Lekkage bij loodslab? Wacht niet te lang!

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten

Gratis – Vrijblijvend

In Nederland zijn loodslabben een belangrijk onderdeel van onze daken. Ze zorgen ervoor dat water niet binnendringt, maar na verloop van tijd kunnen deze loodslabben slijten en lekkages veroorzaken. Wist u dat maar liefst 70% van alle daken met loodslabben binnen 15 jaar na installatie te maken krijgt met lekkage? In dit artikel vertellen we u alles wat u moet weten over lekkage bij loodslabben, van de eerste signalen en oorzaken tot mogelijke oplossingen en kosten.

Korte samenvatting over lekkende loodslabben

  • Loodslabben zijn belangrijk om water buiten te houden, maar kunnen na verloop van tijd slijten en lekkages veroorzaken.
  • Signalen van lekkage bij loodslabben zijn onder andere waterplekken op muren en plafonds, vochtige plekken en loslatende verf of behang.
  • Vervanging van een loodslab is nodig bij scheuren, roest, ouderdom of herhaalde lekkages.
  • Het herstellen van loodslabben kan door reparatie, volledige vervanging of herpositionering, waarbij professionele inspectie wordt aanbevolen.

Wanneer loodslab vervangen?

U vraagt zich misschien af wanneer het nodig is om een loodslab te vervangen. Directe aanwijzingen zoals scheuren of gaten in de loodslab betekenen dat deze niet langer effectief is. Ook roest of corrosie verminderen de effectiviteit van metalen loodslabben. Als uw loodslab ouder is dan 20 jaar, is het waarschijnlijk tijd voor vervanging, omdat het materiaal zijn waterdichte eigenschappen kan verliezen. Herhaalde lekkages wijzen eveneens op een noodzaak tot vervanging. Het is verstandig om een professional in te schakelen voor een grondige inspectie en om te bepalen of vervanging noodzakelijk is.

Loodslabben herstellen na lekkage

Als u een lekkage heeft ontdekt, zijn er verschillende manieren om de loodslab te herstellen. Kleine scheuren kunnen tijdelijk gerepareerd worden, wat een goede noodoplossing kan zijn. Voor een langdurige bescherming is het meestal beter om de loodslab volledig te vervangen. In sommige gevallen kan het voldoende zijn om de bestaande loodslab opnieuw te bevestigen en te herpositioneren. Het is aan te raden om een professional in te schakelen voor een grondige inspectie en reparatie, zodat u zeker weet dat het probleem goed wordt aangepakt.

Hoe lekkage bij loodslab te voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen. Regelmatige inspectie van uw loodslabben is hierbij erg belangrijk. Controleer minstens één keer per jaar op tekenen van slijtage of schade. Goed onderhoud, zoals het vrijhouden van de loodslabben van vuil en bladeren die de afvoer kunnen verstoppen, kan ook helpen. Daarnaast is het verstandig om een dakdekker periodiek uw dak en loodslabben te laten controleren, vooral na zware stormen. Door regelmatig onderhoud en inspectie kunt u grote problemen en kosten voorkomen.

Prijs van loodslab repareren in 2024

De kosten voor het repareren of vervangen van loodslabben kunnen variëren afhankelijk van de omvang van de schade en de complexiteit van de reparatie. Voor het vervangen van een loodslab tot binnenblad kunt u rekenen op een bedrag tussen de €200,- en €230,- per meter. Het afsnijden en vervangen van een loodslab kost ongeveer €100,- tot €120,- per meter. Een nieuwe loodslab plaatsen heeft een gemiddelde prijs van €200,- per meter, terwijl het vernieuwen van een loodslab bij de schoorsteen tussen de €200,- en €220,- per meter kan kosten. Voor het herpositioneren en bevestigen van een loodslab kunt u het beste een offerte aanvragen.

Werkzaamheden Gemiddelde kosten*
Loodslab vervangen tot binnenblad €200,- tot €230,- per meter
Loodslab afsnijden en vervangen €100,- tot €120,- per meter
Nieuwe loodslab plaatsen €200,- per meter
Loodslab schoorsteen vernieuwen €200,- tot €220,- per meter
Loodslab herpositioneren en bevestigen Vraag een offerte aan

* Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw, die per vakman kunnen verschillen. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en ontdek de exacte prijzen.

Lekkage bij loodslab? Vraag hier gratis offertes aan!

Heeft u een lekkage ontdekt? Aarzel dan niet langer en vraag vandaag nog gratis offertes aan bij ervaren dakdekkers in uw regio. Zo zorgt u ervoor dat uw huis beschermd blijft tegen water en dat u niet voor onverwachte kosten komt te staan. Maak nu gebruik van deze kans en verzeker uzelf van een droge en veilige woning.Veelgestelde vragen over lekkage aan loodslabben

Hoe vaak moet ik mijn loodslabben laten inspecteren?

Het is aan te raden om uw loodslabben minstens één keer per jaar te laten inspecteren, en vaker na zware stormen of extreme weersomstandigheden.

Wat zijn de alternatieven voor traditionele loodslabben?

Er zijn moderne materialen zoals EPDM en kunststof loodvervangers die vaak duurzamer en milieuvriendelijker zijn dan traditioneel lood.

Kan een loodslab ook binnenshuis problemen veroorzaken?

Ja, een lekkende loodslab kan binnenshuis leiden tot vochtproblemen zoals schimmelvorming en structurele schade aan muren en plafonds.

Hoe lang duurt het om een loodslab te vervangen?

Het vervangen van een loodslab kan meestal binnen één dag worden uitgevoerd, afhankelijk van de omvang en complexiteit van de klus.

Wat moet ik doen als mijn loodslab lekt tijdens een zware regenbui?

Bij een acute lekkage is het belangrijk om het binnendringende water op te vangen met emmers of doeken en zo snel mogelijk een dakdekker in te schakelen voor een noodreparatie.