Leistenen dakpannen: alle info & kosten 2024!

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten

Gratis – Vrijblijvend

Leistenen zijn niet alleen prachtig, ze zijn ook ontzettend duurzaam en onderhoudsarm. Ze gaan met gemak honderd jaar mee, en met een beetje liefde en aandacht zelfs nog langer.
Wist u dat leisteen al sinds de Middeleeuwen wordt gebruikt als dakbedekking en dat sommige leistenen daken nog steeds intact zijn na honderden jaren? Dat is pas duurzaamheid! Leisteen is een volledig natuurlijk materiaal en laat een veel kleinere ecologische voetafdruk achter dan synthetische alternatieven. Dat betekent dat u met een leistenen dak niet alleen uw huis, maar ook de planeet beschermt. Benieuwd naar meer informatie over natuurleien? Laten we dan beginnen!

Korte samenvatting over leistenen dakpannen

 • Leistenen dakpannen kunnen 75 tot 100 jaar meegaan, soms zelfs langer.
 • Leisteen is van nature waterdicht en bestand tegen extreme weersomstandigheden.
 • Leisteen heeft een kleinere ecologische voetafdruk dan synthetische dakbedekkingen.
 • Natuurleien variëren tussen €100,- en €145,- per vierkante meter, exclusief installatiekosten.
 • Regelmatige inspectie, reiniging, en professionele controle verlengen de levensduur van het leistenen dak.

Wat zijn natuurleien?

Natuurleien, ook bekend als leisteen dakpannen, zijn platen van natuurlijke leisteen die worden gebruikt voor dakbedekking. Leisteen is een metamorf gesteente dat voornamelijk bestaat uit klei en schalie, waardoor het van nature bestand is tegen water en weersinvloeden. Deze eigenschappen maken natuurleien een uitstekende keuze voor dakbedekking, vooral in regio’s met een wisselend klimaat.

De voordelen en nadelen van leistenen dakpannen

Leistenen dakpannen zijn een populaire keuze voor huiseigenaren die op zoek zijn naar een duurzame en stijlvolle dakbedekking. Hoewel natuurleien veel voordelen bieden, zijn er ook enkele nadelen waar u rekening mee moet houden. Het is belangrijk om zowel de positieve als de negatieve aspecten te overwegen voordat u een beslissing neemt. Hieronder vindt u een gedetailleerd overzicht van de belangrijkste voordelen en nadelen van leistenen dakpannen.

Voordelen:

 • Duurzaamheid: Leistenen dakpannen kunnen wel 75 tot 100 jaar meegaan, en soms zelfs langer. Dit maakt ze een zeer duurzame optie.
 • Weerbestendigheid: Leisteen is van nature waterdicht en bestand tegen extreme weersomstandigheden zoals regen, sneeuw en wind.
 • Uitstraling: Leistenen dakpannen geven uw huis een klassieke en tijdloze uitstraling die moeilijk te evenaren is met andere dakbedekkingsmaterialen.
 • Milieuvriendelijkheid: Omdat leisteen een natuurlijk materiaal is, is het minder belastend voor het milieu dan synthetische dakbedekkingen.

Nadelen:

 • Kosten: Natuurleien zijn relatief duur in aanschaf en installatie. De kosten variëren tussen €100,- en €145,- per vierkante meter.
 • Gewicht: Leisteen is zwaar, wat betekent dat uw dakconstructie stevig genoeg moet zijn om het gewicht te dragen.
 • Installatie: Het plaatsen van leistenen dakpannen vereist gespecialiseerde vakkennis, waardoor de arbeidskosten hoger kunnen zijn.

Kosten natuurleien in 2024

De kosten van natuurleien zijn afhankelijk van verschillende factoren zoals de kwaliteit van de leien, de grootte van het dak en de arbeidskosten. over het algemeen ligt de prijs per vierkante meter natuurleien tussen de €100,- en €145,-. Echter is dit wel zonder de kosten voor installatie.

Soort leien Prijs per m²* Gemiddelde levensduur
Natuurleien Tussen €100,- en €145,- 75 tot 100 jaar (of langer)
Kunstleien Tussen €65,- en €75,- 25 tot 35 jaar

* Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw, die per vakman kunnen verschillen.