Meer rendement met zonnepanelen op groendak!

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten

Gratis – Vrijblijvend

Duurzaamheid, energiebesparing en een prachtige uitstraling voor uw woning: dat alles kunt u behalen met zonnepanelen op een groendak. Deze innovatieve combinatie wint de laatste jaren steeds meer terrein in Nederland. En dat is niet voor niets! Maar wat is een groendak precies en waarom zouden zonnepanelen hier goed op passen? In dit artikel leest u alles over de voordelen van een groendak met zonnepanelen, de verschillende mogelijkheden en de kosten.

Korte samenvatting over zonnepanelen op een groendak

  • Zonnepanelen op een groendak bieden voordelen zoals verhoogde efficiëntie, duurzaamheid en biodiversiteit.
  • Een groendak verlaagt de omgevingstemperatuur, wat de prestaties van zonnepanelen verbetert en bijdraagt aan waterbeheer en biodiversiteit.
  • De kosten voor een groendak met zonnepanelen variëren, maar subsidies kunnen de initiële uitgaven aanzienlijk verlagen.
  • De installatie omvat meerdere stappen, waaronder dakinspectie, aanleg van het groendak en installatie van de zonnepanelen.
  • De terugverdientijd van de investering is gemiddeld 8 tot 12 jaar, afhankelijk van de specifieke omstandigheden en besparingen op energiekosten.

Wat is een groendak?

Een groendak, ook wel bekend als een vegetatiedak of sedumdak, is een dak dat bedekt is met planten. Deze planten kunnen variëren van grassen en kruiden tot mos en vetplanten. Groene daken bieden diverse voordelen, zoals betere isolatie, waterbeheer, en ze dragen bij aan de biodiversiteit in stedelijke gebieden. Bovendien zorgen ze voor een verkoelend effect, wat in de zomer de temperatuur in huis kan verlagen.

Waarom zonnepanelen op een groendak?

Zonnepanelen en groendaken lijken misschien een ongewone combinatie, maar ze vullen elkaar juist perfect aan. Hier zijn enkele redenen waarom:

  • Verhoogde efficiëntie van zonnepanelen: De planten op een groendak houden de omgevingstemperatuur lager, wat de efficiëntie van de zonnepanelen kan verhogen. Hogere temperaturen kunnen namelijk de prestaties van zonnepanelen verminderen.
  • Duurzaamheid: Een groendak beschermt de dakbedekking tegen UV-straling en extreme weersomstandigheden, wat de levensduur van het dak verlengt. Dit betekent dat zowel het groendak als de zonnepanelen langer meegaan.
  • Waterbeheer: Groene daken kunnen regenwater absorberen en langzaam afvoeren, wat het risico op wateroverlast vermindert. Dit helpt ook bij het voorkomen van erosie en het verbeteren van de waterkwaliteit.
  • Biodiversiteit: Door planten en zonnepanelen te combineren, creëert u een mini-ecosysteem dat bijdraagt aan de biodiversiteit in stedelijke gebieden.
  • Verbeterde energieproductie: Onderzoek toont aan dat PV-groendaken, vanwege hun koelende effect, de energieproductie van zonnepanelen met 6% tot 8% kunnen verhogen in vergelijking met conventionele daken​​.

Wat kosten zonnepanelen op een groendak?

De kosten voor het installeren van zonnepanelen op een groendak kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals het type groendak, de grootte van het dak en het aantal zonnepanelen.

Stel dat u een dak van 50 m² heeft en u wilt 10 zonnepanelen installeren. De totale kosten kunnen dan als volgt zijn:
Groendak installatie: 50 m² x €100,- (gemiddelde prijs) = €5.000,-
Zonnepanelen installatie: 10 x €1.750,- (gemiddelde prijs) = €17.500,-
Omvormer: €1.000,-
Bekabeling en installatie: €750,-
Totale kosten: €24.250,-

Deze tabel en berekening geven een indicatie van de mogelijke kosten. De werkelijke kosten kunnen variëren afhankelijk van specifieke omstandigheden en leveranciers. Het is raadzaam om offertes aan te vragen voor een nauwkeurige prijsopgave. Hier is een overzicht van de mogelijke kosten:

Werkzaamheden Prijs
Installatie groendak €50,- tot €150,- per m²
Installatie zonnepanelen €1.000,- tot €2.500,- per paneel
Omvormer €500,- tot €1.500,-
Bekabeling en installatie €500,- tot €1.000,-
Onderhoudskosten (jaarlijks) €100,- tot €300,-

* Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw, die per vakman kunnen verschillen. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en ontdek de exacte prijzen.

Subsidiemogelijkheden voor sedumdak met zonnepanelen

Er zijn verschillende subsidies beschikbaar voor zowel groendaken als zonnepanelen. Dit kan de aanschafkosten aanzienlijk verlagen. Gemeenten en provincies bieden vaak subsidies aan voor de aanleg van groene daken en er zijn landelijke subsidies voor zonnepanelen. Het is raadzaam om bij uw gemeente te informeren naar de beschikbare subsidiemogelijkheden.

Benieuwd of u in aanmerking komt voor subsidie? Via de website van Milieu Centraal weet u in een paar klikken of u recht heeft op subsidies!

Terugverdientijd groendak met zonnepanelen

De aanschaf van een groendak en zonnepanelen is wellicht een investering, maar het is er zeker een met rendement. De besparingen op uw energierekening en de waardeverhoging van uw woning kunnen de kosten op termijn ruimschoots compenseren.
De terugverdientijd van een groendak met zonnepanelen hangt af van de aanschafkosten en de energiebesparing die de zonnepanelen zullen opleveren. Over het algemeen kan de investering binnen 8 tot 12 jaar worden terugverdiend, afhankelijk van de specifieke omstandigheden zoals de hoeveelheid zonlicht en de efficiëntie van de zonnepanelen.

Installatie van zonnepanelen op groendak: het proces

Het installeren van zonnepanelen op een groendak vereist een zorgvuldige planning en expertise. Het proces omvat doorgaans de volgende stappen:

Stap 1: Dakinspectie en voorbereiding

Voordat de installatie begint, wordt het dak grondig geïnspecteerd om te controleren of het de extra belasting van het groendak en de zonnepanelen kan dragen. Eventuele versterkingen of aanpassingen worden op dit punt uitgevoerd.

Stap 2: Aanleg van het groendak

Na de inspectie wordt het groendak geïnstalleerd. Dit proces omvat het aanbrengen van een wortelwerende laag, drainage en het planten van de vegetatie. Dit creëert een stevige en duurzame basis voor de zonnepanelen.

Stap 3: Installatie van de zonnepanelen

Zodra het groendak is aangelegd, kunnen de zonnepanelen worden geïnstalleerd. Dit omvat het monteren van de frames, het plaatsen van de panelen en het aanleggen van de benodigde bekabeling. De zonnepanelen worden op een manier geplaatst die de vegetatie niet beschadigt en toch maximale blootstelling aan zonlicht mogelijk maakt.

Stap 4: Aansluiting en inbedrijfstelling

Na de fysieke installatie worden de zonnepanelen aangesloten op het elektriciteitsnet. Een professionele installateur zorgt ervoor dat alles correct is aangesloten en werkt zoals het hoort. Dit omvat ook de installatie van de omvormer, die de opgewekte gelijkstroom omzet in bruikbare wisselstroom.

Stap 5: Onderhoud en monitoring

Regelmatig onderhoud is belangrijk om de efficiëntie en levensduur van zowel het groendak als de zonnepanelen te waarborgen. Dit omvat het inspecteren van de vegetatie, het reinigen van de zonnepanelen en het controleren van de elektrische aansluitingen. Veel systemen worden geleverd met monitoringsoftware die u helpt de prestaties van uw zonnepanelen te volgen.

Groendak combineren met zonnepanelen? Vraag hier gratis offertes aan!

De aanschaf van een groendak en zonnepanelen is wellicht een investering, maar het is er zeker een met rendement. De besparingen op uw energierekening en de waardeverhoging van uw woning kunnen de kosten op termijn ruimschoots compenseren. Bovendien zijn er diverse subsidies en fiscale voordelen beschikbaar die de investering nog aantrekkelijker maken.
Klaar om uw droomhuis om te toveren tot een duurzame oase met zonne-energie? Laat u inspireren door de prachtige mogelijkheden en vraag vandaag nog vrijblijvende offertes aan!Veelgestelde vragen over zonnepanelen op een groendak

Kan een groendak het gewicht van zonnepanelen dragen?

Ja, maar het is belangrijk om eerst te laten controleren of het dak sterk genoeg is voor het extra gewicht van zowel het groendak als de zonnepanelen. Soms zijn er aanpassingen nodig.

Zijn er specifieke plantensoorten die beter werken met zonnepanelen op een groendak?

Ja, vetplanten zoals sedum zijn heel geschikt omdat ze weinig onderhoud nodig hebben en goed groeien in verschillende weersomstandigheden. Ze helpen ook om de zonnepanelen koel te houden.

Hoe beïnvloedt schaduw van planten op het groendak de prestaties van zonnepanelen?

Als de zonnepanelen goed geplaatst zijn, hebben de planten weinig invloed op de prestaties. De zonnepanelen worden meestal boven de planten geplaatst, zodat ze genoeg zonlicht krijgen.

Welke invloed heeft een groendak op de temperatuur van het gebouw?

Een groendak kan de temperatuur in het gebouw verlagen door de isolatie en het koeleffect van de planten. Dit kan zorgen voor lagere kosten voor airconditioning in de zomer.

Hoe zit het met de onderhoudskosten van een groendak met zonnepanelen?

De onderhoudskosten zijn meestal laag, maar regelmatig onderhoud is wel nodig. Dit betekent dat je de planten moet controleren, de zonnepanelen moet schoonmaken en het dak moet inspecteren.