Dak lekt bij hevige regen: wat nu?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten

Gratis – Vrijblijvend

Nederland staat bekend om zijn wisselvallige klimaat, waarbij jaarlijks gemiddeld 800 millimeter regen valt. Dit kan vooral in de herfst en winter leiden tot hevige regenval, wat voor huiseigenaren de nodige uitdagingen met zich meebrengt. Een van de meest voorkomende problemen na een flinke regenbui is daklekkage. Het is belangrijk om snel te handelen wanneer uw dak lekt tijdens of na hevige regenval, zodat u de schade kan beperken. Het eerste wat u kunt doen, is het plaatsen van emmers of potten om het binnenkomende water op te vangen. Vervolgens is het raadzaam om zo snel mogelijk een deskundige dakdekker in te schakelen.

Korte samenvatting over daklekkage bij hevige regen

 • Bij daklekkage door hevige regen is snelle actie van groot belang: vang water op en dek het lek af.
 • Voor kleine reparaties zoals het vervangen van enkele dakpannen kunt u zelf ingrijpen met de juiste voorzorgsmaatregelen.
 • Complexe dakproblemen vereisen de expertise van een professionele dakdekker voor grondige inspectie en reparatie.
 • Regelmatig onderhoud en inspectie zijn belangrijk om toekomstige daklekkages te voorkomen.

Daklekkage door hevige regenval: de symptomen

De eerste stap in het aanpakken van een lekkend dak is het herkennen van de symptomen. Enkele veelvoorkomende tekenen van daklekkage zijn waterplekken op het plafond, druppelend water tijdens of na regenval en vochtige muren. Het is belangrijk om deze signalen niet te negeren en direct actie te ondernemen. Herkenning van deze symptomen kan helpen om snel actie te ondernemen bij het ontdekken van een daklekkage. Het is belangrijk om deze signalen serieus te nemen en, indien nodig, een expert te raadplegen voor een gedetailleerde inspectie en reparatie. Hieronder volgt een uitgebreide lijst met de meest voorkomende symptomen van daklekkage door (hevige) regenval:

 • Waterplekken op het plafond: Grote of kleine donkere vlekken die na een regenbui verschijnen.
 • Druppelend water: Zichtbare druppels die tijdens of direct na een regenbui van het plafond komen.
 • Vochtige muren: Vochtigheid of waterstrepen op muren, vooral aan de bovenkant dicht bij het plafond.
 • Loslatende verf of behang: Verf of behang dat loskomt of blaasjes vertoont door het vocht.
 • Overmatige condensatie: Overmatige condensatie op de binnenkant van ramen als gevolg van hoge vochtigheid in huis.
 • Muffe geur: Een aanhoudende muffe of bedompte geur, vooral in zolderkamers of ruimtes onder het lekkende dak.
 • Zichtbare schade aan het dak: Beschadigde of ontbrekende dakpannen, scheuren in dakbedekking of duidelijke slijtage.

lekkage na hevige regen

Dak lekt bij hevige regen: wat kan ik doen?

Wanneer u na hevige regenval een daklekkage heeft ontdekt, is het belangrijk snel te handelen om verdere schade te voorkomen. Tijdens de regenval kunt u proberen het binnendringende water op te vangen met emmers of doeken en vervolgens het lek tijdelijk afdekken met een zeil. Vervolgens is het nodig om de bron van de lekkage te achterhalen; inspecteer uw dak zorgvuldig, let op beschadigde, verschoven of ontbrekende dakpannen of dakbedekking. Schakel voor een blijvende oplossing altijd een professionele dakdekker in.

Uw eigen dak repareren

Voor eenvoudige reparaties, zoals het vervangen van een paar dakpannen of het aanbrengen van een noodreparatie met dakleer, kunt u wellicht zelf aan de slag. Zorg altijd voor de juiste veiligheidsmaatregelen en gebruik het juiste materiaal. Voor minder ingrijpende reparaties, zoals het vervangen van losse of gebroken dakpannen, kunt u vaak zelf maatregelen treffen. Ook het toepassen van tijdelijke waterdichte coatings of het plaatsen van noodreparatietape behoren tot doe-het-zelf oplossingen.

Tip
Belangrijk is dat u beschikt over het juiste gereedschap en veiligheidsmaatregelen in acht neemt, zoals het gebruik van een stevige ladder en valbescherming.

Het inschakelen van een dakdekker

Bij grotere problemen, zoals structurele schade, vochtproblemen die zich uitbreiden naar de binnenmuren, of wanneer u niet zeker weet wat de oorzaak van de lekkage is, is het verstandig om een professional te benaderen. Een erkende dakdekker kan een uitvoerige inspectie doen, de kern van het probleem identificeren en een duurzame oplossing bieden. Het is vooral aan te raden om professionele hulp in te schakelen bij lekkages aan platte daken of wanneer de oorzaak van de lekkage niet direct zichtbaar is.

Professionele dakdekkers beschikken over de expertise, ervaring en materialen om uw dak efficiënt en effectief te repareren en toekomstige lekkages te voorkomen. Het is raadzaam om bij grotere reparaties meerdere offertes aan te vragen voor een goede prijs-kwaliteitverhouding. Bent u benieuwd wat het kost om een dakdekker in te schakelen? Bekijk hieronder het kostenoverzicht voor 2024.

Besparen op kosten dakreparatie na hevige regenval?

Vergelijk offertes en kies de specialist met de beste prijs!