Daklekkage onder zonnepanelen: wat nu?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten

Gratis – Vrijblijvend

Nederlandse huishoudens kiezen steeds vaker voor zonnepanelen om hun energiekosten te verlagen en bij te dragen aan een duurzamere toekomst. Wist u dat zonnepanelen, die symbool staan voor duurzaamheid, ironisch genoeg ook de oorzaak kunnen zijn van een van de meest vervelende problemen in huis: daklekkage?
In dit artikel bespreken we hoe daklekkage onder zonnepanelen ontstaat, hoe u de signalen herkent, wat u eraan kunt doen en hoe u dit in de toekomst kunt voorkomen.

Korte samenvatting over lekkage onder zonnepanelen

 • Daklekkage onder zonnepanelen ontstaat vaak door onjuiste installatie, beschadigde bevestigingsmaterialen of verouderde dakbedekkingen.
 • Signalen van lekkage zijn onder andere waterplekken op het plafond, druppelend water en vochtige muren.
 • Regelmatige inspectie en onderhoud van zowel de dakbedekking als bevestigingspunten zijn cruciaal om lekkages te voorkomen.
 • De kosten voor dakreparaties variëren afhankelijk van het type schade en gebruikte materialen, zoals bitumen of EPDM.
 • Garantie op lekkages hangt af van de installateur en de staat van het dak voorafgaand aan de installatie van de zonnepanelen.

Hoe ontstaat lekkage door zonnepanelen?

Lekkage door zonnepanelen kan op verschillende manieren ontstaan. Vaak ligt de oorzaak bij de installatie van de panelen. Als de zonnepanelen niet goed zijn gemonteerd, kunnen er openingen ontstaan waardoor water het dak kan binnendringen. Ook kunnen bevestigingsmaterialen, zoals schroeven en beugels, het dak beschadigen en lekkages veroorzaken. Daarnaast kunnen verouderde dakbedekkingen en slechte weersomstandigheden bijdragen aan het probleem. Het is belangrijk om regelmatig uw dak en zonnepanelen te inspecteren om mogelijke problemen vroegtijdig op te sporen.

Tip van een expert: Bij het installeren van zonnepanelen op een dak is het belangrijk om rekening te houden met de minimale hellingsgraad. Voor optimale waterafvoer en zonne-energieopbrengst wordt een hellingsgraad van minimaal 15 graden aanbevolen. Dit voorkomt dat water zich ophoopt onder de panelen en vermindert de kans op lekkages.

Signalen van lekkage na zonnepanelen

Het herkennen van lekkage onder zonnepanelen is belangrijk om grotere schade te voorkomen. Als u één of meerdere van onderstaande signalen opmerkt, is het belangrijk om direct actie te ondernemen en een deskundige in te schakelen voor een inspectie en reparatie. Hier zijn enkele veelvoorkomende signalen waar u op moet letten:

 • Waterplekken op het plafond: Donkere vlekken op het plafond die na regenval verschijnen.
 • Druppelend water: Zichtbare druppels water die van het plafond komen tijdens of na regen.
 • Vochtige muren: Waterstrepen of vochtigheid op muren, vooral aan de bovenkant dicht bij het plafond.
 • Loslatende verf of behang: Blaasjes of loskomende verf of behang door vocht.
 • Muffe geur: Een aanhoudende muffe geur in zolderkamers of ruimtes onder het dak.
 • Zichtbare schade aan het dak: Beschadigde of ontbrekende dakpannen, scheuren in de dakbedekking of duidelijke slijtage.

Daklekkage onder zonnepanelen oplossen

Het oplossen van een daklekkage onder zonnepanelen vereist een grondige aanpak. Hieronder bespreken we de stappen die u kunt nemen om het probleem te verhelpen, afhankelijk van het type dak dat u heeft.

Lekkage zonnepanelen plat dak

Bij platte daken kunnen lekkages ontstaan door waterophoping, beschadigde dakbedekking of verstopte afvoeren. Hier zijn enkele tips om deze problemen aan te pakken:

 • Regelmatige inspectie: Controleer uw dak regelmatig op waterplassen en zorg dat de afvoeren vrij zijn van vuil en bladeren.
 • Dakbedekking repareren: Laat scheuren of blazen in de dakbedekking zo snel mogelijk repareren door een professional.
 • Noodreparaties: Bij acute lekkage kunt u tijdelijke noodmaatregelen treffen, zoals het afdekken van het lek met een waterdichte folie.

Lekkage onder zonnepanelen schuin dak

Voor schuine daken zijn beschadigde of verschoven dakpannen vaak de oorzaak van lekkage. Hier zijn enkele stappen om dit te verhelpen:

 • Inspecteer de dakpannen: Controleer na iedere storm of hevige regenval of de dakpannen nog intact en op hun plaats zijn.
 • Vervang beschadigde dakpannen: Vervang gebroken of ontbrekende dakpannen direct om verdere schade te voorkomen.
 • Onderhoud dakgoten: Zorg dat de dakgoten schoon zijn en goed doorstromen om overloop en waterinfiltratie te voorkomen.