Sedumdak maken? Alle kosten en info 2024!

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten

Gratis – Vrijblijvend

Stelt u zich eens voor: u zit in de tuin, genietend van een kopje koffie, en kijkt naar uw schuur of huis. Het dak lijkt een beetje… saai. Wat als dat kale, grijze dak zou kunnen transformeren in een bloeiende, groene oase? Dat is precies wat een sedumdak kan doen! En geloof ons, uw buren zullen groen van jaloezie zien.
Met hun vermogen om water op te slaan en koude winters te overleven, zijn sedumplanten de perfecte keuze voor een groendak. Maar wist u dat sedumdaken niet alleen een lust voor het oog zijn? Ze dragen ook bij aan betere isolatie, waterbeheer en luchtkwaliteit. Kortom, een sedumdak is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee! Nieuwsgierig naar nog meer voordelen van sedumdaken? Hieronder bespreken we alles wat u zou moeten weten over sedumdaken!

Korte samenvatting over sedum dakbedekking

 • Een sedumdak is een groen dak bedekt met vetplanten, ideaal voor platte en licht hellende daken tot 30 graden. Voor daken met een helling van meer dan 30 graden zijn extra maatregelen nodig.
 • Sedumdaken bieden voordelen zoals verbeterde isolatie, waterbeheer, luchtkwaliteit, verlengde levensduur van het dak en verhoogde biodiversiteit.
 • Er zijn verschillende soorten sedumdaken, waaronder sedumpluggen, sedumstekken, sedummatten en sedumcassettes.
 • De kosten voor sedumdaken variëren van €15,- tot €75,- per m², met subsidiemogelijkheden in veel gemeenten.

Wat is een sedumdak?

Een sedumdak is een type groendak dat is bedekt met vetplanten uit het geslacht Sedum. Deze planten staan bekend om hun vermogen om water op te slaan in hun bladeren, wat ze zeer bestand maakt tegen droogte. Daarnaast bieden sedumdaken tal van ecologische en economische voordelen. Zo dragen ze bij aan de biodiversiteit, verbeteren de isolatie van gebouwen en verminderen het stedelijk hitte-eilandeffect. Sedumdaken worden vaak gebruikt op zowel platte als licht hellende daken. Voor optimale resultaten wordt echter aanbevolen om sedum te plaatsen op daken met een hellingshoek van maximaal 30 graden. Bij hellingen boven 30 graden kunnen extra maatregelen nodig zijn, zoals speciale verankeringen of netten, om te voorkomen dat de planten en de substraatlaag gaan schuiven. Met de juiste voorzorgsmaatregelen en installatietechnieken kan een sedumdak een prachtige en duurzame aanvulling zijn op daken met verschillende hellingshoeken.

 • Plat dak constructie: Efficiënt voor ruimtegebruik en modern in ontwerp, met mogelijkheden voor groendaken of terrassen.
 • Houten dakconstructie: Duurzaam en veelzijdig, biedt warmte en karakter aan elk gebouw en is relatief gemakkelijk aan te passen.
 • Schuin dakconstructie: Biedt uitstekende afwatering en ruimte voor zolder of extra kamers, vaak toegepast in residentiële woningen.
 • Prefab dakconstructies: Prefabricatie versnelt het bouwproces en vermindert de kans op fouten tijdens de installatie, ideaal voor snelle en efficiënte bouwprojecten.
Hieronder nog wat extra informatie over de installatie van sedumdaken op verschillende hellingshoeken:
 • Platte daken (0-5 graden): Platte daken zijn ideaal voor sedumdaken. Ze bieden een stabiele basis en het water kan goed worden afgevoerd via de drainagelaag.
 • Licht hellende daken (5-15 graden): Voor licht hellende daken zijn er meestal geen extra maatregelen nodig, maar het is belangrijk om te zorgen voor een goede waterafvoer om te voorkomen dat er plassen ontstaan.
 • Hellende daken (15-30 graden): Bij hellende daken is het vaak nodig om extra verankeringssystemen te gebruiken om te voorkomen dat de vegetatielaag naar beneden glijdt.
 • Sterk hellende daken (meer dan 30 graden): Voor sterk hellende daken zijn gespecialiseerde systemen vereist, zoals verankeringen, netten of trays die de vegetatielaag op zijn plaats houden. Het wordt aanbevolen om een specialist te raadplegen voor de installatie op deze hellingen.

Waarom kiezen voor een sedumdak?

Er zijn veel redenen om te kiezen voor een sedumdak. Deze daken bieden niet alleen uiterlijke voordelen, maar ook praktische en milieuvriendelijke voordelen. Hier zijn enkele redenen waarom u zou kunnen overwegen om een sedumdak aan te leggen:

De voordelen van een sedumdak

 • Verbeterde isolatie: Sedumdaken bieden extra isolatie, wat kan helpen om de energiekosten te verlagen.
 • Waterbeheer: Ze verminderen de afvoer van regenwater door water op te slaan en geleidelijk af te geven, wat overbelasting van riolen helpt voorkomen.
 • Luchtkwaliteit: Sedumdaken kunnen helpen de luchtkwaliteit te verbeteren door CO2 op te nemen en zuurstof af te geven.
 • Levensduur van het dak: Een sedumdak beschermt de dakbedekking tegen UV-stralen en extreme temperatuurschommelingen, wat de levensduur van het dak verlengt.
 • Biodiversiteit: Ze creëren een woonomgeving voor vogels, bijen en andere insecten, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in stedelijke gebieden.
Wist u dak sedum dakbedekking en zonnepanelen ook een erg goede combinatie zijn? Een sedumdak kan zelfs bijdragen aan een hoger rendement!

Soorten sedumdaken

Er zijn verschillende soorten sedumdaken die u kunt overwegen, afhankelijk van uw specifieke behoeften en budget. Hier zijn de vier belangrijkste types:

Sedumpluggen

Sedumpluggen zijn kleine, voorgekweekte plantjes die in de dakbedekking worden geplant. Ze zijn relatief goedkoop en gemakkelijk te installeren, maar het duurt langer voordat ze volledig zijn ingegroeid. Deze pluggen zijn ideaal voor degenen die een voordeligere oplossing zoeken en bereid zijn om wat meer tijd te geven voor volledige dekking.

Sedumstekken

Sedumstekken zijn stukjes van de sedumplant die op het dak worden uitgestrooid. Ze zijn goedkoper dan sedumpluggen, maar het duurt langer voordat ze een dicht tapijt vormen. Sedumstekken zijn perfect voor grote oppervlakken waar budget een belangrijke overweging is, en ze bieden flexibiliteit in het plantenpatroon.

Sedummatten

Sedummatten zijn voorgekweekte matten van sedumplanten die eenvoudig op het dak kunnen worden uitgerold. Ze bieden direct een groen dak en zijn ideaal voor snelle installatie. Sedummatten zijn een uitstekende keuze voor projecten waarbij snelheid en directe visuele impact belangrijk zijn.

Sedumcassettes

Sedumcassettes zijn kant-en-klare trays gevuld met sedumplanten. Ze zijn zeer gebruiksvriendelijk en kunnen snel worden geplaatst, wat ze ideaal maakt voor doe-het-zelf projecten. Sedumcassettes zijn modulaire systemen die eenvoudig te vervangen en te verplaatsen zijn, wat flexibiliteit biedt bij onderhoud en aanpassingen.

Onderzoek heeft aangetoond dat groene daken, zoals sedumdaken, het geluid van buiten met 40 decibel kunnen verminderen. Dat betekent minder herrie van de straat en meer rust in huis.

Kosten van sedum dakbedekking in 2024

De kosten van een sedumdak kunnen variëren afhankelijk van het type sedum dat u kiest en de omvang van uw dak.Gemiddeld liggen de kosten tussen de €15,- en €75,-. Hier is een overzicht van de kosten in 2024:

Soort sedumdak Prijs (incl. btw, excl. plaatsing)
Sedum stekken €0,50 en €1,- per stuk
Sedum pluggen €25,- en €50,- per m²
Sedum cassettes €45,- en €75,- per m²
Sedum matten €15,- en €35,- per m²

* Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw, die per vakman kunnen verschillen. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en ontdek de exacte prijzen.

Subsidiemogelijkheden bij sedumdak

In veel gemeenten zijn er subsidiemogelijkheden beschikbaar voor de aanleg van een sedumdak. Deze subsidies zijn bedoeld om duurzaam bouwen te stimuleren en kunnen een aanzienlijk deel van de kosten dekken. Via de website van Milieu Centraal weet u binnen een paar klikken of uw gemeente subsidie uitgeeft voor het plaatsen van een sedumdak. Vaak is het noodzakelijk om een aanvraag in te dienen voordat u begint met de aanleg van uw sedumdak.