TPO dakbedekking: voordelen, kosten & installatie

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten

Gratis – Vrijblijvend

Wist u dat het gemiddeld meer dan 300 dagen per jaar regent in Nederland? Ons klimaat stelt hoge eisen aan dakbedekkingsmaterialen, en TPO dakbedekking is hier meer dan klaar voor. Maar wat maakt TPO zo bijzonder? Met TPO wordt uw dak niet alleen duurzaam, maar ook milieuvriendelijk. Het is als een zonnebril voor uw huis – het reflecteert de zonnestralen en houdt uw woning koel! Bent u klaar om meer te ontdekken over TPO dakbedekking? Van de kosten tot de installatie en alles daartussenin, wij hebben het allemaal voor u op een rijtje gezet. Lees verder en ontdek waarom steeds meer huiseigenaren kiezen voor TPO!

Korte samenvatting over TPO dakbedekking

 • TPO dakbedekking is een duurzaam, milieuvriendelijk en volledig recyclebaar materiaal gemaakt van Thermoplastisch Polyolefine.
 • Het is geschikt voor platte daken en daken met een lichte helling en biedt flexibiliteit in installatieopties zoals mechanisch bevestigd, volledig verlijmd of geballast.
 • TPO is UV-bestendig, bestand tegen chemicaliën en schimmels, en helpt energie te besparen door zonnestralen te weerkaatsen.
 • De kosten van TPO dakbedekking variëren van €60,- tot €3.500,-, afhankelijk van de grootte en complexiteit van het dak.
 • Voor een correcte installatie en lange levensduur is het aan te raden om een professionele dakdekker in te schakelen.

Wat is TPO dakbedekking?

Heeft u ooit gehoord van de term TPO dakbedekking en zich afgevraagd wat het betekent? Geen zorgen, u bent niet de enige! TPO dakbedekking is gemaakt van Thermoplastisch Polyolefine, een mondvol, maar eigenlijk gewoon een slimme mix van rubber en kunststof. Dit type dakbedekking heeft vele voordelen die niet opvallen, maar zeker gewaardeerd worden. TPO bevat geen schadelijke chemicaliën of weekmakers, wat betekent dat uw dak zowel sterk als milieuvriendelijk is. Bovendien is het materiaal volledig recyclebaar. Hierdoor is TPO een type dakbedekking die u zeker kunt overwegen wanneer uw dak aan nieuwe dakbedekking toe is.

Op welke daken kan TPO?

TPO dakbedekking is veelzijdig en kan op verschillende soorten daken worden toegepast. Het is vooral geschikt voor platte daken en daken met een lichte helling. Dankzij de flexibiliteit en sterkte van het materiaal kan TPO eenvoudig worden geïnstalleerd op daken met lastige ontwerpen en doorvoeren. Bovendien kan TPO zowel mechanisch bevestigd, volledig verlijmd als geballast worden aangebracht, wat extra flexibiliteit biedt in de installatie.

Een lichte helling bij daken verwijst doorgaans naar daken die niet volledig plat zijn, maar ook niet steil. In technische termen wordt een lichte helling meestal gedefinieerd als een dakhelling van ongeveer 5 tot 15 graden. Deze helling is voldoende om water af te voeren en voorkomt stilstaand water.

TPO vs. PVC: de verschillen op een rij

Hoewel zowel TPO als PVC populaire keuzes zijn voor dakbedekking, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen de twee materialen. TPO is milieuvriendelijker omdat het geen weekmakers bevat die na verloop van tijd kunnen uitharden en broos kunnen worden. Dit maakt TPO flexibeler en duurzamer op de lange termijn. PVC daarentegen, biedt een hogere chemische bestendigheid, wat belangrijk kan zijn in industriële omgevingen waar het dak blootgesteld kan worden aan agressieve chemicaliën. Beide materialen zijn UV-bestendig en bieden uitstekende waterdichtheid, maar de keuze tussen TPO en PVC hangt af van de specifieke eisen van het project.

Wat kost TPO dakbedekking in 2024?

De kosten van TPO dakbedekking zijn afhankelijk van de grootte van het dak en de complexiteit van de installatie. Voor een kleine oppervlakte van één vierkante meter kunt u verwachten dat de prijzen liggen tussen €60,- en €70,-. Voor grotere projecten, zoals een dakoppervlak van tien vierkante meter, liggen de prijzen vaak tussen €600,- en €700,-. Bij uitgebreide projecten van 25 vierkante meter of meer kunnen de kosten oplopen van €1.500,- tot aan €1.750,- voor 25 vierkante meter en van €3.000,- tot €3.500,- voor 50 vierkante meter.

Aantal vierkante meter Gemiddelde prijs*
1 €60,- tot €70,-
5 €300,- tot €350,-
10 €600,- tot €700,-
25 €1.500,- tot €1.750,-
50 €3.000,- tot €3.500,-

* Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw, die per vakman kunnen verschillen. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en ontdek de exacte prijzen.

De voordelen van TPO dakbedekking

TPO dakbedekking heeft een hoop voordelen die het een populaire keuze maken voor zowel bedrijven als woningen. Hier zijn de belangrijkste voordelen op een rijtje:

 • Duurzaamheid: TPO is een erg duurzaam materiaal dat bestand is tegen UV-straling, chemicaliën en schimmels. Dit betekent dat het jarenlang meegaat zonder te vervormen of te verslechteren.
 • Milieuvriendelijkheid: In tegenstelling tot sommige andere dakbedekkingsmaterialen bevat TPO geen schadelijke chemicaliën of weekmakers, wat het een milieuvriendelijke keuze maakt.
 • Kostenbesparend: Hoewel de aanschafkosten van TPO dakbedekking vergelijkbaar zijn met andere materialen, bespaart het op de lange termijn geld door de lagere onderhouds- en reparatiekosten.
 • Energiebesparend: TPO heeft een hoge reflectiviteit, wat betekent dat het de zonnestralen weerkaatst en helpt om het gebouw koel te houden. Dit kan leiden tot aanzienlijke besparingen op de energiekosten, vooral in warme klimaten.
 • Eenvoudige installatie: TPO dakbedekking kan snel en gemakkelijk worden geïnstalleerd, wat de arbeidskosten verlaagt en de verstoring van het dagelijkse leven of de bedrijfsvoering minimaliseert.

Wist u dat gebouwen met TPO dakbedekking gemiddeld 15% minder energie verbruiken voor koeling? Dat betekent meer comfort voor u en een kleinere energierekening!

Zijn er ook nadelen aan TPO?

Hoewel TPO dakbedekking veel voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen om te overwegen:

 • Relatief nieuw materiaal: Omdat TPO een relatief nieuw materiaal is, is er minder lange-termijn data beschikbaar over de prestaties in vergelijking met traditionele materialen zoals EPDM en PVC.
 • Kwaliteitsvariatie: Niet alle TPO dakbedekkingen zijn gelijk. Er kunnen verschillen zijn in de kwaliteit van het materiaal tussen verschillende fabrikanten, wat het belangrijk maakt om te kiezen voor een gerenommeerde leverancier.
 • Temperatuurschommelingen: In sommige gevallen kan TPO dakbedekking minder goed presteren in gebieden met extreme temperatuurschommelingen. Het is belangrijk om te zorgen voor een juiste installatie om problemen te voorkomen.

TPO dakbedekking aanbrengen: het proces

Het aanbrengen van TPO dakbedekking is een proces dat zorgvuldige planning en precisie vereist. Eerst moet het dakoppervlak grondig worden gereinigd en voorbereid voordat de TPO-membranen kunnen worden aangebracht. Dit omvat het verwijderen van vuil, puin en eventuele oude dakbedekking. Indien nodig wordt er een isolatielaag aangebracht om de energie-efficiëntie van het gebouw te verbeteren.
Vervolgens worden de TPO-membranen uitgerold en op maat gesneden om perfect op het dak te passen. Ze worden meestal mechanisch bevestigd, volledig verlijmd of geballast, afhankelijk van de specificaties van het project. De naden tussen de TPO-membranen worden aan elkaar gelast met behulp van een speciale heteluchtlasmachine. Dit zorgt voor een waterdichte afdichting.
Na de installatie wordt het dak grondig geïnspecteerd om ervoor te zorgen dat alles correct is geïnstalleerd en dat er geen zwakke punten of problemen zijn. Eventuele benodigde afwerkingen, zoals het aanbrengen van randen en doorvoeren, worden voltooid.

Dak laten bedekken met TPO? Vraag hier gratis offertes aan!

Als u denkt dat TPO de juiste keuze voor uw dak is, waarom zou u dan wachten? Via onze website kunt u snel en eenvoudig vrijblijvende offertes aanvragen bij dakdekkers in uw regio. U hoeft alleen maar op de knop hieronder te klikken, uw gegevens in te vullen en dan bent u al een stap dichter bij een duurzaam, energiezuinig dak dat jarenlang meegaat.Veelgestelde vragen over TPO dakbedekking

Wat is de levensduur van TPO dakbedekking?

De levensduur van TPO dakbedekking kan variëren, maar over het algemeen gaat het tussen de 20 en 30 jaar mee, afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal en de installatie.

Is TPO dakbedekking geschikt voor alle klimaten?

Ja, TPO dakbedekking is geschikt voor verschillende klimaten. Het is bestand tegen UV-straling, extreme temperaturen en weersomstandigheden. Echter, in gebieden met extreme temperatuurschommelingen is het belangrijk om te zorgen voor een correcte installatie om eventuele problemen te voorkomen.

Hoe onderhoudsintensief is TPO dakbedekking?

TPO dakbedekking is relatief onderhoudsarm. Regelmatige inspecties en schoonmaak zijn voldoende om de levensduur te verlengen. Controleer jaarlijks op vuil, puin en eventuele schade om problemen vroegtijdig te detecteren en te verhelpen.

Kan ik TPO dakbedekking zelf installeren?

Hoewel het technisch mogelijk is om TPO dakbedekking zelf te installeren, wordt het sterk aanbevolen om een professionele dakdekker in te schakelen. De installatie vereist speciale apparatuur, zoals een heteluchtlasmachine, en de expertise om een waterdichte afdichting te garanderen.

Is TPO dakbedekking milieuvriendelijk?

Ja, TPO dakbedekking is milieuvriendelijk. Het bevat geen schadelijke chemicaliën of weekmakers en is volledig recyclebaar. Bovendien helpt de hoge reflectiviteit van het materiaal om energie te besparen door het gebouw koeler te houden.

Wat zijn de kosten van TPO dakbedekking per vierkante meter?

De kosten van TPO dakbedekking variëren afhankelijk van de grootte van het dak en de complexiteit van de installatie. Voor een klein oppervlak van één vierkante meter liggen de prijzen tussen €60,- en €70,-. Voor grotere projecten, zoals een dakoppervlak van tien vierkante meter, liggen de prijzen vaak tussen €600,- en €700,-. Bij uitgebreide projecten van 25 vierkante meter of meer kunnen de kosten oplopen van €1.500,- tot €1.750,- voor 25 vierkante meter en van €3.000,- tot €3.500,- voor 50 vierkante meter.