Kunstleien dak: info en prijzen

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten

Gratis – Vrijblijvend

Wist u dat er in Nederland meer dan een miljoen daken met kunstleien zijn? Dat is niet voor niets! Kunstleien zijn niet zomaar dakpannen. Het zijn kleine kunstwerkjes die uw huis een unieke uitstraling geven. Dit type leien zijn sinds hun introductie in de 20e eeuw steeds populairder geworden als alternatief voor natuurleien. Dit komt voornamelijk door hun betaalbaarheid, duurzaamheid en het brede scala aan beschikbare stijlen en kleuren. Kunstleien zijn gemaakt van materialen zoals vezelcement en kunststof, waardoor ze niet alleen licht van gewicht zijn, maar ook bestand tegen extreme weersomstandigheden. Benieuwd waarom kunstleien een goede optie zijn, welke soorten beschikbaar zijn, de kosten en het proces van installatie? Hieronder leggen we het allemaal uit!

Korte samenvatting over kunstleien

  • Kunstleien zijn betaalbaar, duurzaam en verkrijgbaar in diverse stijlen en kleuren.
  • Ze zijn lichter dan natuurleien, wat de installatie eenvoudiger en goedkoper maakt.
  • Kunstleien zijn gemaakt van vezelcement, kunststof of bitumen en vereisen minder onderhoud.
  • Gemiddelde kosten voor kunstleien zijn €65,- tot €75,- per m² inclusief installatie, met een levensduur van 25 tot 35 jaar.

Waarom kiezen voor kunstleien?

Er zijn verschillende redenen waarom huiseigenaren kiezen voor kunstleien. Een van de belangrijkste voordelen is de prijs. Kunstleien zijn aanzienlijk goedkoper dan natuurleien, terwijl ze toch een vergelijkbare uitstraling bieden. Bovendien zijn kunstleien lichter in gewicht, wat de structurele belasting op uw dak vermindert en de installatie eenvoudiger maakt.
Daarnaast zijn kunstleien gemaakt van duurzame materialen zoals vezelcement of kunststof, wat ze bestand maakt tegen weersinvloeden en een lange levensduur garandeert. Ze zijn ook verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren en stijlen, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende architecturale ontwerpen.

Welke soorten kunstleien zijn er?

Kunstleien zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. De meest voorkomende soorten kunstleien zijn:

  • Vezelcementleien: Deze leien zijn gemaakt van een mengsel van cement en vezels, wat zorgt voor een sterk en duurzaam product. Ze zijn beschikbaar in verschillende kleuren en texturen en zijn bestand tegen extreme weersomstandigheden.
  • Kunststof leien: Kunststof leien worden gemaakt van hoogwaardige kunststofmaterialen. Ze zijn licht van gewicht, eenvoudig te installeren en beschikbaar in verschillende stijlen en kleuren.
  • Bitumenleien: Deze leien zijn flexibel en gemakkelijk te hanteren, wat ze ideaal maakt voor complexe dakvormen. Bitumenleien zijn waterdicht en bieden een goede bescherming tegen lekkages.

De prijs van kunststof leien in 2024

Gemiddeld liggen de kosten voor kunstleien tussen de €65,- en €75,- per vierkante meter, inclusief BTW en installatie door een professionele dakdekker. Dit maakt kunstleien een betaalbaar alternatief voor natuurleien, die doorgaans tussen de €100,- en €150,- per vierkante meter kosten. Hieronder vindt u een vergelijking van de kosten en levensduur van kunstleien en natuurleien:

Type dakbedekking Gemiddelde kosten inclusief BTW en plaatsing door dakdekker* Levensduur
Kunstleien €65,- tot €75,- per m² 25 tot 35 jaar
Natuurleien €100,- tot €150,- per m² 80 tot 100 jaar