Reparatie dakgoten: wacht niet te lang!

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten

Gratis – Vrijblijvend

Dakgoten beschermen uw woning tegen wateroverlast. Ze zorgen voor een efficiënte afvoer van regenwater en beschermen uw gevels, fundamenten en tuin tegen watererosie. Helaas kunnen dakgoten door verschillende oorzaken beschadigd raken en is reparatie noodzakelijk. In dit artikel leest u alles over het herkennen van schade, de verschillende materialen en methoden voor dakgootreparatie en krijgt u inzicht in de kosten hiervan in 2024.

Korte samenvatting over reparatie dakgoten

  • Regelmatige inspectie van dakgoten is van belang om schade en overstromingen te voorkomen.
  • Reparatie van dakgoten varieert afhankelijk van het materiaal, met specifieke methoden voor zink, EPDM en kunststof.
  • Voor complexe of grote schade is het inschakelen van een professional aan te raden.
  • Preventieve maatregelen zoals schoonmaken en het installeren van bladvangers kunnen toekomstige schade beperken.

Signalen dat dakgoot gerepareerd moet worden

Het is belangrijk om de staat van uw dakgoten regelmatig te controleren. Signalen van schade kunnen variëren van zichtbare scheuren en gaten tot subtiele tekenen zoals wateroverlast rondom uw huis na een regenbui. Enkele veelvoorkomende signalen dat uw dakgoot reparatie nodig heeft zijn:

  • Overstromen van de dakgoot: Dit gebeurt wanneer de goot verstopt is met bladeren, takken of ander vuil.
  • Waterplekken op de muren: Vochtige plekken onder de dakgoten kunnen wijzen op lekkages.
  • Loszittende of hangende delen: Als delen van uw dakgoot loskomen van het huis, is dit een duidelijk teken dat er reparaties nodig zijn.

Dakgoot reparatie per materiaal

Dakgoten komen in verschillende materialen, elk met verschillende eigenschappen en reparatiemethodes. Hieronder behandelen we de meest voorkomende materialen en hoe deze gerepareerd kunnen worden.

Zinken dakgoot repareren

Bij een zinken dakgoot is het van belang om corrosie en naadlekkage te herkennen. Een goede methode om kleinere beschadigingen te repareren is het gebruik van een zinkreparatiepasta, die ervoor zorgt dat de goot waterdicht blijft. Voor uitgebreidere schade kan het nodig zijn om grotere secties te vervangen. Een periodieke inspectie helpt om problemen vroegtijdig te herkennen.

EPDM dakgoot reparatie

EPDM dakgoten zijn geliefd vanwege hun duurzaamheid en flexibiliteit. Kleine scheurtjes en gaatjes kunnen gemakkelijk gerepareerd worden met speciale EPDM-patches of -lijm. Het is hierbij belangrijk om de goot schoon en vrij van vuil te houden voordat u met de reparatie begint, om ervoor te zorgen dat de materialen goed hechten.

Kunststof dakgoot herstellen

Kunststof dakgoten bieden een redelijk goedkope oplossing en zijn makkelijk te installeren. Reparaties aan deze goten kunnen vaak met behulp van kunststoflijm of epoxy worden uitgevoerd. Zorg dat de beschadigde plek schoon en droog is om een optimale hechting te krijgen. Bij grotere scheuren of breuken is het soms nodig om delen van de goot te vervangen.