Last van vocht in huis?

Vergelijk gratis offertes van vochtspecialisten en bespaar!

Gratis – Vrijblijvend

Vocht in huis

Vocht in huis heeft negatieve gevolgen voor zowel uw woning als uw gezondheid. Het is belangrijk om dit zoveel mogelijk te voorkomen en anders te bestrijden: zo voorkomt u grotere problemen, zoals grote vochtplekken of zelfs schimmel. Op zoek naar een vochtexpert?

Start gratis offerteaanvraag!

Hierna krijgt u tot 5 offertes in uw mailbox: vergelijk de prijzen en kies de vochtexpert met het beste aanbod! Lees verder om te lezen hoe vocht in huis ontstaat en hoe u dit kunt bestrijden. Tot slot krijgt u een beeld van de kostprijs voor de verschillende vochtbestrijdingsmethodes.

Hoe herken je vocht in huis?

    U kunt vocht in huis herkennen aan een aantal symptomen: een muffe geur, vochtplekken, beslagen ramen in de morgen en schimmelgroei. Al deze symptomen zijn een teken van een te hoge luchtvochtigheid. De mogelijke oorzaak kan verschillen. Misschien ventileert u niet voldoende, waardoor condensvorming niet naar buiten wordt afgevoerd. Er zijn ook andere mogelijke oorzaken van vochtproblemen in huis, zoals vochtdoorslag en optrekkend grondwater.

    U herkent vocht in huis aan:

  • Een muffe geur.
  • Vocht- of schimmelplekken.
  • Loslatende muurafwerking.
  • Beslagen ramen.
  • Condensvorming op koude oppervlakken.
  • Zilvervisjes of pissebedden in huis.

vocht in huis

Hoe meet je het vochtgehalte?

Vocht in huis meten klinkt ingewikkeld, maar is het zeker niet. Dit doet u met een hygrometer. U hoeft niet bang te zijn voor een lelijk item in huis: hygrometers zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende kleuren, stijlen en designs. Zo kiest u gemakkelijk een hygrometer die past bij uw stijl.

Hoe hoog mag het percentage vocht in huis zijn?

De ideale luchtvochtigheidsgraad ligt tussen de 40% en 60%. Dit geeft aan hoeveel waterdamp er in de lucht zit ten opzichte van de maximale hoeveelheid waterdamp. Een te hoog of zelfs een te lage vochtigheidsgraad kan leiden tot gezondheidsproblemen. Een vochtspecialist kan de vochtmeting uitvoeren. Start nu uw gratis offerteaanvraag en vind een specialist bij u uit de buurt.

Wat te doen tegen veel vocht in huis?

Er zijn verschillende manieren om vocht in huis te bestrijden. U kunt een mechanisch ventilatiesysteem installeren, de muren behandelen tegen optrekkend grondwater of de muur verven met een waterkerende verf!

Eén ding is heel belangrijk bij het bestrijden van vocht in huis: de methode van bestrijding moet aansluiten bij de oorzaak van de problemen. U kunt namelijk ventileren wat u wil, maar wanneer vocht alsnog in grotere hoeveelheden binnenkomt via een lekkages of een poreuze muur, dan is dit niet voldoende. Daarom raden we aan een vochtexpert in te schakelen voor het opsporen van de oorzaak van het vocht in huis. Hij adviseert dan wat de beste optie is om het vocht in huis te verminderen. Lees op deze pagina meer over vochtbestrijding.

Vocht in huis oplossen en benieuwd naar de kosten?

Vraag gratis offertes aan en kies de vakman met het beste aanbod!

Oorzaken van vocht

Er zijn verschillende oorzaken van vocht in huis. Het kan bijvoorbeeld via de muur naar binnendringen, door vochtdoorslag of optrekkend vocht. Lees op deze pagina meer over vocht in muren. Maar ook een lekkage kan de boosdoener zijn. Misschien lekt er regenwater via het dak naar binnen of zit er een lek in de waterleiding waardoor de luchtvochtigheid stijgt.

Hieronder leest u meer over de verschillende mogelijke oorzaken. Bent u op zoek naar een vochtspecialist omdat u het vocht in huis wilt oplossen? Vraag dan gratis offertes aan!

1. Optrekkend vocht in huis

Optrekkend vocht is één van de meest voorkomende oorzaken. Hierbij neemt de fundering van uw huis grondwater op, wat vervolgens langzaam maar zeker een weg naar boven vindt. Het gevolg zijn vervelende vochtplekken aan de onderzijde van de muur. Ook kan de wandafwerking los gaan laten en begint uw vloer misschien krom te trekken.

Doordat de muur vochtig en klam aanvoelt, stijgt de luchtvochtigheidsgraad in huis. Het gevolg is meer condens en een hogere energierekening. Dit probleem komt vooral voor bij oudere huizen waarbij geen vochtkering aanwezig is.

Hoe optrekkend vocht bestrijden?

U bestrijdt optrekkend vocht door een waterkering in de muur te plaatsen. Dit is een waterdichte laag, die voorkomt dat het grondwater te ver omhoogtrekt.

Dit is op verschillende manieren te realiseren:

  • 1. Injecteren: de vakman maakt kleine boorgaten in de voegen en injecteert een waterkerend middel. Dit wordt geabsorbeerd door de muur en vormt over de hele muur een waterkering.
  • 2. Onderkappen: hierbij verwijdert de vakman een rij bakstenen om een kunststof waterkering in de muur te plaatsen. Dit is een arbeidsintensieve klus en neemt daarom iets meer tijd in beslag.

vocht in huis optrekkend vocht

2. Doorslaand vocht

Een tweede oorzaak van vocht en schimmel in huis, is doorslaand vocht. Hierbij absorbeert het metselwerk van uw buitenmuur regenwater, wat zo een weg naar binnen vindt. Ook dit herkent u aan vochtplekken, een vochtige of klamme muur, een loslatende wandafwerking of zelfs schimmel.

Er is één belangrijk verschil met problemen door optrekkend grondwater.

Bij vochtdoorslag kunnen de plekken over de hele muur verspreid zitten: van boven tot aan beneden. Bij optrekkend vocht gaat het echt alleen om vochtplekken aan de onderkant van de muur. Om doorslaand vocht te voorkomen moet u de muur waterdicht maken.

Hoe doorslaand vocht behandelen?

Er zijn verschillende manieren om doorslaand vocht tegen te gaan, maar ze hebben allemaal één ding gemeen: het maakt de buitenmuur waterdicht.

De meest voorkomende optie is impregneren. Dit is een kleurloze beschermlaag die voorkomt dat de muur nog langer regenwater absorbeert. Hiermee verandert er niks aan de uitstraling van uw huis. Alternatieven zijn schilderen met een waterwerende verf of het aanbrengen van gevelbekleding. Hierbij verandert het uiterlijk van uw huis wel, waardoor u in veel gevallen een vergunning nodig hebt.

3. Condensatievocht

Condensatievocht is in ieder huis. Het is vaak geen probleem, omdat het op tijd wordt afgevoerd naar buiten. Maar bij een gebrek aan ventilatie is dit niet altijd mogelijk. Dan blijft de condens plakken aan de muren, de ramen of zelfs het plafond. Bij een teveel aan condens ontstaan er ook vochtplekken en kan de wandafwerking loslaten. Ook beginnen er schimmels te groeien.

Hoewel condens overal ontstaat (tijdens het ademhalen ademt u ook condens uit), zijn er ruimtes in huis die extra gevoelig zijn voor condensvorming. Dit zijn de keuken, de slaapkamer en de badkamer. Tijdens het koken, douchen en zelfs het slapen ontstaat er namelijk extra veel condens. Een goede ventilatie is hier heel belangrijk.

Condensatievocht bestrijden

condensatievocht bestrijden kan op één manier: ventileren. Uiteraard zijn hier wel verschillende opties voor. De goedkoopste en snelste optie is het plaatsen van extra ventilatieroosters. Deze zitten vaak boven in kozijnen, maar u kan ze eventueel ook in de muur laten plaatsen.

Soms is een ventilatierooster niet voldoende: in dat geval raden we u een mechanisch ventilatiesysteem aan. Hiermee wordt de lucht in huis 24/7 ververst.

vocht in huis doorslaand vocht

4. Lekkage

Een lekkage kan veel schade veroorzaken. Er zijn veel mogelijke lekkages die invloed hebben op de luchtvochtigheidsgraad in huis. Een lek in de waterleiding kan uw muur heel vochtig en klam maken. Een lekkage in de dakbedekking zorgt boven of op zolder voor hele nare luchtjes en andere vochtproblemen.

Vermoedt u een lekkage? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk hulp in te schakelen! Voorkom nog meer waterschade door de lekkage zo snel mogelijk te laten herstellen. Een vakman gebruikt verschillende lekdetectiemethodes om de oorzaak en de locatie te achterhalen.

Lekkage verhelpen

Na het opsporen van het lek, is het tijd om deze te verhelpen. Dit is in veel gevallen een snelle reparatie. Lek in de waterleiding? De vakman weet de precieze locatie heel nauwkeurig te vinden. Hij zaagt het kapotte stuk uit de leiding weg, en vervangt dit met een nieuw stuk. Hij dicht de muur of de vloer waar de leiding in verwerkt zat. U bent daarna zelf nog verantwoordelijk voor de nieuwe muurafwerking.

Vocht in huis bestrijden?

Vind een goedkope vakman en bespaar tot wel 40%!

5. Koudebrug

Een koudebrug kan ook vocht in uw woning veroorzaken. Een koudebrug is eigenlijk een onderbreking in de isolatie van uw buitenmuur. Deze onderbreking leidt kou van buiten naar binnen. En wanneer de muur op één punt heel koud is, dan blijft condensvorming hier gemakkelijk aan plakken. De kans is dus groot dat een koudebrug uiteindelijk ook een vochtprobleem veroorzaakt.

Een koudebrug ontstaat onder meer door spouwmuurvervuiling, spouwisolatie die niet correct is geplaatst of na verloop van tijd is gaan verzakken, of simpelweg bij de overgang van de muur naar de ramen of deuren.

Koudebrug oplossen

Belangrijk dus om een koudebrug op te lossen. Hoe doet u dit? Bij spouwmuurvervuiling is het bijvoorbeeld belangrijk om de spouw goed schoon te maken en vuil te verwijderen. Is de isolatie verzakt of niet correct geplaatst? In dat geval is na-isoleren de beste optie. De vakman zorgt er dan voor dat hele muur goed is gevuld met isolatie, en er op die manier geen koudebrug meer ontstaat.

gezondheidsrisico vocht in huis

Wat doet vocht in huis met uw gezondheid?

    Vocht in uw huis heeft een grote invloed op de gezondheid. Het veroorzaakt nare en langdurige luchtwegklachten. Het kan astma veroorzaken, en bij astmapatiënten verergeren de klachten. In vochtige huizen zijn meer schimmels en huisstofmijt. Mensen die hier allergisch voor zijn hebben er in een vochtig huis dus logischerwijze meer last van.

    Daar komt nog bij dat u pijnlijke ogen, een loopneus en rode vlekken op de huid kan krijgen. De schimmel die ontstaat zorgt bovendien voor een vervelende hoofdpijn.

    Veel voorkomende gezondheidsklachten in vochtige huizen zijn:

  • Benauwdheid
  • Hoesten
  • Hoofdpijn
  • Chronische verkoudheden
  • Slijmvorming

Wat kost vocht in huis bestrijden?

Hoeveel vocht in huis bestrijden precies kost, hangt af van de gekozen methode. Maar deze hangt weer nauw samen met de oorzaak. Om optrekkend vocht te bestrijden beginnen de kosten vanaf €100,- per lopende meter. Bij onderkappen loopt dit op tot ongeveer €150,- per meter.

Is vochtdoorslag de boosdoener, laat dan de muur impregneren vanaf €8,- tot €12,- per m². Bij condensvorming is het belangrijk om de ventilatie flink te verbeteren. Dit kan zowel goedkoop als heel duur: de prijzen lopen namelijk uiteen van €40,- tot €1.500,-. Voor €40,- laat u een nieuw ventilatierooster plaatsen, maar voor grote of complexe problemen is het aan te raden een mechanisch ventilatiesysteem te installeren.

Meer info over:
Vochtbestrijding prijzen

Vochtbestrijding methode Bestrijden van type vocht in huis Gemiddelde prijs, inclusief btw, arbeid en materiaal*
Injecteren Optrekkend vocht Vanaf €100,- per lopende meter
Onderkappen Optrekkend vocht €100,- tot €150,- per lopende meter
Carebrick Optrekkend vocht €100,- tot €125,- per lopende meter
Impregneren Doorslaand vocht €8,- tot €12,- per m²
Ventilatie Condensatievocht + preventie van vocht in huis €40,- tot €1.500,-
Reparatie Lekkage of koudebrug Prijs op aanvraag.

* Dit zijn gemiddelde prijzen. Prijsopgaves op maat ontvangen? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan.

vocht in huis bestrijden

Besparen? Gratis offertes vergelijken!

Wilt u vocht in huis verminderen? Vraag dan de hulp van een vochtexpert! Hij meet het vochtgehalte in de lucht en gaat voor u na wat de precieze oorzaak van het probleem is. Op zoek naar een vakman?

Start gratis offerteaanvraag!

U krijgt hierna meerdere prijsopgaven van specialisten in de regio. Vergelijk de kosten en bespaar zo tot wel 40% op de totaalprijs. De aanvraag is gratis en vrijblijvend: u zit nergens aan vast!