Welke opties zijn er voor een golfplaten dak?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten

Gratis – Vrijblijvend

Golfplaten daken zijn erg populair in landen met veel wind en regen. De gegolfde vorm zorgt voor een optimale sterkte en waterafvoer. Deze veelzijdige platen zijn niet alleen populair voor schuren, garages en tuinhuizen, maar worden ook steeds vaker gebruikt voor woonhuizen. In dit artikel leest u alles over de voordelen van golfplaten, de verschillende types, de prijzen en tips voor het monteren. Op zoek naar een voordelige en duurzame dakbedekking die tegen een stootje kan? Dan zijn golfplaten wellicht de perfecte keuze voor u!

Korte samenvatting over golfplaten

  • Golfplaten daken zijn populair vanwege hun sterkte, waterafvoer en veelzijdigheid, geschikt voor schuren, garages en woonhuizen.
  • Er zijn verschillende soorten golfplaten beschikbaar, waaronder vezelcement, kunststof, doorzichtige, metalen en bitumen golfplaten.
  • De prijzen voor golfplaten variëren tussen de €30,- en €60,- per m², afhankelijk van het materiaal.
  • Regelmatig onderhoud, zoals inspecties, reiniging en het snel herstellen van kleine beschadigingen, verlengt de levensduur van golfplaten daken.

Wanneer zijn golfplaten geschikt voor een dak?

Golfplaten zijn een uitstekende keuze voor diverse toepassingen vanwege hun duurzaamheid, weerbestendigheid en eenvoudige installatie. Ze zijn met name geschikt voor daken met een lichte helling, zoals bij schuren, garages en bijgebouwen. Dankzij de golvende structuur kunnen deze platen effectief regenwater afvoeren, waardoor lekkages worden geminimaliseerd. Bovendien zijn golfplaten verkrijgbaar in verschillende materialen.

Alle opties voor golfplaten dak

Bij het kiezen van een golfplaten dak zijn er verschillende materialen en stijlen beschikbaar die elk unieke voordelen bieden. Of u nu op zoek bent naar een duurzame oplossing, een economisch voordelige optie, of een materiaal dat specifieke uiterlijke kenmerken heeft, er is altijd een geschikte golfplaat voor uw project. Hieronder bespreken we de meest voorkomende types golfplaten en hun eigenschappen, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken.

Vezelcement platen

Vezelcement platen zijn een populaire keuze voor golfplaten daken vanwege hun sterkte en duurzaamheid. Deze platen zijn gemaakt van een combinatie van cement en vezels, wat zorgt voor een robuust materiaal dat bestand is tegen extreme weersomstandigheden. Vezelcement platen zijn niet alleen brandwerend, maar ook bestand tegen roest en corrosie, waardoor ze een lange levensduur hebben. Daarnaast zijn ze milieuvriendelijker dan sommige andere materialen, omdat ze geen asbest bevatten.

Kunststof dakplaten

Kunststof dakplaten zijn een lichtere en vaak goedkopere optie dan vezelcement platen. Ze zijn gemakkelijk te hanteren en te installeren, wat ze ideaal maakt voor doe-het-zelf projecten. Kunststof dakplaten zijn beschikbaar in verschillende kleuren en stijlen, waardoor ze aantrekkelijk kunnen zijn voor diverse toepassingen. Bovendien zijn ze bestand tegen corrosie en roest, hoewel ze mogelijk minder duurzaam zijn dan vezelcement of metalen opties.

Doorzichtige golfplaten

Voor situaties waar lichtinval gewenst is, zoals in serres of overkappingen, bieden doorzichtige golfplaten een uitstekende oplossing. Deze platen zijn meestal gemaakt van polycarbonaat of acryl, materialen die zowel lichtgewicht als sterk zijn. Doorzichtige golfplaten laten natuurlijk licht door, wat bijdraagt aan een heldere en aangename ruimte. Ze zijn ook bestand tegen UV-straling, waardoor ze niet snel verkleuren of beschadigen door de zon.

Metalen dakplaten

Metalen dakplaten zijn zeer duurzaam en bieden een hoge mate van bescherming tegen verschillende weersomstandigheden. Ze zijn vaak gemaakt van gegalvaniseerd staal of aluminium, materialen die bekend staan om hun weerstand tegen roest en corrosie. Metalen golfplaten zijn ideaal voor daken die veel te verduren krijgen van zware regen of sneeuw, omdat ze het water efficiënt afvoeren en bestand zijn tegen zware belasting. Bovendien zijn ze brandwerend en kunnen ze in verschillende kleuren worden gecoat voor een aantrekkelijke uitstraling.

Bitumen golfplaten

Bitumen golfplaten zijn een andere populaire keuze vanwege hun flexibiliteit en waterdichtheid. Deze platen zijn gemaakt van een mengsel van bitumen en versterkende materialen, wat zorgt voor een dakbedekking die bestand is tegen lekken en extreme weersomstandigheden. Bitumen golfplaten zijn eenvoudig te installeren en bieden een kosteneffectieve oplossing voor diverse dakbedekkingsbehoeften.

Wat kost een golfplaten dak?

De kosten van een golfplaten dak variëren afhankelijk van het materiaal dat u kiest. De prijs per m² ligt tussen de €30,- en €60,-. Hier is een overzicht van de gemiddelde prijzen per vierkante meter:

Soort golfplaat Prijs per m²*
Vezelcement platen €40,- tot €50,-
Kunststof dakplaten €30,- tot €50,-
Metalen dakplaten €40,- tot €60,-
Bitumen golfplaten €35,- tot €45,-

* Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw, die per vakman kunnen verschillen.