Water blijft op plat dak staan: wat nu?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten

Gratis – Vrijblijvend

Heeft u last van plassen water die op uw platte dak blijven staan, zelfs dagen na een regenbui? Stilstaand water op uw platte dak lijken misschien onschuldig, maar plassen die lang blijven liggen kunnen erge schade veroorzaken aan uw dakconstructie. Zo kunnen stilstaande plassen water op een plat dak leiden tot een verkorte levensduur van uw dakbedekking en wordt het risico op lekkages verhoogd. Gelukkig zijn er eenvoudige en effectieve manieren om dit probleem aan te pakken. Bent u benieuwd naar de verschillende oplossingen tegen stilstaand water op uw platte dak? Lees dan verder!

Korte samenvatting over water op plat dak

 • Waterophoping op platte daken kan leiden tot schade en dure reparaties als het niet tijdig wordt aangepakt.
 • De oorzaken van waterophoping verschillen van slechte afschot tot verstopte afvoeren en ongelijke dakbedekking.
 • De gevolgen omvatten verkorte levensduur van de dakbedekking, lekkages en extra belasting op de constructie.
 • Regelmatig onderhoud en professionele inspectie zijn essentieel om problemen met water op platte daken te voorkomen of op te lossen.
 • Water mag maximaal 5% van het dakoppervlak bedekken en niet dieper zijn dan 5 mm om schade te voorkomen.

Waarom blijft water op plat dak staan?

Waterophoping op platte daken, meestal in de vorm van plassen water, kan verschillende oorzaken hebben. Een van de belangrijkste redenen waarom water op een plat dak blijft staan, is een gebrek aan afschot. Afschot is de helling van het dak die ervoor zorgt dat water naar de afvoer stroomt. Het afschot van een plat dak moet minimaal 1 tot 2 centimeter per meter zijn om ervoor te zorgen dat water goed kan wegstromen. Als het afschot niet voldoende is, kan water zich ophopen en blijven staan. Daarnaast kunnen verstopte of slecht geplaatste afvoeren bijdragen aan het probleem. Andere oorzaken kunnen beschadigingen aan de dakbedekking zijn, waardoor water niet goed kan wegstromen.

Gevolgen van stilstaand water op uw platte dak

Stilstaand water op een plat dak kan grote gevolgen hebben. Zo kan het leiden tot beschadigingen aan de dakbedekking. Water dat langere tijd op één plek blijft staan, kan door de dakbedekking sijpelen en lekkage veroorzaken. Dit kan op zijn beurt weer leiden tot waterschade aan de onderliggende structuren van uw huis, zoals isolatiemateriaal en plafonds. Daarnaast kan stilstaand water bijdragen aan de groei van rode algen, die schade en mogelijke gezondheidsrisico’s kunnen veroorzaken. Verder kan stilstaand water op uw platte dak zorgen voor:

 • Verkorting levensduur dakbedekking
 • Verhoogde kans op lekkages
 • Water onder uw dakbedekking
 • Extra belasting door gewicht van water
 • Bevriezing van het water in de winter

kosten nieuw dak

Water op plat dak verhelpen

Om waterophoping op een plat dak te verhelpen, zijn er verschillende oplossingen mogelijk. Het aanpassen van het dakafschot is een effectieve manier om ervoor te zorgen dat water naar de afvoeren stroomt. Dit kan gedaan worden door het aanbrengen van extra isolatiemateriaal of door het herstructureren van het dakoppervlak. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren, zoals het schoonmaken van de afvoeren en het inspecteren van de dakbedekking op scheuren en andere beschadigingen. Als u merkt dat water op uw plat dak blijft staan, is het erg belangrijk om direct actie te ondernemen. Schakel een professionele dakdekker in voor een inspectie en passende oplossingen. Door hun expertise kunnen dakdekkers niet alleen het probleem effectief verhelpen, maar ook toekomstige waterophoping voorkomen.

Let op: Water mag in principe niet langer dan 48 uur na een regenbui op een plat dak blijven staan om schade en verzakkingen te voorkomen. Zorg ervoor dat uw dak regelmatig wordt geïnspecteerd en onderhouden om zo lang mogelijk van uw dakbedekking gebruik te kunnen maken.

Kosten waterophoping op plat dak verhelpen

De kosten voor het verhelpen van waterophoping op een plat dak kunnen verschillen en zijn onder andere afhankelijk van de omvang van het probleem en de gekozen oplossingen. Gemiddeld liggen de kosten voor het aanpassen van het dakafschot tussen de €500,- en €1.500,-, afhankelijk van de gebruikte materialen en de arbeidskosten. Het repareren van beschadigde dakbedekking kan variëren van €200,- tot €500,- per vierkante meter, afhankelijk van het type dakbedekking en de omvang van de schade.

Werkzaamheden Gemiddelde kosten*
Inspectie Tussen de €50,- en €100,-
Verstopping verhelpen Tussen de €100,- en €200,-
Afschot verbeteren Tussen de €500,- en €1.500,-
Nieuwe dakbedekking Tussen de €2.000,- en €5.000,-

* Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw, die per vakman kunnen verschillen. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en ontdek de exacte prijzen.

Hoeveel water mag er op een plat dak blijven staan?

Het is niet erg als er, na een regenbui, een beetje water op uw platte dak blijft staan. Maar het moet niet te veel zijn. Stel dat we uw dak in stukken van 100 verdelen, dan mag maar op 5 stukjes wat water liggen. En deze plasjes moeten niet dieper dan 5 mm (de breedte van een potlood) zijn. Als er meer water blijft staan, of het is dieper, dan is het slim om actie te ondernemen.

kosten nieuw dak

Water op plat (EPDM) dak voorkomen: 7 tips

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Daarom hebben wij 7 tips voor het voorkomen van stilstaand water op een plat dak voor u op een rijtje gezet. Door deze tips te volgen, kunt u ervoor zorgen dat uw platte dak in optimale conditie blijft en de kans op waterophoping en de daarmee gepaard gaande problemen verkleinen.

 • Zorg voor voldoende afschot: Een minimaal afschot van een plat dak is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat water goed wegloopt. Het aanbevolen afschot is minimaal 1 cm per meter. Dit helpt om te voorkomen dat er plassen ontstaan.
 • Onderhoud de dakafvoeren regelmatig: Verstopte afvoeren zijn een veelvoorkomende oorzaak van waterophoping. Controleer en reinig uw afvoeren regelmatig om ervoor te zorgen dat water makkelijk kan wegstromen.
 • Controleer en pas het dakafschot aan: Als u merkt dat water niet goed wegloopt, kan het nodig zijn om het afschot van uw plat dak aan te passen. Schakel een professionele dakdekker in om het afschot te verbeteren en het water efficiënt af te voeren.
 • Installeer een waterkering: Een waterkering op uw dak kan helpen om te voorkomen dat water zich ophoopt en schade veroorzaakt. Dit is vooral belangrijk bij zware regenval.
 • Gebruik kwalitatieve dakbedekking: Kies voor hoogwaardige dakbedekking die bestand is tegen stilstaand water. Regelmatige inspectie en onderhoud van de dakbedekking spelen ook een grote rol in het voorkomen van problemen.
 • Voorkom kuilen in het dak: Ongelijke dakoppervlakken kunnen waterophoping aanmoedigen. Zorg ervoor dat uw dakbedekking gelijkmatig wordt aangebracht en vermijd kuilen in uw plat dak.
 • Overweeg dakisolatie: Dakisolatie kan helpen om de temperatuur op uw dak te regelen en te voorkomen dat er water onder de dakbedekking komt. Dit helpt bij een betere waterafvoer.

Blijft water op uw plat dak staan? Vraag nu gratis offertes aan!

Heeft u last van stilstaand water op uw platte dak en weet u niet waar te beginnen? Het inschakelen van een professionele dakdekker kan u helpen bij het identificeren en oplossen van het probleem. Vraag nu gratis offertes aan en vergelijk de prijzen en diensten van verschillende dakdekkers om de beste keuze voor uw situatie te maken.