Bakgoot monteren: alle materialen en kosten

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten

Gratis – Vrijblijvend

Het monteren van een bakgoot is een stap in het waarborgen van een goede waterafvoer van uw dak. In dit artikel verkennen we de verschillende materialen die gebruikt kunnen worden voor bakgoten, hun kosten in 2024 en geven we tips voor het monteren, onderhouden en vervangen van bakgoten.

Korte samenvatting over bakgoten

  • Bakgoten zijn belangrijk voor een goede waterafvoer van het dak en verkrijgbaar in materialen als PVC, zink, koper, en aluminium, elk met hun eigen kostenplaatje.
  • De installatie van een bakgoot vereist precisie, waarbij een lichte helling naar de afvoer van groot belang is voor optimale waterafvoer.
  • Regelmatig onderhoud en tijdige vervanging van bakgoten voorkomen wateroverlast en beschermen de fundering van uw woning.

Wat is een bakgoot?

Een bakgoot, niet te verwarren met dakgoot, is kenmerkend door zijn rechthoekige vorm en ontworpen om regenwater efficiënt van het dak naar een afvoersysteem te leiden. Deze goten zijn populair vanwege hun eenvoudige montage en veelzijdigheid in materialen en maten.

Materialen voor bakgoten

De keuze voor het materiaal van uw bakgoot hangt af van uw budget, voorkeuren en de specifieke eisen van uw bouwproject. Hieronder bespreken we de meest voorkomende materialen.

PVC bakgoten

PVC bakgoten zijn een betaalbare en lichtgewicht optie. Ze zijn eenvoudig te installeren en vereisen weinig onderhoud. Echter, PVC kan na verloop van tijd verkleuren en is minder duurzaam dan metalen opties.

Zinken bakgoten

Zinken bakgoten staan bekend om hun lange levensduur en duurzaamheid. Ze kunnen tot wel 50 jaar meegaan en vereisen weinig onderhoud. Bovendien ontwikkelt zink na verloop van tijd een beschermende patina die het materiaal nog langer laat meegaan.

Koperen bakgoot

Een koperen bakgoot is een luxe keuze die uw woning een unieke uitstraling geeft. Koper is uiterst duurzaam en ontwikkelt net als zink een beschermende laag, maar is wel aan de prijzige kant.

Aluminium bakgoten

Aluminium bakgoten zijn licht, roestvrij en verkrijgbaar in een breed aanbod aan kleuren. Ze zijn iets duurder dan PVC, maar bieden een betere duurzaamheid en onderhoudsgemak.