het wordt aanbevolen om dakgoten minstens twee keer per jaar te reinigen: eenmaal aan het einde van de herfst, nadat alle bladeren zijn gevallen, en nog eens in het voorjaar om eventuele ophopingen van vuil en puin die zich tijdens de winter hebben opgehoopt, te verwijderen.

Wat zijn de tekenen dat mijn dakgoten gereinigd moeten worden?

Enkele tekenen zijn overlopen van water tijdens regenval, zichtbare plantengroei in de goten, verstopte afvoeren, en watermerken of schade aan de gevel van uw huis.

Wat zijn de risico’s van het niet regelmatig reinigen van dakgoten?

Niet onderhouden dakgoten kunnen leiden tot wateroverlast, beschadigingen aan de fundering en muren van uw huis, en kunnen zelfs een broedplaats worden voor ongedierte en schimmels.

Wat kost het om dakgoten te laten reinigen?

De kosten variëren afhankelijk van de lengte van de dakgoten en de toegankelijkheid. Prijzen variëren meestal van €10,- tot €15,- per meter, maar extra kosten kunnen van toepassing zijn voor het gebruik van speciale apparatuur zoals steigers of hoogwerkers.