Mastgoot monteren: van beugels tot goot!

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten

Gratis – Vrijblijvend

Mastgoten zijn een belangrijk onderdeel van elk huis. Ze zorgen ervoor dat regenwater van het dak wordt afgevoerd, waardoor waterschade aan zowel de buiten- als binnenkant van het huis wordt voorkomen. Maar wat is een mastgoot precies, en hoe verschilt het van andere goten zoals de bakgoot? We duiken in de wereld van mastgoten, van de verschillende materialen tot de kosten en natuurlijk hoe u zelf een mastgoot kunt monteren.

Korte samenvatting over mastgoot

  • Een mastgoot is een halfcirkelvormige dakgoot die gekozen wordt voor zijn efficiënte waterafvoer en mooie uitstraling passend bij diverse architectuurstijlen.
  • De kosten en materiaalkeuze voor mastgoten variëren, met opties zoals PVC, zink, koper en aluminium.

Wat is een mastgoot?

Een mastgoot is een type dakgoot met een halfcirkelvormige doorsnede. Deze vorm zorgt voor een goede afvoer van regenwater. Mastgoten worden vaak gekozen voor hun uitstraling, omdat ze een glad en afgerond profiel hebben dat goed past bij zowel moderne als traditionele huizen.

Bakgoot of mastgoot: wat is het verschil?

Hoewel zowel de bakgoot als de mastgoot dezelfde functie vervullen, namelijk het afvoeren van regenwater, verschillen ze aanzienlijk in vorm. De bakgoot heeft een rechthoekige of vierkante doorsnede, wat hem een meer robuuste en traditionele uitstraling geeft. De keuze tussen een bakgoot en een mastgoot hangt vaak af van persoonlijke voorkeur en de architectuur van het huis.

Materialen voor mastgoot

Mastgoten zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, waaronder PVC, zink, koper en aluminium. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zo is PVC voordelig en gemakkelijk te installeren, maar minder duurzaam dan metalen opties. Zink en koper zijn duurzamer en hebben een aantrekkelijk natuurlijk patina, maar zijn ook duurder in aanschaf. Aluminium is licht, roestvrij en beschikbaar in diverse kleuren, wat het een populaire keuze maakt.

  • Kosten mastgoot per meter

    De prijs van een mastgoot hangt sterk af van het gekozen materiaal en de lengte van de goot. Gemiddeld kun je rekenen op prijzen die variëren van €5,- per meter voor een eenvoudige PVC-goot tot €50,- per meter of meer voor een goot van hoogwaardig materiaal zoals koper.