Kilgoot maken en plaatsen, alle info

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten

Gratis – Vrijblijvend

Dakgoten zijn misschien niet het eerste waar u aan denkt bij het ontwerpen of onderhouden van uw huis, maar ze spelen een onmisbare rol in de bescherming van uw woning tegen waterschade. Onder deze onbezongen helden bevindt zich een specifiek type goot dat vaak over het hoofd wordt gezien: de kilgoot. Deze goot, verscholen op de plek waar twee dakvlakken samenkomen, zorgt ervoor dat regenwater soepel wordt afgevoerd. Maar hoe kiest u het juiste materiaal voor uw kilgoot, en wat komt er kijken bij de installatie ervan? Bent u klaar om de geheimen van een effectieve dakafwatering te ontrafelen en te ontdekken hoe u lekkages voor kunt zijn? Lees dan verder en laat u inspireren om uw kilgootproject met kennis van zaken aan te pakken.

Korte samenvatting over kilgoot

  • Kilgoten, belangrijk voor effectieve dakafwatering waar twee dakvlakken samenkomen, zijn verkrijgbaar in materialen zoals zink, PVC, aluminium en koper.
  • De installatiekosten variëren tussen €30,- en €90,- per meter, afhankelijk van het materiaal, met zink en koper als duurzaamste opties.
  • Regelmatig onderhoud en professionele installatie zijn belangrijk voor de levensduur en effectiviteit van kilgoten.

Wat is een kilgoot?

Een kilgoot is specifiek ontworpen voor de afwatering op plaatsen waar twee dakvlakken elkaar ontmoeten onder een bepaalde hoek, vaak in een V-vorm. Deze goten spelen een grote rol in het voorkomen van waterophoping en lekkages, door regenwater af te voeren naar de hoofdgoot of regenpijp. De vormgeving en plaatsing van een kilgoot zijn bepalend voor de effectiviteit en duurzaamheid, waardoor het belangrijk is om zorgvuldig de materialen te kiezen en de installatie juist uit te voeren.

Materialen voor een kilgoot

Voor het installeren van een kilgoot zijn meerdere opties qua materialen beschikbaar. Zo kan een kilgoot bestaan uit zink, PVC, aluminium of koper.

Zink

Zink staat bekend om zijn lange levensduur, duurzaamheid en recyclebaarheid, waardoor het een populaire keuze is voor kilgoten. Het materiaal is bestand tegen corrosie en vereist minimale onderhoud, wat het op lange termijn een relatief goedkope optie maakt.

PVC

PVC, een type kunststof, is een lichtgewicht en budgetvriendelijke optie voor kilgoten. Het is eenvoudig te installeren en verkrijgbaar in diverse kleuren. Hoewel PVC bestand is tegen corrosie, kan het materiaal na verloop van tijd verweren onder invloed van UV-straling.

Aluminium

Aluminium kilgoten bieden een goede balans tussen gewicht en sterkte en zijn bestand tegen corrosie. Dit materiaal is eveneens recyclebaar en beschikbaar in meerdere kleuren, waardoor het aanpasbaar is aan diverse dakstijlen. Aluminium is lichter dan zink, wat de installatie vergemakkelijkt.

Koper

Koper is een premium keuze voor kilgoten, bekend om zijn uitzonderlijke levensduur en unieke uitstraling die patineert over tijd. Hoewel koper duurder is in aanschaf, zijn de duurzame eigenschappen voor veel mensen de investering waard.

Kosten voor plaatsen kilgoot 2024

De kosten voor het plaatsen van een kilgoot verschillen per materiaal en hangen af van onder andere de arbeidskosten. Gemiddeld liggen de prijzen tussen €30,- en €90,- per meter, inclusief installatie.

Materiaal Prijs per meter (inclusief installatie)*
Zink Tussen de €50,- en €70,-
PVC Tussen de €30,- en €50,-
Aluminium Tussen de €45,- en €65,-
Koper Tussen de €70,- en €90,-

* Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw, die per vakman kunnen verschillen. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en ontdek de exacte prijzen.

5 tips voor onderhoud van kilgoten

  • Inspecteer regelmatig op schade of verstoppingen.
  • Reinig bladeren en vuil om waterstagnatie te voorkomen.
  • Controleer en vervang indien nodig de bevestigingsmaterialen.
  • Let op tekenen van corrosie of slijtage bij metalen goten.
  • Schakel een professional in voor periodiek onderhoud.

Kilgoot laten plaatsen? Vraag hier gratis offertes aan!

Het plaatsen van een kilgoot is een investering in de duurzaamheid en functionaliteit van uw dak. Voor de beste resultaten is het aan te raden om een gespecialiseerde dakdekker in te schakelen. Vraag gratis offertes aan om een betrouwbare vakman in uw regio te vinden die u kan adviseren over de beste oplossing voor uw dak.Veelgestelde vragen over kilgoten

Hoe lang gaat een kilgoot mee?

De levensduur van een kilgoot hangt sterk af van het materiaal dat u kiest. Zink en koper zijn materialen met een bijzonder lange levensduur, die wel tot 50 jaar of langer mee kunnen gaan. Aluminium en PVC zijn iets minder duurzaam, maar bieden nog steeds een respectabele levensduur van ongeveer 20 tot 30 jaar, afhankelijk van de onderhoud en omgevingsfactoren.

Kan ik zelf een kilgoot installeren of moet ik een professional inhuren?

Hoewel sommige doe-het-zelvers ervoor kiezen om zelf kilgoten te installeren, wordt het sterk aanbevolen om een professional in te huren, vooral voor materialen zoals zink en koper. Een correcte installatie is belangrijk om te zorgen dat de kilgoot effectief werkt en geen lekkages veroorzaakt. Bovendien kan een specialist adviseren over het meest geschikte materiaal voor uw dak en de specifieke situatie.

Hoe vaak moet ik mijn kilgoot onderhouden?

Het wordt aanbevolen om minimaal twee keer per jaar, in de lente en in de herfst, uw kilgoot te inspecteren en te reinigen. Dit voorkomt ophoping van bladeren en ander vuil, wat verstoppingen en wateroverlast kan veroorzaken. Afhankelijk van het materiaal en de omgeving waarin u woont, kan vaker inspectie en onderhoud nodig zijn.