Lekkage pannendak & schuin dak: kosten in 2024

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten

Gratis – Vrijblijvend

Lekkage pannendak

Problemen met een lekkage in uw pannendak? Dat is erg vervelend en kan leiden tot grote schade. Het is erg belangrijk dat u zo snel mogelijk hulp inschakelt van een dakdekker om de lekkage in het schuine dak op te sporen en te verhelpen.

Op deze pagina leest u alles over een lekkage in een schuin dak. Van de oorzaken en gevolgen, tot de kosten voor het repareren en of u verzekerd bent tegen de schade.

Hoe herken ik een lekkage schuin dak?

 • Vochtplekken op het plafond of hoog langs de muren.
 • Binnensijpeld water bij regen.
 • Schimmelvorming en een muffe lucht wanneer er al langer water binnenkomt.
 • Zichtbare kapotte dakbedekking.

lekkage pannendak

Kosten lekkage pannendak

Wat gaat het kosten om een lekkage in uw pannendak te repareren? Gemiddeld €150,- tot €350,- per m². De precieze prijs is afhankelijk van de oorzaak van de daklekkage en het soort dakbedekking.

In de tabel hieronder vindt u meer gemiddelde prijzen voor het verhelpen van een lekkage.

Pannendak repareren: de kosten 2024

Soort klus Gemiddelde kosten
Reparatie pannendak (enkele dakpannen vervangen) €150,- tot €350,- per m²
Vervangen gehele pannendak €150,- tot €350,- per m²
Betondakpannen vanaf €50,- per m²
Keramische dakpannen vanaf €60,- per m²
Nieuwe nokvorsten €50,- tot €100,- per meter
Lekdetectie €75,- tot €150,-

Factoren die de prijs bepalen

De prijs van de dakreparatie is afhankelijk van deze factoren:

 • De oorzaak van de lekkage: een lekkage op zolder omdat een nokvorst kapot is, is gemakkelijker te herstellen dan wanneer een groot deel van de dakpannen poreus geworden zijn. De oorzaak van het lek heeft dus een grote invloed op de totaalprijs.
 • Het tarief van de dakwerker: elke vakman bepaalt zijn eigen uurtarief. Hierdoor verschillen de arbeidskosten per bedrijf! Besparen op de kosten? Vergelijk dan gratis offertes!
 • Het soort dakbedekking: betondakpannen zijn een stukje goedkoper dan keramische dakpannen. Moet u dus betondakpannen laten vervangen, dan bent u goedkoper uit dan wanneer u keramische dakpannen nodig hebt.
 • Eventuele voorrij- en afvoerkosten: de meeste bedrijven brengen voorrijkosten in rekening. Kies voor een bedrijf in de buurt om deze zo laag mogelijk te houden.

Oorzaken lekkage pannendak

Er zijn verschillende oorzaken voor lekkage in een schuin dak. De meeste daken in Nederland hebben een pannendak, daarom gaan we vooral in op de oorzaken bij een pannendak.

Dit zijn een aantal veel voorkomende oorzaken van lekkage in pannendaken:

 • Verstopte of kapotte dakgoot.
 • Erker lekkage.
 • Een verkeerde aansluiting van uw dakkapel of dakraam.
 • Lekkage in de ontluchtingspan.
 • Kapotte of verouderde schoorsteen.
 • Lekkage in de loodslabben.

Bij andere soorten dakbedekkingen, zoals leien of riet, is een beschadiging van de dakbdekking vaak een oorzaak van een lekkage in een schuin dak. Ook veroudering kan een rol spelen. Dakbedekking kan bijvoorbeeld poreus worden, waardoor er langzaam water binnenkomt. Hier merkt u in het begin niet veel van, maar op den duur ontstaat er wel schade zoals vochtplekken en schimmelvorming.

Een andere oorzaak is een verstopte of kapotte dakgoot of regenpijp. Hierdoor kan het water niet goed wegstromen en komt het naar binnen. Controleer ook zeker uw dakraam of dakkapel, als u vermoedt dat de lekkage daar is ontstaan.

Gevolgen lekkage schuin dak

Een lekkage heeft altijd gevolgen en daarom is het ook zo belangrijk dat u direct in actie komt en een dakdekker inschakelt. Hoe langer u wacht, hoe groter de gevolgen en de schade worden.

Dit zijn de meest voorkomende gevolgen:

 • Vochtplekken op de muren en het plafond.
 • Schimmelvorming en een muffe lucht. Let op: schimmel zijn ook slecht voor uw gezondheid.
 • Schade aan de dakconstructie door houtrot.
 • Minder goed werkende isolatie door vocht.

Lekkage schuin dak opsporen?

Het opsporen van een lekkage in een schuin dak begint altijd met een visuele inspectie. In sommige gevallen is het namelijk direct duidelijk waar het probleem is, doordat bijvoorbeeld de dakbedekking zichtbaar kapot is.

Is de oorzaak van de lekkage niet direct zichtbaar? Dan is er een lekdetectie nodig.

Wat houdt een lekdetectie in?

Voor het opsporen van een lekkage in een schuin dak gebruikt de dakdekker verschillende methodes. Eén van de bekendste methodes is met een warmtecamera. Hiermee is vaak snel zichtbaar waar het water naar binnenkomt. Een andere bekende methode is de rookgasproef. Ook een kleine camera, een endoscoop, is een optie.

Lekkage dakpannen opsporen

Bij een lekkage in een pannendak begint het opsporen ook met een visuele inspectie van het dak. Scheurvorming, versleten of verschoven dakpannen worden dan snel opgespoord. De dakdekker hoeft niet eens op het dak te staan, want deze inspectie kan vanaf de grond gedaan worden.

Bij een pannendak kan het probleem ook rondom een dakkapel, dakraam of schoorsteen ontstaan. Dan is het soms wel nodig om op het dak te gaan om te controleren of de lekkage ontstaat door een slechte afdichting rondom een dakraam of dakkapel, of bij de loodslabben.

daklekkage pannendak

Lekkage schuin dak repareren

Het repareren van een lekkage in een schuin dak of pannendak, bestaat meestal uit het gedeeltelijk vervangen van de dakbedekking. Dakpannen kunnen niet gerepareerd worden en daarom zijn er nieuwe dakpannen nodig.

De dakdekker zal eerst de oorzaak van de lekkage beoordelen en daarna overgaan tot reparatie. Hij haalt de kapotte dakpannen of andere dakbedekking weg en plaatst nieuwe wanneer dit nodig is. Soms is ook nodig om reparaties uit te voeren aan andere onderdelen van het dak, bijvoorbeeld de nokvorsten, dakbeschot of loodslabben.

Wat doen bij een lekkage pannendak?

Wanneer u merkt dat u een lekkage heeft, is het belangrijk om direct in actie te komen om de schade zoveel mogelijk te beperken.

Volg deze stappen:

 • Neem voorzorgsmaatregelen in uw woning, zodat u de schade zoveel mogelijk beperkt. Verplaats bijvoorbeeld meubilair, plaats emmers onder druppeld water en dek het dak af (mits dit veilig kan).
 • Schakel een dakdekker voor het osporen en repareren van de lekkage.
 • Neem foto’s voor de verzekering van de schade.
 • Neem contact op met uw verzekering voor eventuele vergoeding van schade.

Ga alleen zelf het dak op, wanneer dit veilig kan. Ga bijvoorbeeld niet het dak op wanneer het hard waait of regent.

Ben je verzekerd voor lekkage bij een pannendak?

Als u een opstal- of inboedelverzekering hebt, dan is de kans groot dat u verzekerd bent voor een lekkage in uw dak. U krijgt verschillende soorten schade vergoed: schade die ontstaan is door een lekkage in het dak en ook schade ontstaan door een lekkage bij de buren.

Let op: alleen de schade wordt gedekt! De kosten voor de reparatie moet u dus wel zelf betalen. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten dat de verzekeraar alleen uitkeert als u de lekkage niet zelf veroorzaakt hebt. Dat betekent dat waterschade ontstaan doordat u het dakraam niet had gesloten niet gedekt is.

lekkage pannendak verhelpen

Daklekkage laten repareren? Vergelijk gratis offertes!

Heeft u een lekkage in de dakrand of lekt uw dakkapel? Dan is het slim om zo snel mogelijk een vakman in te schakelen om verdere schade te voorkomen. De vakman spoort de exacte oorzaak van het lek snel op en repareert dit direct. Op zoek naar een vakman bij u in de buurt?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Hierna ontvangt u zo snel mogelijk de prijsopgaven van meerdere experts in uw regio. Vergelijk de prijsopgaven van de vakmannen en kies voor het bedrijf met het beste aanbod. Uw besparing loopt zo op tot wel 40% op de kostprijs!